"TELKODER Strateji Toplantısı”

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), kuruluşunun 12. yıl dönümünde “Strateji Belirleme Toplantısı” gerçekleştirdi.

TELKODER\'den yapılan yazılı açıklamada, Sapanca ilçesinde düzenlenen toplantıda 5 yıl içinde sektördeki olası gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Sabit şebekeye erişim modellerinin öneminin artacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Artan veri trafiğine ve 4G\'nin gelişine paralel altyapı, kapasite ve hız gereksinimleri artarak devam edecek. OTT’lerin rekabet engelleyici etkisi artarak devam edecek. Türk Telekomun öne sürdüğü sabit ve mobil pazarın birleştirilmesi iddiaları devam edecek. İnternet üzerindeki denetim ve yasaklar artacak. Veri merkezi ve bulut bilişim teknolojileri önem kazanacak ve üzerinde yoğunlaşmak gerekecek. MVNO (Mobile Virtual Network Operator) önem kazanacak. Teknolojinin gelişimiyle sektörlerin ve düzenleyici kurumların birbirine yakınsaması artacak.

Kablosuz teknolojilerin sabit geniş bant pazarına etkisiyle pazar, göreceli olarak daha da daralacak."

"Düzenlemelerin, bulut bilişim ve veri merkezi pazarındaki rekabetin global özeliklerine uygun yapılması için çalışılmalı"

Sabit şebekeye erişim (Fiber, VULA, vs.) ve ürün çeşitliliği talepleriyle ilgili sorunların devam edeceği bildirilen açıklamada, TELKODER üyesi firmaların sektörün büyük gruplarıyla rekabet sorununu çözmek için gerek yer altı gözlerinin gerekse baz istasyonlarının paylaşımını sağlaması, makul fiyatlarla küçük firmaların büyümesi ve yeni firmaların piyasaya girebilmesinin önünün açılması gerektiği aktarıldı.

İnternet üzerindeki kamu denetiminin giderek artacak olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Düzenlemelerin, bulut bilişim ve veri merkezi pazarındaki rekabetin global özeliklerine uygun yapılması için çalışılmalı. Veri merkezi sektörüyle ilgili bilgi kaynağı oluşturulmalı. OTT hizmetlerinin mevcut lisanslı işletmecilerin üzerindeki baskıya dikkat edilmeli. Tesis paylaşımı ve geçiş hakları sorunları devam ediyor. Altyapı yatırımları engellenerek ve geciktirilerek verimliliğin sağlanamamasının önüne geçilmeli. ERG/BEREC ve AB normlarına uygun, rekabet bozucu davranışları önleyen düzenlemeler, net ve anlaşılır, kamuya açık maliyet modelleri eksiktir. Dikey bütünleşik yerleşik operatörün fiyata ilişkin ve fiyat dışı (ürünün tekrar edilebilirliği, toptan pazarda verilen ürünün perakende pazarda ürün ve fiyat olarak tekrarlanabilmesi, hizmet vermeyi reddetme, hizmet kalitesini bozma, elindeki veriyi kötüye kullanma) rekabeti bozucu uygulamaları ve fiyat sıkıştırması gibi uygulamalarının önüne geçilmeli.

Türk Telekomun etkin piyasa gücüne sahip işletmecilikten çıkma çabalarına ve yeni organizasyon yapısına dikkat edilmeli."

TELKODER Başkanı Arıak

Açıklamada görüşlerine yer verilen TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, 14 yıl önce Türkiye\'de başlatılan serbestleşmede gelinen noktanın tatmin edici olmadığını ileri sürdü.

Arıak, süreç içinde TELKODER\'in görüşleri, duruşu, tutumuyla sektörün en önemli sivil toplum kuruluşu haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"TELKODER olmasaydı, serbestleşmede hiç yol alınamamış ve pek çok üye şirketimiz bu günlere gelememiş olabilirdi. 12 yıllık sürede serbestleşmenin sağlanabilmesi için TELKODER, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı , Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Rekabet Kurumu gibi muhatap kuruluşlarla kimi zaman sert, kimi zaman ılımlı fakat her zaman kararlı, güvenilir ve diyaloğu kesmeyen ilişki sürdürdü. Bunların bir kısmından da serbestleşme açısından olumlu sonuçlar alındı.

Bundan sonra izleyeceğimiz stratejimizin ve politikamızın tüm üye şirketlerimizin katılımıyla tekrar değerlendirilip tartışılmasının yerinde olacağını düşünerek, TELKODER’in kuruluşunun 12. yıl dönümünde \'TELKODER Strateji Toplantısı\' başlıklı arama toplantısını düzenledik."
"TELKODER Strateji Toplantısı”
10 yıl önce
adapazarı strateji oyunları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ea9c754173affe6697fdf879c2ea22e0@