Tıbbın kabusu şizofreni kontrol altına alınabiliyor

Dünya Şizofreni Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, şizofreninin korkulacak bir hastalık olmadığını ifade ederek, TRSM’de şizofren hastalığının kontrol altına alına bildiğini dile getirdi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi  (SÜEAH) Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)  tarafından Dünya Şizofreni Günü dolayısıyla AFA Kültür Merkezi’nde konferans düzenlendi. SAÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Erol, Uzm. Dr. Serkan Bilgiç ve Av. Hande Başak’ın konuşmacı olarak katılacağı konferansa, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam da katıldı.

“Toplumdan dışlanmayın”


Konferansın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Sağlam, sağlık dediğimiz zaman sadece beden sağlığının anlaşılmaması gerektiğini dile getirerek,  ruh sağlığının da sağlık alanın önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Sağlam “Ruhsal rahatsızlıklar yaşayan kişileri de sağlığına kavuşturmak, hayattan kopmamasını sağlamak bizlerin görevi. Bu tür hastalıklar korkulacak hastalıklar değildir. Bu hastalarımızı toplumdan dışlayıp, izole etmemek gerekiyor. Şizofren hastalarının da diğer ruhsal sıkıntılardan muzdarip hastalar gibi sevgiye, şefkate, anlayışa ihtiyacı vardır. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezimiz bu konuda güzel çalışmalara imza atan önemli bir merkez konumunda. Çevremizde ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle hayatları alt üst olan insanlarımızı bu merkezlerimize yönlendirelim. Bu hastalığı tanımak bilmek gerekir. Bu yönde, böyle bir konferansın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kesin tedavi yöntemi yok

Doç. Dr. Sağlam’ın ardından SAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Erol “Ruh sağlığına genel bir bakış” konusunda sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Erol, şizofreni hastalığının ilerleyen teknolojik görüntüleme sistemleri ve araştırma çalışmalarına rağmen gizemini koruyan bir hastalık olduğunu dile getirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün iş gücü kaybına yol açan ilk 10 hastalık listesinde şizofreni hastalığının da yer aldığını dile getiren Erol “Şizofreniyle ilgili sınırlı bilgilere sahibiz. O nedenle şizofreni aslında tıbbın kabusu. 20 yüzyılın en önemli 10 buluşu arasında yer alan antidepresan ilaçlar sayesinde bu hastalığımızda kontrol altına alınabiliyor. Bu ilaçlar bulunmadan önce bu hastalarımız toplumdan izole edilerek toplumu koruma anlayışı vardı. Şimdi ruh sağlığı merkezleriyle bu hastalarımıza yardım edilebiliyor. Bizim ruh sağlığı merkezimizde bu konuda iddialı merkezlerimizden biri. Hizmet açışından baktığımızda da ruh sağlığı bakımından son beş yılda önemli hizmetler oldu.  Tedavi açışında da en son teknikler başarıyla uygulanıyor. “ dedi.

Kontrol altına alınabilir


Prof. Dr. Erol’un ardından “Şizofreni ve tedavi yöntemleri” konusunda TRSM Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Serkan Bilgiç sunum gerçekleştirdi. Bilgiç, şizofrenin ana hattıyla zihin yanılmalarıyla kişinin kendi iç dünyasına kapanması olarak değerlendirerek “Aslında şizofreni bir beyin hastalığı. Çok yönlü bir hastalık ve biyolojik kökenleri de bulunuyor. Kişini dış dünyayı bir anda farklı algılayarak bunu kendi iç dünyasında çok farklı yaşaması. Akıl Oyunları filmi bu durumu anlatan güzel bir örnek. Şizofreni tamamen ortadan kalkan bir hastalık değil. Türkiye’de 700 bin şizofreni hastası var. Bunlar kayıt altında olanlar. Sakarya’ya bunu oranladığımızda 10 bine yakın bir şizofren hastası ortaya çıkıyor. Erkekler de kadınlarda aynı oranlarda. 20-30 yaş arasında daha yaygın görülüyor. Bu hastalığa yakalananlara baktığımızda birçok faktör var ancak kesin şundan oluyor diyeceğimiz bir durum yok. Toplum ve ruh sağlığı merkezi olarak hastalığı kontrol altına almakta başarılıyız.” diye konuştu.

TRSM korosu coşturdu


Konferans “Şizofren hastalarının sosyal ve hukuksal hakları” konusunda Av. Hande Başak’ın sunumuyla devam etti.  Bir şizofreni hastası yaşadıklarıyla ilgili paylaşımda bulunurken programın sonunda ise TRSM’de tedavi gören hastalardan oluşan koro seslendirdiği şarkılarla konferansa katılanlara müzik ziyafeti sundu.
Tıbbın kabusu şizofreni kontrol altına alınabiliyor
Tıbbın kabusu şizofreni kontrol altına alınabiliyor
Tıbbın kabusu şizofreni kontrol altına alınabiliyor
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
038eb84a659debe366e4bb8f6bee9f85@