Tarımsal potansiyeli bakımından İstanbul’un gıda ve meyve-sebze deposu, 100 bin ton fındık, 450 bin ton mısır ve 70 bin tondan fazla ayva üretiminin olduğu ilimizin; tarım, turizm ve sanayi ile ağır sanayi potansiyelinin gittikçe gelişme eğiliminde olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, “İçinde bulunduğumuz Toyota Fabrikası, hem yan sanayisiyle, hem çalıştırdığı işçileriyle, hem de kalitesiyle bizlere son derece önemli bir örnek olmuştur.
Yerli otomobil yapımı ve milli motor sanayimizin gelişmesi noktasında yürütülen çalışmalarda başarılı olacağımıza inanıyorum. Yabancı yatırımcılarımızın da, bize bu anlamda ufuk vermesi son derece önemlidir. ‘Eğer bir şeyi istiyorsanız ve bedelini ödemeye hazırsanız, başarırsınız’ diye bir söz vardır, biz de bunu istiyoruz, bedelini de ödemeye hazırız, İnşallah biz de başaracağız. Uluslararası anlamda, deniz aşırı ülkelere bile ihraç edebileceğimiz güzel bir otomotiv sektörümüz ve otomotivimizin de olacağının beklentisi içerisindeyiz.
Türkiye kritik bir süreçten geçiyor, yaşadığımız sıkıntılar malum, bir harekat halindeyiz, müdahale durumundayız. Terörle mücadele bakımından da, bizim dışarıdaki görüntümüze dair beklentiler ekonomide küçülme, ihracatta azalma diye düşünülürken, şükürler olsun tam tersi oldu. Müteşebbislerimiz ve sanayicilerimizin gayretiyle üretimimiz sürekli artıyor. Bütün dünyada bu işi tahmin eden kuruluşlar, rakamlarını güncellemek durumunda kalıyorlar. İnşallah ihracatımızda da aynı şekilde bu artışlarla 2023 hedeflerine kısa sürede ulaşacağız. Güçlü bir ülkenin, milletin parçası olmak, bizlere onur ve gurur veriyor. Bunu daha çok sanayicilerimizin üretimde gösterdiği performans ve başarı, ihracat rakamlarımız, üretimimizin artması, yerli ve milli sanayimizin gelişmesi ile buna bağlı yan sanayini de dâhil etmek lazım. Güçlü bir ülke, güçlü üretim yapan ülke demektir, sadece hamasi nutuklarla bu işi başaramayız elbette. Zaten ekonominin kesin ve kati kuralı bize gösterdi ki; dünyanın en kaliteli ürününü, en hesaplı ve uygun fiyata üretemezseniz, kendi akrabanız, komşunuz bile sizden bir şey almıyor. Dünyanın en kaliteli ve talep edilen ürününü en uygun fiyata üretmek hedefinde olmalıyız. İnşallah bunu da başaracağız.
İstanbul Bağcılar Kaymakamlığım döneminden bu yana kadim dostumuz olan TİM Başkanımız, bu işe hakikatten baş koymuş, sürekli ihracatçılarımızı, üreticilerimizi teşvik eden bir yapıya sahip. Birkaç kez benim bulunduğum illerde böyle programlar düzenlendi ve tekrar Sakarya’da böyle bir programa ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyuyoruz. İçinde bulunduğumuz Toyota Fabrikası, her ne kadar yabancı yatırım ve menşei ile üretim yapsa da, Türk insanının üreticiliği ve çalışkanlığı ile Japon disiplini bir araya geldiğinde, sıfır hata ile üretimi dünya çapında en üst seviyeye taşımışlar. Tabi bu bizim işçimize, mühendisimize, yan sanayimize büyük bir katkı ve katılım olarak artı bir değer. Hem de ihracat rakamlarımızın artması ve Sakaryamızın ihracat rakamlarında üst sıralara yükselmesindeki payı da çok önemli. Toyota CEO’muz Sayın Hiroshi Kato’ya da bu gayretli çalışmaları nedeniyle çok teşekkür eder, tüm ekibini ve bütün çalışma arkadaşlarını kutlarım” dedi.
Programın sonunda organizasyona ev sahipliği yaparak katkı sunmalarından dolayı Sayın Valimize plaket de takdim edildi.