Trafik kazalarında ölümleri azaltacak buluş

Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaları azaltmak ve araçları daha güvenli hale getirmek için çalışma yapan Sakaryalı bilim adamı, özel alaşımlı alüminyum plaka ve polimer köpük malzemelerden oluşan darbe sönümleme özelliğine sahip kompozit malzeme geliştirdi.

Araçların kapı boşlukları, ön ve arka tampon ile tavan kısımlarında kullanılabilecek özel malzeme, araçları daha güvenli hale getirecek.

Trafik kazalarının etkisini azaltmak için üretti

Daha önce güvenlik güçlerinin emniyetini sağlamak için bor, karbür ve alüminyumdan oluşan yüksek dayanıklılığa sahip kompozit zırh malzeme geliştiren Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Soy, yılda 4 bin insanın hayatına mal olan ve 200 binden fazla insanın yaralanmasına yol açan trafik kazalarının etkisini azaltmak için koruyucu malzeme üretti. Kazalardan korunma yollarından birinin araçların daha güvenli donanıma ve çarpma esnasında darbe sönümleyici sistemlere sahip olmasından geçtiğini kaydeden Soy, "Trafik kazalarında oluşan deformasyonun yolcu kabinine doğru yönelmesi can güvenliği açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkarıyor. Bunun için çarpma esnasında darbe sönümleyici kompozit malzeme geliştirdik. Malzememiz iki bileşenden oluşuyor. Bunun birisi özel alüminyum alışımlı plakalar. Diğeri de polümer köpük malzeme. Tabakalı şekilde kombinasyon ettiğimiz malzeme, çarpma esnasında oluşan kinetik enerjiyi azaltıyor. Yaşam kabinine etki eden kuvveti minimize ediyor" dedi.

Darbe testleri

Yerli kaynaklar kullanarak ürettikleri malzemenin darbe testlerinden başarıyla geçtiğini vurgulayan Uğur Soy, malzemenin pek çok alanda kullanılabileceğini belirtti. Soy, şunları söyledi "Üretilen tabakalı kompozit plakalara farklı hızlarda darbe testleri yapıldı. Testler sonucunda, uygulanan darbelerin bir kısmının sönümlendiği, bir kısmının ise yolcuya zarar vermeyecek şekilde yatay pozisyonda yönlendirildiği tespit edildi. Darbe sönümleyici kompozit plakalar, otomobillerin ön-arka tampon, kapı içleri ve tavana monte edilebilen özelliği ile aracı adeta hava yastığı gibi kuşatıyor. Üretilen kompozit plakalar sadece otomobil için değil, aynı zamanda minibüs, otobüs, minivan ve tren gibi diğer yolcu taşıtlarında da uygulama alanı bulabilecek. Üretiğimiz malzeme çok hafif. Bu nedenle yakıta bir etkisi de yok."

İlk olarak yerli otomobillerde kullanılacak

Sayıları çok az olmakla birlikte bazı araçlarda çelik barların kullanıldığını, bu barların darbe temas yüzeylerinin tamamını kaplayamadığını ve darbeyi sönümlemek yerine darbe etkisini neredeyse iki katına çıkardığını ifade eden Soy, "Araçlarda maalesef hava yastığı ve ABS fren sisteminden başka çok fazla güvenlik sistemi bulunmuyor. Dünyada çelik barlar kullanılıyor. O da otomobilin dış yüzeyini komple sarmadığı ve sadece lokal olarak bazı bölgelerden geçtiği için verim alınamıyor. Bizim malzememizi aracın her tarafını adeta hava yastığı gibi kaplayabiliyoruz. Gelen darbe parça sayesinde yutuluyor. Çalışmalarımızda üzerinde durduğumuz kilit nokta darbeyi yaşam kabinine gelmeden sönümlemek. Bu bağlamda yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız projemizde güzel sonuçlar elde ettik. Çok faydalı olacağına inanıyorum. Geliştirdiğimiz darbe sönümleyici kompozit malzeme inanıyoruz ki ilk olarak yerli otomobillerimizde kullanılmaya başlanacak ve daha güvenli yolculuklar yapacağız" diye konuştu.
Trafik kazalarında ölümleri azaltacak buluş
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
4d0572eb0848ddf95c7d92cfa1c3cb93@