Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırma Merkezi Mısır Masası Araştırma Görevlisi İsmail Numan Telci, Mısır\'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, "Uluslararası kamuoyu baskısı belki burada etkili olabilir veya bölge ülkelerdeki tepki, İslam İşbirliği Teşkilatı, Mısır\'a telkinlerde bulunarak, kararın kaldırılması ya da azaltılmasını sağlayabilir" dedi.
Telci, yaptığı açıklamada, İhvan Hareketi\'nin Mısır\'daki en önemli toplumsal hareket olduğunu belirterek, verilen idam kararlarının uygulanması halinde bunun çok büyük tepki toplayacağını söyledi.
İdam kararlarının temyiz yolunun açık olduğuna dikkati çeken Telci, "Burada verilen idam kararlarının uygulanması mümkün olmakla birlikte ancak yine idam kararlarının uygulanmasını engelleyebilecek bazı etkenler var. Uluslararası kamuoyu baskısı belki burada etkili olabilir veya bölge ülkelerdeki tepki, İslam İşbirliği Teşkilatı, Mısır\'a telkinlerde bulunarak, kararın kaldırılması ya da azaltılmasını sağlayabilir" diye konuştu.
Telci, sürecin ve kararın siyasi olduğu gözönünde bulundurulursa siyasi etkenlerin devreye girebileceğini vurgulayarak, uluslararası aktörlerin kararlara ilgi göstermediğini kaydetti.
İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii\'nin idam edilmesinin karışıklıkların devam etmesine neden olacağını ifade ederek, "İşlenen suçlara bakıldığı zaman idam cezasıyla yargılanması ve idam cazasına çarptırılmaları mümkün değil ama burada sürecin geneline baktığımızda siyasi bir süreç olduğu için verilen kararları da siyasi olarak gördüğümü söylemeliyim. Burada dikkat çeken bir husus, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii\'nin de bu idam kararlarının içinde olması" ifadesini kullandı.
Telci, 7 aylık bir süreçte İhvan hareketine çok baskı uygulandığını dile getirerek, "Öyle bir baskı uygulandı ki artık insanlar protesto yapamaz hale geldiler. İdamların gerçekleşmesi halinde daha çok protesto gelecektir" şeklinde konuştu.
Darbe yönetiminin kendini meşru bir iktidar olarak göstermek için her türlü baskıyı meşru gördüğüne dikkati çeken Teci, şunları kaydetti:
"Devrimin gerçekleşmesinde aktif rol oynayan 6 Nisan Hareketi, Mursi\'nin de karşısında durarak darbenin yanındaydı. Darbe yönetimi bütün muhalif hareketleri bastırmayı hedeflediği için 6 Nisan Hareketini de bunların arasına koydu ve çok baskı uygulamaya başladı. 6 Nisan Hareketi\'nin faaliyetlerinin yasaklanması, ordu yönetiminin pozisyonunu gösteriyor" ifadesini kullandı.