Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü (MEYOK) yeni dönem hazırlıklarını, gerçekleştirdiği Sakarya sivil toplum kuruluşları ziyaretleriyle tamamladı.
Yaz dönemi boyunca yeni dönem hazırlıklarını sürdüren Teknoloji Fakültesi ve MEYOK, üniversite-sanayi işbirliğinde gündemi her daim sıcak tutuyor. STK’lara gerçekleştirdiği ziyaretler ile yeni dönem planlamalarını ve çalışmalarını gözden geçiren Teknoloji Fakültesi ve MEYOK, son ziyaretlerini Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB), Sakarya Müteahhitler Birliği (SMB) ile Sakarya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’ne (SASİAD) düzenledi.
SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı ve MEYOK Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, ilgili kurumların yönetim kurullarının da yer aldığı toplantılarda Teknoloji Fakültesi’nin ve MEYOK’un yapısı, çalışmaları ve hedefleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu. STK’lar ile uzun bir süredir sıkı bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, gerçekleşen bu olumlu sinerjinin güzel bir biçimde devam ettiğinin altını çizdi.
Özellikle 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri sayesinde üniversite-sanayi işbirliğinde istenilen sinerjinin oluştuğunu belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, “3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri, uygulanmaya başlandığından itibaren özellikle fakültemiz ve meslek yüksekokullarımız ile gerek diğer kamu kurumları, gerekse STK’lar ve bağlı kuruluşları arasında önemli bir bağ oluşturdu. Öncelikle küçük ziyaretlerle başlanan toplantılar, bugün gelinen noktada somut adımlara ve işbirliklerine dönüştü ve dönüşmeye devam ediyor. Bunu görmek bizleri hem memnun ediyor hem de heyecanımızı her daim tazeliyor” dedi.
Ayrıca 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri sayesinde öğrencilerin teorik bilgilerini uygulama becerisine dönüştürdüklerini ve nitelikli elemanlar olarak mezun olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Sarıbıyık, öğrencilerin daha mezun olmadan kazandığı iş tecrübesinin onları geleceğe bir adım önde başlattığını belirtti. Gerçekleştirilen toplantılarda 3+1 ve 7+1 Eğitim Modellerinin işleyişinden de bahseden Prof. Dr. Sarıbıyık, ayrıca yeni hedefleri de ilgili kurum temsilcilerine aktardı. Prof. Dr. Sarıbıyık, “Sistematik olarak devam eden bu uygulamalar ile öğrencilerimizi sanayicilerimizle birlikte işin fırınında yetiştiriyoruz. Yeni hedeflerimiz arasında Mentörlük Sistemi’nin devreye girmesi ile öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca sanayicilerimizle birlikte hareket etmelerinin, bu sayede çok daha etkin bir biçimde hayata hazırlanmalarının sağlanması, Teknoloji Fakültesi bünyesinde açılan Kariyer Destek Ofisi çalışmalarının hızlanması ve Sakaryalı öğrencilerin tersine beyin göçü ile Sakarya’ya ve Sakaryalı sanayicilere kazandırılması var” ifadelerini kullandı.
STK’lar Teknoloji Fakültesi ve MEYOK’un her daim yanında; STK’lardan tam destek
3+1 ve 7+1 Eğitim Modellerinin öğrencilerin mesleki eğitimleri açısından önemli katkılar sağladığını belirten Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Günay Güney, bu süreçteki işbirliğinin her daim devam edeceğini söyledi. Sektörün özellikle nitelikli elemana ihtiyaç duyduğunu söyleyen Günay, +1 Eğitim Modelleri sayesinde öğrencilerin sanayinin ihtiyacına göre yetiştiğini aktardı. Makine imalat sanayinin ülkemiz için önemine vurgu yapan ve yerli üründen ziyade üretim yapan makinelerin çok daha yüksek katma değere sahip olduğunu belirten Günay, bu süreçte bilinçli, sektörü bilen ve teorik bilgi yanında uygulama becerisine sahip nitelikli insan gücünün ön plana çıktığını ifade etti. Öğrencilerin aldığı uygulamalı eğitim sayesinde hayata daha kolay ve etkin hazırlandıklarını belirten Güney, +1 Eğitim Modellerinin doğru birer uygulama olduğunu ve yaygınlaştırılması gerektiğine inandıklarını vurguladı.
"İnşaat sektörü nitelikli iş gücü ile güçleniyor"
Nitelikli istihdamın günden güne önem kazandığını ifade eden Sakarya Müteahhitler Birliği (SMB) Başkanı Murat Bayrak, 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleriyle bu anlamda önemli bir katkı sağlandığını dile getirdi. Kendi firmalarında da bu uygulamalar kapsamında öğrenci istihdam ettiklerini söyleyen Bayrak, hızla gelişen inşaat sektöründe kalitenin yakalanması ve günün şartlarına uygun yerleşimlerin yapılması için nitelikli iş gücünün bu bağlamda önemli katkılar sağladığını söyledi. Öğrencilerin yetişme sürecinde sektörün içerisinde yer almalarının beğeni ve memnuniyetle karşılandığını açıklayan Bayrak, Teknoloji Fakültesi ve MEYOK’un yakın gelecek hedefleri olan Mentörlük, Sektörle Buluşma Günleri, Kariyer Destek Ofisi etkinlikleri gibi her türlü çalışmaya katkı ve destek sağlayacaklarını belirtti.
"+1 Üniversitenin tüm bölümlerinde uygulanmalı"
3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri kapsamında gerek öğrencilerin gerekse sektörün önemli katkılar sağladığını vurgulayan Sakarya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (SASİAD) Başkanı Onur Döver, Teknoloji Fakültesi ve MEYOK çalışmalarına destek sözü verdi. Döver, “+1 Eğitim Modeli aslında üniversitenin tüm bölüm ve programlarında geçerli olması gereken bir uygulama. Bu hususta, Teknoloji Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencileri oldukça şanslılar ve bu durum onlar için bulunmaz bir fırsat. Öğrenciler daha öğrenim hayatları tamamlanmadan iş tecrübesine sahip oluyor. Bir yandan sektörün kalbinde işi öğrenirken ve okuldaki bilgilerini uygulama becerisine dönüştürürken, hem harçlıklarını çıkarıyorlar, hem de zamanlarını daha verimli kullanıyorlar. Bu süreç içerisinde öğrendikleri sayesinde de hayata pek çok kişiden daha önde başlayabiliyorlar” dedi.