Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, "Kendi tarimizi başka kaynaklardan tanıyoruz. Balkanlar, Ermeniler, azınlıklar ile ilgilenen araştırmacılarımız, uzmanlarımız yok. Bu konuda yapılan akademik çalışmalar ya çok zayıf ya da hiç yok." dedi.
Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen \'Tarihteki ihtilaflı konular, tartışmalar ve soykırım olgusu\' konulu seminerde konuşan Hülagü, Ermeni sorununun Avrupa devletlerinin doğu politikası nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti.
Ermeni sorunu, Bulgar sorunu gibi sorunların, Osmanlı Devleti’nin son döneminde İngiliz dış politikası sonucu ortaya çıkarılan yapay sorunlar olduğunu kaydeden Hülagü, şunları söyledi; "Padişah II. Abdülhamit, İngiltere’nin istediği politikayı uygulamadığı için kızıl sultan, deli, katil, barbar olarak nitelenmiştir. Bunların hepsi de batıya ait sıfatlar."
Hülagü, "Kendi tarihimizi batı kaynaklarından tanıyoruz" dedi.
Dönemin batı basınında yayımlanan karikatürlerden de örnekler gösteren Hülagü, karikatürlerde II. Abdülhamit üzerinden Türk halkına, doğuya ve İslam dünyasına saldırıldığını söyledi. Türk tarihi konusunda yapılan akademik çalışmaların azlığından da yakınan Hülagü, "Kendi tarihimizi batı kaynaklarından tanıyoruz. Kendi kaynaklarımızı, bilgilerimizi kullanamıyoruz. Balkanlar, Ermeniler, azınlıklar ile ilgilenen araştırmacılarımız, uzmanlarımız yok. Bu konuda yapılan akademik çalışmalar ya çok zayıf ya da hiç yok. Padişahlarla ilgili de derli toplu bir çalışmamız yok. Olmayınca da batılı kaynaklardan bakmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.