"Trafik Güvenliği İş Birliği Projesi" kapsamında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi\'nde düzenlenen programda konuşan Avan, trafik sorununa ciddi çözümler bulunmasının şart olduğunu, bu konuda her kurul ve kuruluşun üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Avan, Türkiye\'de her yıl yüz binlerce kaza meydana geldiğine dikkati çekerek, "2014 sonu itibarıyla 1 milyon 250 binden fazla trafik kazası meydana gelmiş. Kaza yerinde 3 bin 500\'e yakın insan hayatını kaybetti ve 283 binden fazla insan yaralandı" ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) kazaların önlenmesi amacıyla eylem planı hazırladığı bilgisini veren Avan, BM\'nin 2020\'ye kadar trafik kazası kaynaklı ölümleri yarı yarıya azaltmayı hedeflediğini anlattı.
Avan, hazırlanan eylem planının benzerinin daha önce AB üyesi ülkelerde uygulandığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eylemin uygulanma süresince trafik kazası kaynaklı ölümlerde yüzde 50\'ye yakın başarı elde ettiler. BM, bundan örnek alarak dünyadaki trafik kazası ölüm oranlarını yüzde 50\'ye düşürülebilmeyi hedefledi. Ülkemizde de buna bağlı çalışma başlatıldı. Son 3 yılda 3 milyon 400 bin motorlu araç trafiğe çıktı. Ülkede ortalama araç artış hızımız yüzde 5 civarında. Bu hızla gidildiği takdirde şu anda 19 milyon olan araç sayımızın 2023\'te 32 milyon olacağını tahmin ediyoruz. 2030\'da ise 45 milyonlara çıkacağını tahmin ediyoruz.
Bize \'erkekler mi, bayanlar mı daha fazla kaza yapıyor\' diye soruluyor. Bu sorunun cevabını veremiyorum. Türkiye\'de 26 milyon sürücü var, yaklaşık 4 milyonu bayan. Türkiye\'de meydana gelen kazaların yüzde 95,5\'ini erkekler, yüzde 5,5\'ni bayanlar yapıyor ama bu verilere göre açıklama yaptığım takdirde bunun yanlış olacağını biliyorum. Erkekler ve bayanlar arasında araç kullanım süresi çok farklı. Bayanlar, günün kaç saati, ne kadar araç kullanıyor? Bilemiyorum. Bu, esasında bir proje. Araştırmayı gerektiren bir durum."
- SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eken
SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken de protokol kapsamında oluşturulan yürütme kurulunun trafik güvenliğinin arttırılmasına yönelik farkındalık oluşturmayı ve bu alandaki akademik çalışmalara destek vermeyi amaçladığını söyledi.
Eken, "Bu hedef doğrultusunda kurul, yükseköğretim kurumlarında lisans, lisansüstü düzeyde eğitim ve faaliyetlere destek vermek, trafik güvenliği alanında toplumda bilgi, beceri ve yetkinlik düzeyini arttırmak gibi çalımalar yürütmektedir" dedi.