Adapazarı ilçesinde 40 yıldır terzilik yapan Sabri Kosova terzi esnafının teknolojiye yenik düştüğünü belirterek, yakında tarihe
karışacaklarını söyledi.
Terzilik mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kosova, “10 yıl öncesine kadar elbise dikiyorduk. Şimdi ise sadece paça dikiyoruz” dedi.
Bu Fiyata Ancak Pantolonunu Dikeriz
Ucuz ithal kumaşların hazır giyim fiyatlarını ucuzlattığını belirten Kosova, “Genelde Çin malı olan kumaşlar kalitesiz, işçiliği göstermeyen ve çabuk yıpranan özelliğe sahiptir. Bu nedenle terziler bu kumaşlardan elbise dikmez. Ama hazır giyim firmalarının çoğunluğu kalite ve işçilikten ziyade ucuz fiyatla maliyete yöneldikleri için ucuz ithal kumaşlardan elbise dikiyor. Konfeksiyonlarda 45- 50 TL'ye takım elbise satılır hale geldi. Bu fiyata bizler ancak pantolonunu dikeriz. Bu durumda vatandaşın büyük çoğunluğunu hazır elbise almaya yöneltiyor. Terzilere de pantolonunun paçasını düzeltmek kalıyor” diye konuştu.
Terzi esnafının dikimci olmaktan çıkarak tamiratçı konuma geldiğini vurgulayan Kosova şunları söyledi; “Bundan 10 yıl öncesine kadar vatandaşlara yeni elbise dikerdik. Şimdi elbiseleri tamir etmekten başka bir iş yapamaz hale geldik.”
Tarihe Karışıyoruz
Terziliğin hazır giyimin de yaygınlaşması ile Türkiye'de son dönemini yaşadığını ifade eden Kosova, ”Hazır giyimin yaygınlaşması terziliğe olan ilgiyi iyiden iyiye azalttı. İçinde bulunduğumuz dönemde evine ekmek götürebilme mücadelesi veren ve icra pençesinde kıvranan bu köklü mesleğin temsilcileri, büyük bir ilgisizliğin içerisinde son dönemlerini yaşıyor. Geçmiş dönemlerde terzilik yapan bu mesleğin temsilcileri artık elbise tamiri yapar hale geldi” dedi.
Çırak bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden Kosova, “Mesleği öğretecek çırak bulamıyoruz. Odaya kayıtlı üyelerimizin yaş ortalaması 45'i geçiyor. Çoğu Bağ- Kur emeklisi oldu. Olmayanların da az bir süresi kaldı. Bu mesleğin bizim ile birlikte tarihe karışması artık içten bile değil” diye konuştu.