Tatlı Su Balıkları İsrail Sazanının Tehdidi Altında

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su ürünleri Fakültesi İç Su Ürünleri Uygulama Araştırma Birimi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Hacer Okgerman, Türkiye'deki tatlı su balıklarının istilacı tür olan 'İsrail sazanı'nın tehdidi altında olduğunu söyledi.

İsrail sazanı göl ve barajlardaki yerli balık türlerini tehdit ediyor. Manyas, Büyükçekmece, Sapanca Gölü ile Ömerli ve Yuvacık Barajı'nda sayıları giderek artan İsrail sazanı (carassius), diğer balık popülasyonun azalmasına neden oluyor. Diğer türlerin yumurtalarını yiyen ve hızla üreyen İsrail sazanına karşı önlem alınmadığı taktirde sazan, tatlı su levreği, kızılkanat, turna ve kızılgöz gibi bir çok balık türü sularımızda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Göller için önemli derecede tehlike arz eden ve istilacı tür olan İsrail sazanının kısa sürede ciddi artış gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Okgerman, tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu vurguluyor. İsrail sazanının artış gösterdiği göllerin belli periyotlarda avcılığa açılması durumunda bu balık türünün kontrol altında tutulabileceğini anlatan Okgerman, şunları söyledi: "İsrail sazanının yol açtığı sorun Manyas gölünde ciddi boyutlara ulaştı. Balıkçılar artık gölden tonlarca İsrail sazanı çıkarıyor. Bu da durumun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Büyükçekmece Gölü ve Ömerli Barajı'nda da bu balık hızla çoğalıyor. Büyükçekmece'de olta balıkçılığı yapanlar 1 saatte kovasını bu balıkla doldurduğuna şahit oluyorum. Durum Sapanca Gölü için de farksız değil, bir çok gölün en önemli sorunu bu balık. Eğer gerekli önlemler alınmazsa diğer balık türleri zamanla yok olabilir. Çünkü İsrail sazanı çok kolay ürüyor ve diğer balıkların yumurtalarını yiyor. Diğer balıklarla aynı besini paylaşıyor ve zamanla besin rekabetine giriyor. Diğer balık türlerinin besinini azaltıyor ve yok olmalarına kadar varan sonuçlara yol açıyor. Bu türün aşırı derecede artış gösterdiği yerlerde göl ve barajların belirli periyotlarla avcılığa açılması gerekiyor, göllerin ve barajların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor."

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
9a49e765f8e3d3e2b0517725a2e2c484@