TÜBİTAK ve BAP destekli projenin ara sonuçları paylaşıldı

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünce yürütülen “Dinamik Termokimyasal Yöntemle AlN ve BN Seramik Toz Üretimi“ başlıklı TÜBİTAK ve SAÜ BAP (Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü) destekli projenin ara sonuçları paylaşıldı.

SAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Kurt'un koordinatörlüğünde yürütülen ve bölüm öğretim üyeleri Doç.Dr. A. Şükran Demirkıran, Yrd.Doç.Dr. Nuray Canikoğlu, Yrd.Doç.Dr. Yıldız Yaralı Özbek`in araştırmacı olarak yer aldığı, İstanbul Teknik Üniversitesi`nden Doç.Dr. Bora Derin`in de danışmanı olarak içerisinde yer aldığı projede ayrıca 3 yüksek lisans öğrencisi de proje asistanı olarak görev yaptı.

Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi’nde verilen seminere SAÜ’nün değişik birimlerinden araştırmacılar katıldı. Seminerde h-BN (hegzagonal Bor nitrür) tozu üretimi ile ilgili projede bugüne kadar ulaşılan sonuçlar paylaşıldı.

Seminerde projeye ilişkin şu bilgiler verildi:

“h-BN tozu üretimde kullanılan hammaddelerin ülkemizde ucuz ve kolay temin edilebilmesi ve dünya bor rezervlerinin yüzde 72'sinin ülkemizde bulunmasına rağmen, ne yazık ki ekonomik değeri yüksek bu malzeme, endüstriyel boyutta yurdumuzda üretilememektedir. Bu toz dünyada yılda yaklaşık olarak 1000 ton civarında tüketilmekte ve bunun pazar değerinin ise yaklaşık 55 milyon dolar olduğu belirtilmektedir. Tozun nano boyutta ve saf olarak üretilmesi durumunda ise satış fiyatının tozun kalitesine göre kilogram başına 200-400 dolar arasında değişmektedir. Projede kilogram fiyatının birkaç doları geçmeyen hammaddelerin kullanılması ile yüksek fiyatlara alıcı bulunabilecek. Nanoboyutta BN tozunun elde edilebiliyor olması bu çalışmanın ulusal anlamda ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projenin nanoboyutta, yüksek kalitede ve ekonomik olarak h-BN tozu üretimi hedefine yönelik çalışmalar başarı ile sürdürülmektedir.”

Gerçekleştirilen seminerde teknik seramiklerden hegzagonal bor nitrür (h-BN) tozu üretiminin proje ara sonuçlarını paylaşan proje asistanı Fulden Doğrul, Ali Osman Kurt'un patentini aldığı ve kendisi tarafından yeni geliştirilen Dinamik Karbotermal İndirgeme ve Nitrürleme (DKTİN) yöntemi ile gerçekleştirdiği deneylerde, literatürde raporlanan en iyi çalışmalardan çok daha iyi sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Doğrul, nano boyutta hegzagonal bor nitrür tozu üretebildiklerini ve bu yeni üretim yöntemi üzerinde daha fazla çalışılması ile çok daha iyi sonuçlara ulaşılabileceğini belirterek, bu yöntemle (AlN, BN, TiN, Si3N4 gibi) sadece nitrür esaslı teknolojik seramik tozları değil bunun yanında karbür ve borür esaslı yüksek katma değerli teknik seramik tozlarının da ekonomik olarak elde edilebileceğini de sözlerine ekledi.

TÜBİTAK ve BAP destekli projenin ara sonuçları paylaşıldı
TÜBİTAK ve BAP destekli projenin ara sonuçları paylaşıldı
TÜBİTAK ve BAP destekli projenin ara sonuçları paylaşıldı
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
871a4e64d8d70735a6cc6d03b51254f9@