Tereyağı, yoğurt ve peynirde hile çıktı

Sakarya\'da tüketime sunulan süt ürünlerinde yapılan araştırmada bazı tereyağı, yoğurt ve peynirlerde hileye rastlanıldı. Araştırılan tereyağların yüzde 30\'unda, yoğurtların yüzde 16\'sında ve peynir örneklerinin yüzde 10\'unda bitkisel yağ katılarak hile yapıldığı belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü\'nde süt ürünleri arasında tüketim miktarı yüksek olan tereyağı, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde bitkisel yağ katılarak yapılan tağşişlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma yapıldı. Türkiye’nin değişik bölgelerinde ya da işletmelerinde üretilip Sakarya piyasasında satışa sunulan 26 tereyağı, 25 yoğurt ve 40 peynir örneği yaklaşık bir yıllık periyot içerisinde piyasadan toplanarak analize tabi tutuldu. Çalışma sonucunda analiz edilen tereyağı örneklerinin 8’inin, yoğurt örneklerinin 4’ünün ve peynir örneklerinin de 4 tanesinin hileli olduğu tespit edildi. Ayrıca uygulanan analizin sonuçlarının güvenilirliği test edildi ve analiz metodunun yüzde 90 güvenilir olduğu görüldü.

"İşletmeler daha sıkı denetlenmeli"

SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, süt ve süt ürünlerine son zamanlarda yapılan en önemli taklit ve tağşişin süt yağı yerine kullanılan doyurulmuş bitkisel yağlar olduğunu söyledi. Araştırma sonucunun Türkiye’de tüketime sunulan süt ürünlerine bitkisel yağ ilave edilerek hile yapıldığını bir kez daha ortaya koyduğunu anlatan Ayar, "Tağşiş amacıyla büyük oranda margarin kullanılıyor. Ürünün içeriğinde bitkisel yağ katıldığı etiketinde ifade edilmiyor ya da ürünler etiketsiz olarak piyasaya sürülüyor. Tüketici etiketine baksa bile tağşiş olduğunu anlaması imkansız. Hile yapılması hem sağlık hem de haksız rekabet açısından sorun oluşturuyor. Avrupa\'da da imitasyon (süt yağı yerine margarinin kullanıldığı ürün ya da diğer süt bileşenleri yerine bitkisel kaynaklarının kullanıldığı ürün) süt ürünleri satılıyor. Ancak bunların etiketlerinde ürünün imitasyon olduğu çek belirgin bir şekilde gösteriliyor. Bu tür süt ürünleri pizza gibi hazır gıdaların hazırlanmasında kullanılıyor." dedi.

Katkı maddelerinin piyasada izlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Ayar, "Alınan margarinler nerelerde nasıl kullanılıyor? Bu takip edilmeli. AB\'de izlenebilirlik sistemi var. Bizde de uygulanıyor. Ama yeterli değil. Bu sorunun çözümünde işletmelerin mesleki etik kurallara uyması konusunda işverenlerin eğitilmesi, işletmelerin daha sıkı denetlenmesi ve işletmeye giren katkıların takibi etkili olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Tereyağı, yoğurt ve peynirde hile çıktı
9 yıl önce
Tereyağı üretimi
renkli ve renksiz çıktı