Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Konferansları kapsamında gerçekleştirilen “Kronik Ağrıya Yaklaşım” konulu konferansta konuşan Uzm. Dr. Jalan Ş. Ergönenç, ağrılarda erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Ergönenç; “Ağrıya ne kadar erken müdahale edilirse kronikleşmesini veya şiddetini o kadar azaltabiliriz. Ağrı hastalıklar için uyarandır ama kronik ağrı başlı başına bir hastalıktır ve tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü “Herkes için Sağlık” programları kapsamında konferanslar düzenlemeye devam ediyor. “Kronik Ağrıya Yaklaşım” konulu konferansa konuşmacı olarak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzm. Dr. Jalan Ş. Ergönenç katıldı.
Konferansında ilk olarak ağrıları sınıflandıran Dr. Ergönenç; “Ağrıları, kanser ağrıları ve kanser dışı ağrılar olarak sınıflandırabiliriz. Kronik ağrı çeşitleri ise çok fazladır. Baş ağrıları, boyun ağrıları, omuz ve kol ağrıları, bel ağrıları, Romatizmal ağrılar, göğüs ağrıları, özellikle kalp ve dolaşım sistemine yönelik ağrılar, akciğer hastalıklarına bağlı ağrılar, iç organlardan kaynaklanan ağrılar, ameliyat sonrası ağrılar en fazla örnek gösterilenler arasındadır” diye konuştu. Ameliyat sonrası oluşan ağrılara da dikkat çeken Uzm. Dr. Jalan Ergönenç; “Ameliyat sonra ağrıları önlemek çok önemlidir, çünkü ameliyat sonrası ağrılarda tedavi gecikirse ağrı kronikleşebilir. Biz doktorların basit olarak nitelendirebildiği kasık fıtığı ameliyatından sonra bile kronik ağrılar görebilmekteyiz. Ağrının kronikleşmemesi adına ameliyat sonrası tedavi çok önemlidir” diye konuştu.
Kronik ağrının tanımını yapan ve erken müdahaleye dikkat çeken Dr. Ergönenç, “Kronik ağrı, akut ağrının beklenen seyrinden, iyileşme sürecinden sonra da devam eder. Genellikle kronik ağrıyı 3 aydan daha uzun süren bir ağrı olarak sınıflayabiliriz. Ağrıya ne kadar erken müdahale edilirse kronikleşmesini ve ya şiddetini o kadar azaltabiliriz. Ağrı hastalıklar için uyarandır ama kronik ağrı başlı başına bir hastalıktır ve tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, Prof. Dr. Jalan Ş. Ergönenç’in çok faydalı bir konferans gerçekleştirdiğini belirterek kendisine teşekkür etti. Sağlık konferanslarını düzenli olarak gerçekleştirmeye devam edeceklerini hatırlatan Yüce, “Sağlığımızı kaybettiğimizde hayat içinden çıkılmaz bir hale gelir. Sağlıklı bir toplum, sağlıklı ve mutlu bir yaşamı da beraberinde getirir. Değerli hocalarımızdan direk bilgi alınabilen konferanslarımıza tüm hemşerilerimizi davet ediyorum. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak sağlık hizmetleri, engelliler, yaşlılar ve diğer alanlarda sizlere hizmet etmek için varız” şeklinde konuştu.