Adapazarı\'nda, başka yerde yeni stat yapılmak üzere Başbakanlık Toplu Konut İdaresi\'ne (TOKİ) devredilen 60 bin metrakarelik Atatürk Stadı\'nın arazisine, içerisinde AVM, iş merkezleri ve rezidanslar bulunan 14 katlı plazaların yer alacağı proje başlatılması, tartışmalara yol açtı.
17 Ağustos 1999 tarihindeki büyük depremde kentin üçte biri yıkılan Adapazarı\'nda zeminin son derece yumuşak olduğukent merkezinde yüksek katlı binalar yapılması eleştiri konusu oldu.
Sakarya\'ya 25 bin kişilik yeni stadyum yapacak olan TOKİ, bu projeye karşılık kentin kalbi sayılabilecek Çark Caddesi\'nde, 60 bin metrekare alan üzerine kurulu bulunan Atatürk Stadyumu\'nun arazisini aldı. TOKİ bu araziye 14 katlı 2 plaza inşa etmek için proje başlattı. Alt katlarında AVM ve iş merkezleri, üst katlarında ise rezidanslar olacak olan projeyle ilgili TOKİ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi\'nden görüş istedi.
Deprem bölgesi olan ve 1967 depreminin ardından 17 Ağustos 1999 Depremi\'nde de büyük hasar gören, vatandaşlara şehir merkezinde bodrum artı 2 kat olarak imar izininin verildiği Adapazarı\'nda TOKİ\'nin 14 katlı plazalar yapacak olması tartışmalara yol açtı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi\'nin projeyle ilgili olarak olumsuz görüş bildirdiği belirtilirken, Büyük Birlik Partisi Sakarya İl Başkanı Ahmet Bayrak düzenlediği basın toplantısı ile bu projeye tepki göstererek kararın uygulanmaya başlaması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.
Bayrak şunları söyledi:
"TOKİ tarafından, Çark Caddesi\'nde bulunan Atatürk Stadı\'nın bulunduğu arazinin yeşil alandan resen ticari imara açılarak yaklaşık 15 katlı ve 60 bin metrekarelik AVM, rezidans vb. gibi projenin yapılacağının kesinleşmesi kamuoyunda itirazlara neden olmuştur. O bölgede resen yapılan imar uygulaması, Sakarya’nın gerçekleri ve geleceği dikkate alınmadan gerçekleştirilmiş son derece hatalı ve yanlış bir plandır. Aynı cadde üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan iki adet AVM o cadde üzerinde haddinden fazla ulaşım sorunu oluşturmuşken bu projeye kesinlikle izin verilmemelidir. Bu projenin kapsamı ve kat sayısı da ayrıca Sakarya’da uygulanabilecek imar uygulamaları için farklı bir pencere açmıştır. Plana baktığımızda Sakarya’mızda 10 kattan yüksek binalar yapılabileceği sonucu da çıkmıştır."
Bayrak bunun \'Toplu Konut Kanunun 4\'üncü maddesinde yeralan \'çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki imar planlarını yapmaya\' ibaresine aykırı olduğunu da söyleyerek, "Bu proje o bölgedeki imar bütünlüğünü tehdit etmektedir. O bölgedeki altyapı bu proje kapsamında oluşacak yükü kaldıramaz. O alan Sakarya’nın nefes alma bölgesi olarak değerlendirilmeli, mevcut mesire alanı ve stat birleştirilerek büyük bir park Sakarya’ya kazandırılmalıdır" dedi.
Ortalama 30 yılda bir depremlerle sarsılan ve son olarak 17 Ağustos 1999 tarihindeki büyük depremde kentin üçte biri yıkılan Adapazarı\'nın mevcut yerleşim merkezinin zemininin, son derece yumuşak olduğu biliniyor. Bu nedenle de depremin ardından tüm kalıcı konutlar ve Vilayet Binası ile resmi kurum ve kuruluşlar zemini sağlam kentin kuzeyindeki Camili bölgesine yaptırılmıştı.