Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Büyükanne Projesi için bu ay talepleri alacaklarını ve projenin Mart ayı itibariyle fiilen uygulamasına geçileceğini belirterek, "Net asgari ücretin yüzde 30’u yani 425 lira katkı sağlayacağız büyükanneye. İstanbul bin aile, İzmir bin aile, Bursa bin aile, Ankara 500 aile, Kayseri 500 aile, Sakarya 500 aile, Antalya 500 aile, Konya 500 aile, Tekirdağ 500 aile olarak bu proje çalışmasının kapsamı içinde yer alacak" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki imza töreninde konuşan Bakan Müezzinoğlu, "Ailelerin takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının uzmanları yapacak. 1 yıl sonra biz bu projenin bir hükümet projesi haline dönüşmesini hedefliyoruz. Bu süre zarfında projenin maddi külfeti, bin aile için yaklaşık 6 milyon. Bu ücretin yarısını İşkur olarak biz üstleniyoruz diğer yarısını da masanın başında protokolünü imzalayacağımız paydaşlarımız üstleniyor. Tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada önemli olan paylaşarak bu ülkeye ve bu millete ait olan bir projenin altına imza atmak" diye konuştu.
"Mart ayı itibariyle projenin fiilen uygulamasına geçeceğiz"
Müezzinoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Büyükanne Projesi bugün dünyada ilk defa uygulanan, proje bazlı da olsa uygulamaya sokulan bir proje olacak ve bakanlıklarımıza ve paydaşlarımıza ait bir proje olmuş olacak. O nedenle paydaşlarımıza da değerli bakanımıza da teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte, protokolden sonra bu ay içerisinde talepleri alacağız. Bu taleplerin ay sonuna kadar değerlendirmesini yaptıktan sonra Mart ayı itibariyle projenin fiilen uygulamasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan birincisi doğum yapmış annenin asgari 1 yıllık geriye dönük sigortalı olmasını arayacağız. Ondan sonra doğum yapmış çocuğunun ilk 1 yaşının içinde olması lazım bu 1 yılı görelim. Zaten ilk 6 ayda yasal farklı hakları var."
"65 yaş cümlesini kullanıyoruz ama 65 yaşı geçen olamaz anlamında değil"
Gelir düzeyi düşük olan ailelerin üzerinde gitmeyi planladıklarını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Bu da annenin gelirinin 2 asgari ücretin altında olması. Bazı detay kriterlerde süreç içinde ilk doğumlara dağılımı, ikinci doğum dağılımı, üçüncü çocuk dağılımı gibi dağılımlarda belirli kriterlerimiz, normal doğum sezaryen doğum kriterlerimiz gündeme gelebilir.
Büyükannenin sağlıklı olması, bir toruna çocuğa bakabilecek sağlık dinamiklerinin olması, burada 65 yaş cümlesini kullanıyoruz ama 65 yaşı geçen olamaz anlamında da değil. Hakikaten aile uygunsa büyükanne de sağlıklıysai dinamikse diğer veriler de uygunsa tek arayacağımız o büyükannenin, o çocuğu 8-9 saat yanında olabilecek bir noktada olup olmaması. Bütün bunları da genel ilkeleriyle söylemiş olayım" açıklamasında bulundu.
"425 lira katkı sağlayacağız büyükanneye"
"Net asgari ücretin yüzde 30’u yani 425 lira katkı sağlayacağız büyükanneye" diyen Müezzinoğlu, "İlleri de hızla söyleyeyim. İstanbul bin aile, İzmir bin aile, Bursa bin aile, Ankara 500 aile, Kayseri 500 aile, Sakarya 500 aile, Antalya 500 aile, Konya 500 aile, Tekirdağ 500 aile olarak bu proje çalışmasının kapsamı içinde yer alacak'' ifadelerini kullandı.
"Geleneksel aile modelini de güçlendirmeyi hedefliyoruz"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ise geleneksel aile bağlarını daha da güçlendirecek ve kadın istihdamını da arttıracak bir projenin protokolünü imzalayacaklarını ifade ederek, "Torununa bakan büyükanneye ekonomik destek projesi üzerinde biz bakanlığımız olarak çalışıyorduk. Sayın Çalışma Bakanımız da paydaşlarımızla birlikte böyle bir projenin hazırlığındaymış. Bunu öğrenince birlikte bu projeyi yürütmeyi amaçladık. Bu projenin iki amacı var. Birincisi kadın istihdamını desteklemek, ikincisi de geleneksel aile bağlarını kuvvetlendirerek nesiller arası iletişimi ve etkileşimi arttırarak aile kurumunu daha da güçlendirmek. Yoğun çalışma temposunda özellikle de çekirdek ailelerin çoğaldığı dönemde geleneksel aile dediğimiz geniş aile modeli ve aileler arası görüşme etkileşim gün geçtikçe azalmakta. Bu projeyle biz torununa bakan büyükanneler yani anneanne ve babaannelerle geleneksel aile modelini de güçlendirmeyi hedefliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"Kadınlarımızı güçlendirmeyi, iş yaşamından kopmadan istihdamlarını arttırmayı hedefliyoruz"
Bakan Kaya, şunları kaydetti:
"Proje hayata geçtiğinde kadınlarımız, çocuklarını emin ellere; annelerine ya da kayınvalidelerine bırakarak gönülleri rahat bir şekilde iş hayatından kopmadan hayatlarına devam edecek. Bu arada nesiller arası iletişim dediğimiz bağı da çok ciddi bir şekilde kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. Biz kadını ailenin en önemli unsuru olarak görüyoruz. Kadını desteklediğimiz zaman aileyi desteklemiş oluyoruz, toplumu desteklemiş oluyoruz. Güçlü bir aile kurumunu da sağlamış olacağımızı umuyoruz. Bu projeyle biz kadınlarımızı güçlendirmeyi, iş yaşamından kopmadan istihdamlarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle kadınlarımızın kazanacağı her değer aileyi daha da güçlendirecek. Kadına yönelik yaptığımız her hizmetler, aileye yönelik hizmetlerdir." dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, Bakan Kaya ve projenin paydaşları Büyükanne Projesini imzaladı.
Başvuru nasıl yapılacak?
Protokolün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, bir gazetecinin "Aileler nereye başvuracak? Sezaryen doğum, birinci, ikinci çocuk gibi kriterler şu an göz önünde olacak mı yoksa daha sonra yapılacak çalışmalarda mı olgunlaşacak?" sorusu üzerine, "Bakanlığımızın ana web sayfasında çok basit ana kriterlere benzer formu doldurarak müracaat edilebilecek ve iller düzeyinde de SGK, İş-Kur il müdürlüklerimize müracaatlarını yapabilecekler. İllerde yine bizim muhattap ticaret ve sanayi odalarımız var. Onlar da kendi çalışanlarını yönlendirerek, İş-Kur Müdürlükleri ya da ana web sayfamızdan müracaat edebilecekler.
Diğer kriterler ise, Tekirdağ’da 500 aileyi alın, bu 500 ailenin karşılığında bize bin 500 müracaat olduysa bu bin 500 müracaatın kriterlerini analiz ederken annenin iki asgari ücretin altında geliri olması, büyükannenin sağlıklı olması kriterlerinde, ilk doğumuysa, bizim ilk doğumlu oranı yüzde 30-40 arasında olsun, uygun olanların diğer ikinci çocuğu olanlar olsun, üçüncü grubu üçüncü çocuğu veya üçten fazla çocuğu olanlar olsun gibi detay analizler veya burada bin aile seçiyoruz. Bu bin ailenin farz edelim yüzde 30’u sezaryen yapmış, yüzde 70’i de normal doğum yapmış olsun. Bunlar müracaatlar arasında varsa bu analizlere geçilebilir ama bu müracaatlar karşısında da bin 200 müracaat geldiyse bu ana kriterlere bakacağız. Çok detaya girmeyeceğiz ama bu bir pilot uygulama olduğu için 500 aile ile yapılacak. Baktık ki 400 müracaat var ama biz ailenin diğer iki asgari ücretin üzerine geçerse de 500’ü dolduracağız" cevabını verdi.
Konuyla ilgili SakaryaRehberim.com'un Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, uygulamanın henüz başlamadığı, uygulamanın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe gireceği öğrenildi.