Sakarya’da özel bir firmanın termal otel inşaatı için 28 adet suya kaynağına izinsiz boru hattı döşeyerek, yüzlerce ağacı kestiği ortaya çıktı. Duruma tepki gösteren köylüler, hukuk mücadelesi başlattı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, “Sakarya’nın ağacına, suyuna, toprağına zarar veren babamızın oğlu olsa gözünün yaşına bakmayız” dedi.
Sakarya’nın Akyazı ilçesine yatırım için gelen özel bir firmanın termal otel inşaatı için Sakarya Valiliği tarafından izin verilen bir mineralli su kaynağı yerine, 10 bin nüfuslu Küçüçek ve Bıçkıdere Mahallesi vatandaşlarının ‘can damarımız’ dedikleri Bıçkı Deresi’ni besleyen 28 adet doğal su kaynağına boru hattı döşediği ortaya çıktı. Mahallelerinden geçen kamyonlardan şüphelenerek konuyu araştıran köylüler, firmanın boru hattı için ormanın 6 bin 371 metrekarelik alanında ağaçları keserek toprağın altına gömdüklerini cep telefonları ile görüntüledi. Çekilen görüntülerde su kaynaklarına çekilen boru hatlarının ve kesilen ağaçların toprağa gömüldüğü açıkça gözüküyor.
“DEREMİZDEN ELLERİNİZİ ÇEKİN”
Döşenen boru hattının bir çok alanda heyelan meydana getirerek yolları kapadığını ifade eden köyün eski muhtarı Talat Aşan, “Tabiat tamamen tahrip edilmiş durumda. Ruhsatını aldıkları saniyede 2-3 litre ancak 28 adet kaynaktan kaçak su alındığını tespit ettirdik. 10 bin nüfusun can damarı olan deremizden ellerinizi çekin. Bizim helal suyumuz size haram akacak” dedi.
“SU AKMAZSA EKMEK YİYEMEYİZ”
Küçücek ve Bıçkıdere Mahallelerini ikiye ayıran Bıçkı Deresi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan iki mahalle için yaşam kaynağı görevi görüyor. ‘Can damarımız’ dedikleri ve tarım arazilerini sulamada kullandıkları Bıçkı Deresi’nin yaz aylarında kendilerine bile yetmediğini belirten vatandaşlar, “Su akmazsa ekmek yiyemeyiz. Suyumuzu alırlarsa canımızı alırlar” dedi.
“BİR AN ÖNCE GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI”
Konuyla alakalı olarak ilgilileri göreve davet eden AK Parti Sakarya Milletvekili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Firmanın kendisine tahsis edilen doğal mineralli su miktarının dışına çıktığı, aslında doğal mineralli su toplaması gerekirken, doğal kaynak sularını topladığı, kaynak suları ile ilgili her hangi bir izni olmadığı ortaya çıktı. Bu da yaptığı iş açısından kanunlara hukuka aykırı bir durum olduğunu görüyoruz. Doğal kaynaklara ulaşmak için çok sayıda boru çekmişler ve bu boruları çekerken ağaçlar kesilmiş, son derece üzücü bir durum. Dolayısıyla firma hem hukuka aykırı işlem yapmış hem de çevreye zarar vermiş. Bu çerçevede başta Sakarya Valiliği, Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğümüz olaya vaziyet etmeli, ve çevreye zarar veren fiilleri biran önce durdurmalı. Onun dışında yapılması gereken ne varsa gerekli adımlar atılmalı. Birilerinin gelip bizde yatırım yapıyorum edasıyla Sakarya’nın ağacına, suyuna, toprağına zarar vermesini kabul etmemiz mümkün değil. Bunu kim yaparsa yapsın, isterse babamızın oğlu yapsın gözünün yaşına bakmayız” diye konuştu.