Karasu ilçesine bağlı Darıçayırı beldesinde 4 ay önce yol kenarına gömülü halde bulunan zehirli variller Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) uyarısına rağmen kaldırılamıyor. Darıçayırı Belediye Başkanı Ahmet Başaran, insan ve hayvan sağlığı açısından tehdit oluşturan zehirli atıkları maddi imkansızlıklar sebebiyle kaldıramadıklarını söyledi.
Gebze'de bulunan bir çelik tel fabrikasına ait olduğu ileri sürülen ve Mayıs ayında Darıçayırı yolu üzerinde gömülmüş olarak bulunan 23 bidon ve naylon poşetler içerisinde zehirli sanayi atığı, TÜBİTAK'ın 'acil bertaraf edilmeli' uyarısına rağmen kaldırılamıyor. Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, içinde zehirli atık olan varillerin ilgili belediye ya da atığı bırakan firma tarafından kaldırılıp bertaraf edilmesi gerektiğini söyledi. Taş, zehirli atığın bertarafı için belediyeye yazı gönderdiklerini ifade etti.
Darıçayırı Belediye Başkanı Ahmet Başaran, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, varillerin 2006 yılında kendinden önceki belediye başkanı döneminde gömüldüğünü söyledi. TÜBİTAK'ın yapılan analizler sonucunda atığın zehirli olduğunu ve gömülü bulunduğu sahanın acilen temizlenmesi yönünde geçen ay kendilerine yazı gönderdiğini anlatan Başaran, "Atıkların acilen bölgeden kaldırılıp bertaraf edilmesi ve sahanın temizlenmesi gerekiyor. Zehirli atıklar halk ve hayvan sağlığını tehdit ediyor." dedi.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün zehirli atıkların bertarafı için kendilerine yazı gönderdiğini kaydeden Başaran, maddi imkansızlıklar sebebi ile zehirli atıkları kaldıramadıklarını ifade etti. 'Sahayı temizleyecek gücümüz yok' diyen Başaran, şunları söyledi: "Atıkların İzmit İZEYDAŞ tarafından kaldırılıp bertaraf edilmesi gerekiyor. İZEYDAŞ sadece atıkların taşınması için bizden 6 bin TL masraf istedi. Belediyeyi borç içinde aldık. Bizim bu sahayı temizleyecek maddi gücümüz yok. Bilirkişi ve makinamız yok. Sakarya Valiliği ve Karasu Kaymakamlığı'ndan yardım istedik. Ancak şimdiye kadar bir sonuç alamadık. Zehirli atığı varilleri buraya bırakan firmanın kaldırması gerekiyor. Ancak firma ile ilgili açılan dava sürüyor. Atıklarında acilen kaldırılması lazım. Halk endişe içinde. Bana makina ve tesisat yardımında bulunsunlar. Mahkeme sonuçlandığında bu atıkları bırakan firma hakkında tazminat davası açacağız."