Tıp Fakültesi öğrencileri bu merkezlerde staj yapabilecek

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nın talimatı doğrultusunda, Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi arasında hizmet protokolü imzalandı.

Protokol ile Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin Halk Sağlığı stajları ve sağlıkla ilgili eğitim veren diğer yüksek okullarda okuyan öğrencilerin Halk Sağlığı alanına giren konularla ilgili staj ve pratik eğitimlerini Müdürlüğe bağlı Adapazarı Toplum Sağlığı Merkezi ve bağlı birimlerinde yapabilmeleri için gerekli olan prosedür ve düzenlemeler tamamlandı ve Tıp Fakültesi öğrencileri burada stajlarını yapmaya başladılar. Valilik Onayı alınmasının ardından, Toplum Sağlığı Merkezi, Eğitim ve Araştırma Toplum Sağlığı Merkezine dönüşümü sağlandı. Halk sağlığı Uzmanı olan Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Tekin U. Karatepe aynı zamanda birimde eğitim sorumlusu olarak görevlendirildi.

Üç yerde yapılanma

Adapazarı Eğitim ve Araştırma Toplum Sağlığı Merkezi\'nin üç ayrı yerde yapılandığına dikkat çeken Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, “Birinci kısım olan Adapazarı Güneşler Merkez Mahallesindeki binada idari işlemler, resmi yazışmalar, istatistiki çalışmalar, aile hekimliği hizmetlerinin ilçe düzeyindeki koordinasyonu sağlanırken aynı zamanda mevcut olan Evde Sağlık Hizmetleri Mobil Birimi aracılığı ile İl merkezindeki yatalak hastalara evde tıbbi bakım hizmeti verilmeye devam edilecek. Burada bulunan bir hekim ve üç sağlık personelinden oluşan ve özellikle yatalak hastalarda oluşan yatak yaralarının bakımı ve tedavisi konusunda deneyimi olan özel bir ekip ile evde sağlık hizmetlerinin il düzeyine hitap eden önemli bir kısmı yürütülüyor. İkinci kısım olan Adapazarı İlçesi, Hızırtepe Mahallesindeki Verem Savaş Biriminde, Sakarya merkezi ve ilçelerdeki verem hastaları ve hasta yakınlarının korunması ile ilgili tıbbi iş ve hizmetler yürütülüyor. Üçüncü kısım olan ve Adapazarı Eğitim ve Araştırma Toplum Sağlığı Merkezi olarak yapılandırılan birim, halka yönelik tıbbi hizmetlerin yoğun olarak verildiği Tıbbi Hizmet Birimleri binası ise Adapazarı ilçesi İstiklal Mahallesinde faaliyet gösteriyor. Burada, kanser erken teşhis ve tarama hizmetleri, evlilik öncesi danışmanlık ve tarama hizmetleri, kadın-çocuk ve ergen üreme sağlığı hizmetleri, aile planlaması hizmetleri, çalışan sağlığı hizmetleri ve aşılama hizmetleri veriliyor” dedi.

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde (KETEM) bir hekim ve altı sağlık personelinin çalıştığını kaydeden Erdoğan şunları söyledi:


“Burada kolon, meme ve genital kanserlere yönelik taramalar yapılırken, merkezde direkt röntgen ünitesi ve mamografi ünitesi de bulunuyor. Merkezde halen günde ortalama 15 mamografi çekilirken, bu sayının önümüzdeki günlerde yapılacak ilave düzenlemelerle iki katına çıkarılması hedefleniyor. Evlilik Danışma Merkezi olarak bilinen birimin asıl adının ‘Hemoglobinopati Teşhis ve Tarama Merkezi’ olduğunu belirten Erdoğan, “Burada bir hekim ve dört sağlık personeli görev yaparken, evlilik öncesi evlenecek çiftlerde Talasemi olarak bilinen ve doğacak olan bebeğe geçme ihtimali olan kalıtsal kan hastalıklarının araştırılmasına ilişkin kan testleri ücretsiz olarak yapılıyor ve evlenecek çiftlere eğitim ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Çocuk-ergen ve kadın üreme sağlığı biriminde bir hekim ve dört sağlık personeli görev yapıyor. Burada, halka yönelik anne ve bebek sağlığı ile ilgili eğitimler, kadın genital kanser taramaları, aile planlaması ve danışmanlık hizmetleri (rahim içi araç uygulama) ve sağlık personeline yönelik eğitim hizmetleri veriliyor. Merkezi Camili Valilik kampüsündeki müdürlük binasının alt katında bulunan Çalışan Sağlığı Merkezinin bir şubesi olan Çalışan Sağlığı Polikliniğinde ise bir hekim ve iki sağlık personeli görev yapıyor. Burada İşyeri hekimi bulunmayan mikro işletmelerde çalışan kişilerin işe giriş muayeneleri ve periyodik muayeneleri yapılıyor” dedi.

Erdoğan açıklamasını şöyle tamamladı:

“Aşı ünitesinde ise, iki sağlık personeli görev yaparken, burada aile hekimliği sistemine dahil olmayan ve halk arasında hac ve umre aşıları olarak bilinen aşılar ve bazı aile sağlığı merkezlerinde yapılamayan PPD testi ve verem aşıları yapılıyor. Adapazarı Eğitim ve Araştırma Toplum Sağlığı Merkezinde Kan Sayımı (hemogram), Röntgen, Mamografi, Gaitada Gizli Kan ve Talasemi tetkikleri yapılıyor. Biyokimya ve Hormon analizleri için alınan kan örnekleri imzalanan hizmet protokolü doğrultusunda Toyotasa Hastanesinde yaptırılmaktadır.”
Tıp Fakültesi öğrencileri bu merkezlerde staj yapabilecek
Tıp Fakültesi öğrencileri bu merkezlerde staj yapabilecek
10 yıl önce
eğitim fakültesi hazırlık
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
3001a9296d2676a1cb6f91c409ffd9d0@