TUĞRUL, ikinci kez ABD'ye gidecek

Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği hava aracı TUĞRUL, ABD’de düzenlenecek “Tasarla, Yap, Uçur” temalı yarışmaya ikinci kez katılacak.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilişim Fakültesi öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü desteğiyle geliştirdiği hava aracı TUĞRUL, 15-17 Nisan tarihleri arasında ABD’de düzenlenecek “Tasarla, Yap, Uçur” temalı yarışmaya ikinci kez katılarak Sakarya Üniversitesi’ni temsil edecek.

Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü tarafından Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri'nin katkılarıyla 20’ncisi düzenlenecek olan yarışmaya, farklı ülkelerden 145 üniversite başvuruda bulundu. Yarışmanın ilk iki aşaması sonunda Sakarya Üniversitesi’ni temsil eden SAU-FLY ekibi, üç aşamalı olan yarışmanın iki aşamasını başarı ile tamamlayarak 80 üniversite içerisine girmeye hak kazandı.  

İki ayrı uçak ile yarışacaklar


Yarışmada zamana karşı mücadele edecek olan üniversiteler, geliştirdikleri bir adet lojistik destek uçağı ve bir adet üretim uçağı olan insansız hava araçları (İHA) ile üç farklı görevi başarmaya çalışacaklar. Lojistik destek uçağı (büyük uçak) iki görev yapacak ve öncelikle yüksüz halde 30 metrelik bir mesafeden kalkış yaparak parkurda 5 dakika içinde 3 tur atacak. Lojistik uçak bu şekilde ilk görevi tamamlayacak. 10 dakika içinde üretim uçağının parçaları gruplar halinde taşınarak ikinci görev tamamlanacak. İHA’ların ağırlıkları da göz önünde bulundurularak her bir görev ayrı ayrı puanlamalara tabi tutulacak.

Üretim uçağı (küçük uçak) ise sökülüp takılabilen parçalardan oluşacak ve yaklaşık 21x10 santimetre ebatlarındaki bir litrelik dolu enerji içeceği şişesini kargo bölümünde taşıyacak. Uçak 2 dakika içerisinde uçuşa hazır hale getirilerek 30 metrede yerden kalkış yapabilecek ve parkurda 5 dakika içinde 3 tur atarak görevi tamamlayacak. SAU-FLY ekibinin tasarladığı ve zagi kanat yapısına sahip olan İHA’lardan ‘üretim uçağı’ tek bir uçuşla ‘lojistik destek uçağı’nın içine yerleştirilecek şekilde tasarlandı. Tamamen karbon fiber malzemeden imal edilen ve ESC hız kontrollü olan her iki İHA, üçer adet servo motora sahip.

Ekip 9 kişiden oluşuyor

Bir akademik danışman, 6 öğrenci, 1 pilot ve 1 endüstriyel tasarımcıdan oluşan SAU-FLY ekip sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya, sağladıkları her türlü katkı için SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken’e, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul’a, Bilgisayar-Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Yumuşak’a ve Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin’e, sponsor oldukları için de Samok, Turtle, Elektrotel, Duratek ve DowAksa şirketlerine teşekkür etti.

SAU-FLY Ekibi Makine Mühendisliği öğrencileri Elif Sıla Selek, İhsan Pehlevan, Serhat Arabacı,  Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Arzu Gök, Bilişim Sistemleri Mühendisliği Cemil Ilık ve Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Abdussamet Erbek’ten oluşuyor. Pilot olarak Ömer Sofuoğlu’nun yer aldığı ekibin tasarım danışmanlığını ise Kayhan Çelen yapıyor.
TUĞRUL, ikinci kez ABD'ye gidecek
TUĞRUL, ikinci kez ABD'ye gidecek
TUĞRUL, ikinci kez ABD'ye gidecek
8 yıl önce
İkinci El Eşyaİkinci El Eşya
İkinci el araç
ikinci el kitap fiyatları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
640c8ecd0de1b2076ff693ce78e7952b@