TKMM'nin Toplantısında Boş Salon Şoku

Nüfus oranına göre en fazla sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Tunceli'de, Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TKMM) toplantısına 7 kişi katıldı.Sivil toplumun sesini duyurmak amacıyla yapılan ve bir yıl önce farklı illerde oluşturulmasına başlanan TKMM, Kasım ayı başında 30 ilde toplanarak Kürt açılımını ele aldı.

Toplantının yapıldığı ilin belediyesi veya meslek odaları tarafından yapılan davetlere göre Tunceli'deki toplantıya 'kolaylaştırıcı' olarak katılan Şanar Yurdatapan, salonda 3 kişiyi görünce şaşkınlığını gizleyemedi. 3 saat sürmesi planlanan toplantının ortalarında 4 kişi daha katıldı. Davet edilenlerin arasında Tunceli Milletvekilleri Kamer Genç ile Şerafettin Halis'in yanı sıra Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahinin sandalyeleri de boş kaldı. Toplantıya katılmayı taahhüt eden 23 kuruluştan 2'sinin bulunduğu toplantında moralinin bozulmadığını, toplantıyı zamanında başlatmak istediğini belirten Yurdatapan, TKMM'in amacı ve çalışma yöntemleri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Yurdatapan, "Kendiniz gelemiyorsanız birer gözlemci gönderin, sizinle aynı fikirde olmayanlar geldi diye gelmiyorsanız bu da yanlış, karşıtlarınızla bile paylaşabileceğiniz bir savaşa karşı olma konusu var. Bu konuda birlikte hareket edebiliriz. Bakın, görüşlerimiz taban tabana zıt olmasına rağmen Abdurrahman Dilipak ile savaşa karşı olma konusunda ortak mücadele alanı bulabilmişiz" dedi.

Alevilik ve Kürt Açılımı

Alevilik konusunda sunulan kısa slayt gösterisi ardından katılımcılar Dersim 1938 ve Alevilik konularındaki görüşlerini tartıştı.
Diğer 26 ildeki toplantılara da Mehmet Altan, Ferai Tınç, Fikri Sağlar, Cihan Aktaş, Alper Görmüş, Yılmaz Ensaroğlu, Meral Tamer, Ayhan Bilgen de gönüllü olarak katılacak ve toplantıların kolaylaştırıcılığını üstlenecek. Her toplantıda bir genel, bir yerel, bir de Anayasa konusunun tartışıldığı TKMM toplantılarının Kasım ayı başında yapılacak olanlarında Kürt Açılımı, o ildeki Kürt açılımı sonuçları ve Anayasa'da Kürt açılımıyla ilgili sorunlar ve çözümler ele alınacak. Toplumun her kesiminden temsilcilerin oluşturduğu TKMM'lerin 3 saatle sınırlandırılan toplantılarının özet tutanakları 14 Kasım 2009 tarihinde kadar web sitesinde yan yana yer alacak. (
www.tbmmocg.net) Bu 30 tutanağın ortak paydalarını belirten "Raporların Raporu" ise TESEV'in katkısıyla bir haftada hazırlanacak ve 25 veya 26 Kasım 2009'da TBMM'de yapılacak bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.

Her ilde "seçmen-seçilen" bir başka deyişle "vekil-müvekkil" toplantıları biçiminde yapılan bir yıllık çalışmalar, 30 ayrı ilin kendi içinde oluşturduğu TKMM'lerin 2010 yılında 41 ile ulaşması bekleniyor. TKMM'lerin oluşturulduğu iller ise şunlar:

"Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van."
<font size="2"><font face="Arial"><strong>Alevilik ve K&uuml;rt A&ccedil;ılımı<br /><br /></strong>Alevilik konusunda sunulan kısa slayt g&ouml;sterisi ardından katılımcılar Dersim 1938 ve Alevilik konularındaki g&ouml;r&uuml;şlerini tartıştı.<br />Diğer 26 ildeki toplantılara da Mehmet Altan, Ferai Tın&ccedil;, Fikri Sağlar, Cihan Aktaş, Alper G&ouml;rm&uuml;ş, Yılmaz Ensaroğlu, Meral Tamer, Ayhan Bilgen de g&ouml;n&uuml;ll&uuml; olarak katılacak ve toplantıların kolaylaştırıcılığını &uuml;stlenecek. Her toplantıda bir genel, bir yerel, bir de Anayasa konusunun tartışıldığı TKMM toplantılarının Kasım ayı başında yapılacak olanlarında K&uuml;rt A&ccedil;ılımı, o ildeki K&uuml;rt a&ccedil;ılımı sonu&ccedil;ları ve Anayasa'da K&uuml;rt a&ccedil;ılımıyla ilgili sorunlar ve &ccedil;&ouml;z&uuml;mler ele alınacak. Toplumun her kesiminden temsilcilerin oluşturduğu TKMM'lerin 3 saatle sınırlandırılan toplantılarının &ouml;zet tutanakları 14 Kasım 2009 tarihinde kadar web sitesinde yan yana yer alacak. (</font></font><a href="http://www.tbmmocg.net/"><font face="Arial" size="2">www.tbmmocg.net</font></a><font face="Arial" size="2">) Bu 30 tutanağın ortak paydalarını belirten <font color="#333399">&quot;Raporların Raporu&quot;</font> ise TESEV'in katkısıyla bir haftada hazırlanacak ve 25 veya 26 Kasım 2009'da TBMM'de yapılacak bir basın toplantısıyla kamuoyuna a&ccedil;ıklanacak. <br /><br />Her ilde <font color="#333399">&quot;se&ccedil;men-se&ccedil;ilen&quot;</font> bir başka deyişle <font color="#333399">&quot;vekil-m&uuml;vekkil&quot;</font> toplantıları bi&ccedil;iminde yapılan bir yıllık &ccedil;alışmalar, 30 ayrı ilin kendi i&ccedil;inde oluşturduğu TKMM'lerin 2010 yılında 41 ile ulaşması bekleniyor. <strong>TKMM'lerin oluşturulduğu iller ise şunlar</strong>:<br /><br /><font color="#333399">&quot;Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Aydın, Batman, Bing&ouml;l, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van.&quot;</font><br /></font>
TKMM'nin Toplantısında Boş Salon Şoku
TKMM'nin Toplantısında Boş Salon Şoku
TKMM'nin Toplantısında Boş Salon Şoku
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
5e40c1d6d6d6d272f9b14fbc73e89782@