Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam yapılardır"

17 Ağustos 1999 Depreminin yıldönümünde önemli açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu, “İlkemiz; güvenli bölgelerde sağlam yapılar inşa etmek. Kat konusunda kurallara uyuluyor. İmar en büyük hassasiyetimiz. İmar planları, ulaşım planları yapıldı. AKOM Projesi Eylül’de hizmette olacak. Orta hasarlı binalarda ikamet eden vatandaşlarımız için 448 konut inşa ettik. Yeşil alanları, meydanları, parkları, geniş yolları şehrimize kazandırdık ve bu çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 17 Ağustos 1999 Depreminin 17. yıldönümü vesilesiyle depremde yaşamını yitiren vatandaşları rahmetle andıklarını söyledi. Deprem gerçeğine ilişkin yerel yönetimler olarak çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirten Başkan Toçoğlu, benzer yıkımların yaşanmaması adına depreme hazırlık konusunda ciddi çalışmalar yürütüldüğünü de kaydetti.

Büyük Bir Yıkım

Toçoğlu şunları söyledi, “17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin ardından 17 yıl geride kaldı. Ancak depremin acıları, bizlere hatırlattıkları hala hafızalarımızdaki yerini ilk günkü gibi koruyor. Büyük bir yıkımı yaşamış bir şehiriz. Deprem bizden çocuklarımızı, komşularımızı, kardeşlerimizi, annelerimizi, babalarımızı aldı. Acılarımız hala taze. Ama Allah’a hamdolsun Sakaryamız çok kısa bir sürede depremin izlerini şehrin sokaklarından, caddelerinden, mahallelerinden, ilçelerinden tamamen sildi. Bunu ifade ettiğim gibi şehir olarak çok kısa bir sürede başardık.”

Orta Hasarlı Binalar

“Depremi yaşamış ve orta hasarlı olarak tescillenmiş binaların tespiti noktasında Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik. Bu anlamda Marmara bölgesinde bu yapıları tespit etme noktasında örnek bir belediyeciliği ortaya koyduğumuzu söyleyebiliriz. Bu binaları yıkmak için gereken çalışmalar yapıldı. Tespiti yapılan bu binaları yıkmakla görevli olan ilçe belediyelerimize gerekli dokümanlar tarafımızca ulaştırıldı. Bu konudaki hassasiyetimizi sıklıkla kamuoyuyla paylaşıyoruz. Hala yıkılmayan orta hasarlı yapıların bir an bile zaman kaybetmeden yıkılması gerekiyor. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır.”

"448 Yeni Konut Yaptık"

“Büyükşehir Belediyesi olarak orta hasarlı yapılarda ikamet eden kardeşlerimiz için Korucuk’ta TOKİ işbirliğiyle 448 konut inşa ettik. Ama ne yazık ki şunu ifade etmek zorundayım: bu projeye gereken ilgi ve desteği alamadık. Orta hasarlı binalarda ikamet eden vatandaşlarımız bu yeni ve sağlam konutlara gereken ilgiyi göstermediler. Bunun yanında depremin her an yaşanabilirliliğinin bilincinde olarak şehrimizde uygun yapılaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Biz yatay büyümeden yanayız ve Sakarya’nın yatay olarak gelişimini sürdüren şehirlerimizin başında geldiğine inanıyoruz. Bu inancımızla şehrimizde kat sınırlaması uygulamasına devam ediyoruz. Her zaman ifade ediyoruz: yüksek katlı yapılar bir şehirde gelişmenin, gelişmişliğin göstergesi asla olamaz. Bu konuda ayrıca deprem gerçeği de her zaman masamızın üzerinde.”

AKOM Eylül’de Hizmette

“Şehirle ve kurmaylarımla sıklıkla paylaştığım bir husus var. Bizim belediyecilikteki düsturumuz bellidir. Biz çocukların ayaklarının toprağa basmadığı, çocukların yüksek katlı binalar içerisinde hayatlarını televizyon, bilgisayar karşısında geçirmelerinden taraf değiliz. Yüksek katlıya mesafeli duruşumuz aynı zamanda bizim medeniyet tasavvurumuz ve şehirciliğe bakışımızla ilgilidir. Yine depreme hazırlık konusunda şehrin ilk Afet Koordinasyon Merkezi’ni şehrimize kazandırıyoruz. Bu merkez olası bir afet durumunda şehrin kriz merkezi olacak. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hemen yanında yükselen proje inşallah Eylül ayında hizmete başlıyor.”

"İlkemiz Sağlam Binalar İnşa Etmek"

“Depreme hazırlık adına yapılan işlemlerin belki de en önemli ilkesi, sağlam yapılar inşa etmektir. Asla ve kat’a sağlam zemin üzerine sağlam binalar inşa edilmesi gerektiği hususunu bir kenara atmıyoruz. Müteahhitlik meselesine profesyonel bir yaklaşım getirilmesi gerektiğini sıklıkla ifade ediyorum. Bir fırsat vesilesiyle bu işin uzmanı olmayan insanlar müteahhitlik yapmamalılar. Burada düsturumuz: insan onuruna yakışan bir yaklaşımı içselleştirmektir. Biraz daha fazla kazanmak adına deprem gerçeğini görmezden gelen yaklaşımlara asla müsamaha gösteremeyiz.”

"İmar En Büyük Hassasiyet Alanımız"


“Evet, şehrimize kat sınırlaması olan, sağlam binaları kazandıracağız. Ama burada imar düzenlemelerini asla yabana atmayacağız. İmar meselesi bizim için asli bir meseledir. İmar konusunda verilecek tavizler tarifi imkânsız sonuçlar doğurabilir. Biz buna asla izin veremeyiz. Planlar şehrin gerekliliklerine göre işlenmeli. Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlamda profesyonel bir yaklaşım izliyoruz. Uzman heyetimiz bu konuda çok hassas bir çalışma izliyor. İmar planları, izinleri, tadilatları, değişiklikleri üzerinde iki cihan hesabı gözeterek durduğumuz başlıklardır.”

Yenikent’e Özel İlgi


“99 depreminin ardından oluşan Yenikent bölgemize kısa süre içerisinde çok ciddi yatırımlar yaptık. Camili’de Yenikent Park ve yanında sinema salonlarıyla kültür merkezi inşa ettik. Korucuk’ta Korucuk Park’ı hizmete aldık. Yenikent’e içmesuyu yatırımı götürdük. Karaman’a SAMEK’i kazandırdık, Korucuk’ta SAMEK hizmetlerini başlattık. En önemlisi Yenikent’e, SAÜ ile işbirliği içerisinde üniversite götürüyoruz. Mülteci çocuklar için yeni bir okul yaptık. Yeni araçlarla ulaşımı daha modern standartlara kavuşturduk. Çocukların nitelikli zaman geçirmeleri için Macera Park’ı inşa ettik. Karaman Park’ı da inşallah bölgeye kazandıracağız. Yenikent ile Yazlık arasında yeni yaşam alanları oluşturduk, spor tesisleri, yüzme havuzları, halı sahaları bölgeye hediye ettik."

Deprem Konusuna Bütüncül Yaklaşım

“Deprem gerçeği ve hazırlık konusuna bütüncül bir yaklaşımla bakmaktayız. Hem tedbir noktasında elimizden gelen ne varsa fazlasıyla ortaya koyacağız hem de insanı merkeze alan diğer yatırımlarımızı hayata geçireceğiz. İlçelerimize yeni meydanlar, parklar, yaşam alanları kazandırmamız bu arzumuzun izlerini taşıyor. Yeşil alanları, meydanları, parkları, geniş yolları şehrimize kazandırdık ve bu çalışmalara devam ediyoruz. Yaşanabilir bir Sakarya için belediyeciliğin her bir alanında projelerimize aralıksız devam ediyoruz. Allah bizlere bir daha 17 Ağustos gibi büyük yıkımlar yaşatmasın. Bir daha bu acıları yaşamamak en büyük duamız. Ancak hazır olmak, zinde durmak, gereğini yapmak da en önemli hassasiyetimiz. Bu vesileyle 17 Ağustos 1999 Depreminin 17. yıldönümü vesilesiyle depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz.”
Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam yapılardır"
Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam yapılardır"
Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam yapılardır"
Toçoğlu, "Depreme en büyük hazırlık sağlam yapılardır"
8 yıl önce
Büyük Alışveriş Mağazaları Büyük Alışveriş Mağazaları
Fabrika ve Büyük Tesisler Fabrika ve Büyük Tesisler
Ales hazırlık kursları
kpss hazırlık kitabı fiyatı