‘Şehir Paylaşmaktır’ sloganıyla başlatılan trafikte farkındalık projesinin tanıtımında konuşan Başkan Toçoğlu, “Bugün, trafik kurallarına tam uyulan; yolları, caddeleri ve sokakları tam güvenli bir şehir için, ‘Trafikte Farkındalık Hareketi’ni başlatıyoruz. İnşallah Sakarya bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olacak” derken; Vali Balkanlıoğlu, “Şehir ve şehirli olmak paylaşmayı gerektirir. İnsanlar paylaşmak için bir arada yaşar” dedi. SESOB Başkanı Alişan ise değişim ve dönüşüme hazır olduklarını söyledi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Şehir Paylaşmaktır’ sloganıyla başlatılan trafikte farkındalık projesinin tanıtım programı gerçekleştirildi. AKM’de yoğun katılımla gerçekleştirilen programda Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, ilçe belediye başkanları, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan, Ali Oktar, Zafer Poyraz, SASKİ Genel Müdür Yardımcıları Sezar Ercan, Sebahattin Belik, Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş, Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Cevat Demir, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Feridun Canbaz, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları, STK temsilcileri, muhtarlar, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
Yaşam konforu artacak
Programın açılış konuşmasını yapan Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, “Hızla gelişmekte olan ülkemizde refah seviyesi ve şehirleşme oranı ile birlikte araç sahiplik oranı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu da trafik sorunlarını şehirlerimizin en önemli sorunu haline getirmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda olduğu gibi ulaşım alanında da önemli projeleri hayata geçirmekteyiz. Trafik kazalarında insan faktörünün oranının yüzde 99 olması bu alandaki eğitim ve sosyal projelerin önemini açıkça öne koymaktadır. Trafik ihlallerinin önü geçilmesi ile can ve mal kazaları azalacak trafik güvenliği sağlanacak şehirde yaşam konforu artacaktır. Bu konuda toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Bu vesile ile paydaşlarımızla ‘Şehir Paylaşmaktır’ sloganıyla trafikte sorumluluk projesi başlatıyoruz” dedi.
Değişim ve dönüşüme açığız
SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Bir şehri paylaşmak için şehrin paydaşlarıyla birlikte olmak, sorunu beraber çözmek şerefine nail olduk. Dün bu şehri yönetiyoruz diye karar alan, meclisleri idare eden bireylerin olduğu dönemden, ilgili ve yetkililerin birlikte yaşama konusunda yapılabileceklerin istişare edilmesi bizleri mutlu etmiştir. Ulaşım alanında 2020 yılından sonra toplu taşımaya mesleki yeterlilik zorunluluğu geliyor. İfade etmem gerekir ki şehri paylaşmaya hazırız. Her türlü eğitim, önlem ve tedbire açığız. Değişime ve dönüşüme hazırız. Yeterki biz bu hizmeti sağlayabilecek ortam ve fırsatları bulalım” dedi.
İnsan kusuru
Başkan Zeki Toçoğlu, “Şehirlere göç ile bugünkü büyük kentler ortaya çıktı. Trafik, insan hayatının ve kent yaşamının en önemli meselelerinden birisi haline geldi. Hükümetimizin aldığı önlemlerle birlikte son yıllarda ölümlü kaza oranlarındaki düşüşe rağmen özellikle trafik güvenliği ülkemizin en önemli sorunlarından birisi. En büyük can ve mal kaybı halen trafik kazalarından kaynaklanmaktadır. Diğer ülkelere kıyasla, ülkemizdeki trafik kazalarında, ölüm oranlarının yüksek olması, büyük oranda insan kusurundan kaynaklanmaktadır.”
Sorumluluk bilinci
“Bizim amacımız Sakarya’yı daha yaşanabilir kılmak. Şehirlerimizi daha yaşanabilir kılmanın yolu da; yollarımızı, caddelerimizi, sokaklarımızı daha güvenli hale getirmekten geçiyor. Bu da trafik kurallarına harfiyen uymakla mümkün. Yapacağımız bir hatadan dolayı, başkalarının ölme, sakatlanma ihtimali varsa, o hatayı yapma lüksümüz olamaz. Bizler kurallara uymamanın maliyetini depremlerde ağır şekilde ödemiş bir milletiz. Bir binada yapılan teknik bir hata ya da eksik kullanılan çimento ve demir, başkaları için ölüm oldu. İnsanı insan yapan sorumluluk bilincidir. Trafiğe çıkan herkes sorumluluğun gereğini yapmalıdır.”
Trafikte farkındalık hareketi
“Bugün, trafik kurallarına tam uyulan; yolları, caddeleri ve sokakları tam güvenli bir şehir için, ‘Trafikte Farkındalık Hareketi’ni başlatıyoruz. İnşallah Sakarya bu konuda tüm Türkiye’ye örnek olacak. Nüfusu 1 milyona dayanan şehrimizde trafiğe her ay ortalama bin araç katılıyor. Proje ile amacımız; paydaşlarımızla birlikte mobilize olmak, Sakarya’mızı trafik kurallarına tam riayet edilen örnek bir şehir haline getirmek. Kampanyamızın ana sloganı olarak, “Şehir Paylaşmaktır” ifadesini belirledik. Şehirde hep birlikte huzur içerisinde yaşayabilmek adına, paylaşmamız gereken sorumluluklara işaret etmek istedik. Herkesin birbirine karşı sorumluğu olduğunu asla unutmamalıyız. Tüm hemşehrilerimizden, paydaşlarımızdan ve kurumlarımızdan destek ve hassasiyet bekliyorum.”
Trafik bilinci gelişecek
“Trafikte Farkındalık Hareketi” kapsamında trafik bilincini geliştirecek, trafik kültürünü yaygınlaştıracak ve kamuoyunda farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenleyeceğiz. Emniyet kemerinden hız kuralları ihlaline; hatalı parklanmadan geçiş önceliğine; agresif sürücülerden yaya hatalarına kadar, birçok konuda çalışma yürüteceğiz. İlköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrencilerimize, çeşitli eğitimler ve uygulamalarla katkı yapacağız. Reklam kampanyalarıyla geniş kitlelere ulaşacağız. Tüm bunları yaparken, paydaşlarımıza büyük sorumluluklar düştüğünü, ancak onların desteği ile çalışmalarımızın meyvesini alacağımızı biliyoruz. Servis, minibüs, taksi, dolmuş ve özel halk otobüsü esnafımızla ortak çalıştığımızda çok daha başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum.”
Şehir paylaşmayı gerektirir
Vali Balkanlıoğlu, “Çok güzel bir slogan. Şehir ve şehirli olmak paylaşmayı gerektiriyor. Şehrin her yerini paylaşmak zorundayız. İnsanlar paylaşmak için bir arada yaşar. Herkes aynı meslek sahibi olamaz. Her türlü meslek erbabına yaşamak için ihtiyacımız var. Güvenlik medeniyet kurarken en önemli konudur. Şehir canlı bir organizma gibidir. Günümüzde de bu ihtiyaçlar bitmedi artarak devam ediyor. Paylaşmak zorundayız. Dinimiz de bunu emrediyor. Biz ölümlü insanlarız. Kıyamet gnünü amel defterimizi kapatıyoruz. Ama trafikte paylaşmayı istemiyoruz. Birilerinin ölümüne sebeb olmuşsak büyük bir vebal taşırız. Trafik konularına dikkat etmeliyiz. Kent paylaşmak demektir. Halkımızın bunu iyi bilmesi lazım. Trafik kuralları çok uzun araştırmalar neticesinden çıkmışır. İnşallah bundan sonra böyle olur. Proje hayırlı olsun” dedi. Programın sonunda projenin geliştirilmesi için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve SESOB arasında protokol imzalandı