Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle Çiftlik Bank davasında tutuklu yargılanan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, “Her konuşmamda kar ve zarar olabileceğini söyledim. Katılımcılar da bu riski göz önüne aldılar” dedi. Öte yandan Aydın, şirket üzerine kayıtlı 70 aracın satılarak, mağdurların zararının giderilmesini istedi.
Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle Mehmet Aydın ile ağabeyi Fatih Aydın’ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın aynı suçlardan açılan 4 ayrı dava kapsamında yargılandığı Çiftlik Bank davasına devam edildi.
Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Fatih Aydın ve Mehmet Aydın cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları salonda hazır bulundu.
Mahkeme başkanı tarafından, şirketlerin el konulduğu zaman ve şu anki borç alacak durumu ile menkul varlığının incelenmesi için alınması istenen bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmadığı belirtildi.
‘KATILIMCILAR RİSKİ GÖZE ALDILAR'
Şirketinde 200 kişiye iş imkanı sağladığını söyleyen sanık Mehmet Aydın, “Ben yanımda çalıştırdığım işçisinden yönetim kurulu başkanına kadar hiç kimseye yasadışı talimat vermedim. Her konuşmamda kar ve zarar olabileceğini söyledim. Katılımcılar da bu riski göz önüne aldılar. Huzurunuzda bulunan basın mensuplarının etkisi ile değil adaletli karar verilerek, tahliye edilmemi talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
ŞİRKETİN ARAÇLARININ SATILMASINI İSTEDİ
Mağdurların zararının karşılanması için bir öneri getirmek istediğini söyleyen Mehmet Aydın, “Halen şirket üzerine kayıtlı 70 tane araç satılarak, mağdurların ana para zararı giderilebilir. Kayyumlar aracılığıyla satılarak, mağdurların zararlarının giderilmesini talep ediyorum” diye konuştu.
‘GÜVENLİK TARAFINDAN ŞİRKETE ALINMIYORDUK'
Kendisinin şirketin yöneticisi olmadığını söyleyen Sanık Fatih Aydın ise, “Hazırlanan raporlar lehimedir. Dinlenen sanık beyanlarında şirketlerde yönetici olmadığım açıkça beyan edilmiştir. Ben kardeşimin yanında gıda kolisi dağıtmak üzere çalıştım. Şirketlerde yöneticilik veya imza yetkisine sahip değildim. Annem ve babamla birlikte kardeşimi ziyaret ettiğimizde dahi Savaş Yıkılmaz ve güvenlik tarafından şirketin aile şirketi olmadığı beyan edilerek içeriye alınmıyorduk” diyerek tahliyesini istedi.
Mahkeme başkanının “Eklemek istediğin bir şey var mı?” şeklinde sorması üzerine sanık Fatih Aydın, “Eklemek istediğim çok şey var” dedi.
MÜŞTEKİLER DE İFADE VERDİ
Şikayetçi olduğunu söyleyen müşteki L.İ., “İnternetten haberdar oldum. Zararım 20-25 bin TL civarındadır. Ben ilk para yatırdım, bir kısmını geri aldım ve geri aldığım kısmı tekrar yatırdım. Net rakamı bilmiyorum” dedi.
Bir suçtan mahkum olduğu için cezaevinden duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılan bir müşteki, “İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünde çalışan polis arkadaşlarımdan öğrendim. 20 bin TL yatırdım, 6 bin TL aldım. Onlar da benim gibi mahkum. Paramı öderlerse uzlaşırım.
İsterseniz bugün çıkartın, benim için sorun yok. 10 bin liramı verdikten sonra benim için hiçbir şey problem değil” dedi.
Mahkeme başkanı müştekilere zararları giderilmeden sanıkların cezalarında indirim yapılmasına muvaffak olup olmadıklarını sordu. Söz alan bir müşteki de, “Yok başkanım ne indirimi idama kadar gitsin” diye konuştu. Sanık Fatih Aydın ise “O idam edilsin o zaman” dedi.
Tutuklu sanık Mehmet Aydın'ın avukatı Mehmet Keske söz alarak, “Müvekkilin daha fazla mağdur edilmeden tahliyesini talep ediyoruz” dedi.
TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bilirkişi raporunun dönüşünün beklenmesine hükmeden mahkeme, sanık Fatih Aydın'a müdafii atanması için Baroya müzekkere yazılmasına karar verdi.
‘Tosuncuk’ olarak bilinen Mehmet Aydın 2021 yılının Temmuz ayında Brezilya'da teslim olmasının ardından Türkiye'ye iade edilerek, 7 Temmuz 2021'de tutuklanmıştı. Mehmet Aydın’ın ağabeyi Fatih Aydın ise, tutuklu bulunduğu Uruguay'dan geçtiğimiz Türkiye’ye iade edilmişti. Fatih Aydın, 5 Kasım 2021'de Anadolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.
Çiftlik Bank'a ilişkin açılan 4 ayrı davada, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın’ın aralarında bulunduğu sanıkların toplam 85 bin 646 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.