Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Kentime Sahip Çıkıyorum” projesi Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) tiyatro salonunda tanıtıldı.
AKM'de düzenlenen “Kentime Sahip Çıkıyorum” projesi tanıtım töreni ve arama konferansında konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya'nın sorunlarıyla yüzleşerek, popülizmden uzak ve kalıcı çözümler üretmek istediklerini belirterek, Kentime Sahip Çıkıyorum Projesi ile Sakarya'ya yakışanı bulmak istediklerini kaydetti.
Sakarya'nın Çağdaş Kent Olması
Sakarya'yı geleceğe taşımak için çalıştıklarını belirten Başkan Toçoğlu, “Yerel seçimlerin ardından büyükşehir belediye başkanı olarak zor ve sorumluluğu yüksek bir görevi üstlendiğimi biliyorum. Sorunların çözümü için çaba harcıyoruz. Anlayışımızda sorunlardan kaçmak, problemleri yok sayarak görmezden gelmek yer almamaktadır. Şehrimizin potansiyeline güveniyoruz. İnandığımız zaman başaramayacağımız hiçbir şey olmadığını da gayet iyi biliyoruz. Gerek coğrafi, gerek tarihi konumuyla ülkemizin gözde şehirlerinden biri olan Sakarya kritik bir aşamadan geçmektedir. Şehrimizin önünde iki alternatif bulunmaktadır. Birincisi Sakarya'nın Türkiye'de son yıllarda yaşanan değişim ve dönüşümü ıskalayan bir il olarak yerinde sayması, ikincisi ise değişen ve dönüşen Türkiye'nin çağdaş dünya standartlarına sahip, turizmi, kültürü ve yeşiliyle, doğal zenginlikleriyle, çevreye duyarlı sanayisiyle hızla kalkınan, çağdaşlaşan, dünya şehirleriyle rekabet edebilir kent olmasıdır. İlimizin farklı alanlarda gelişim sergilemesini arzu ediyorsak bazı radikal ve etkili kararlar almamız ve aldığımız kararların arkasında durarak uygulamamız kaçınılmazdır. Sakarya'nın çağdaş bir kent olmasını istiyorsak kentimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
Sakarya'ya Yakışanı Bulmak
Toçoğlu, Sakarya'nın gelişmesini arzuladıkları için Kentime Sahip Çıkıyorum Projesi'ni geliştirdiklerini ifade ederek, “Sorunlara kalıcı çözümler üretmek istiyoruz. Sakarya'da yaşanların yüzlerinin gülmesini, mutlu ve huzur içinde yaşamlarını sürdürmelerini, çağdaş şehircilik standartlarının yakalanmasını hak ettiğine inanıyoruz Sakarya'ya yakışacak örnek ve model çalışmaları yaparken, bu çalışmaları halkımızla beraber gerçekleştirmek istiyoruz. Biz bugünü değil, ilimizin yarınını düşünerek halkımızın fikir ve önerileri ışığında projeyi hayata geçiriyoruz. Sakarya'da vatandaşlarımızın müşterek ve medeni ihtiyaçlarını karşılamak üzere kente fiziksel, kültürel ve sosyal hizmet götürmenin yanı sıra, vatandaşlarımızın bu hizmetleri benimsemeleri, uygulamaları ve korumaları için eğitim ve bilinç geliştirme programını uygulamaya karar verdik. Proje bu kararın bir ürünüdür. Kentli olmanın, kentte yaşamanın bazı kaçınılmaz yanları bulunmaktadır. Arabamızı istediğimiz yere park edemeyiz. İstediğimiz yere istediğimiz şekilde yasa tanımaksızın inşaat yapamayız. Kentli olmanın sorumlulukları ve gerekleri vardır. Bu proje ile cadde ve sokaklarımızda esnafıyla, zabıtasıyla, görüntüsü ve iletişim tavrıyla Sakarya'ya yakışanı bulmak istiyoruz” diye konuştu.
Esnaf Odalarının Görüşleri Alındı
Projenin belirli aşamalardan oluştuğunu kaydeden Toçoğlu, şunları söyledi; “Öncelikle halkımızın, esnaflarımızın fikir ve önerilerini alacağız. Daha sonra uzman akademisyenlerimiz şehir sakinlerinin yaşam kalitesi açısından nasıl bir Sakarya istediklerini bir araştırma ile ortaya koyacak. Araştırma sonrasında Büyükşehir Belediyesi, Adapazarı, Erenler ve Serdivan Belediyelerinin zabıta personeline kentlilik bilinci ve halkla ilişkiler eğitimi verilecek. Esnafımıza yönelik kentlilik bilinci içeren eğitim verilecek. Sakarya kendine yakışanı, kendine ve kentine sahip çıkan hemşehrileri ile gerçekleştirecektir.”
Daha sonra sosyolog Şaban Kızıldağ, toplantıya katılanlara proje kapsamında neler yapacakları konusunda bilgiler verdi. Konuşmaların ardındandan esnaf odaları temsilcilerinin projeye ilişkin görüşleri alındı.