Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Finans Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Berk, tüketici güven endeksinin azalmasına ilişkin, "2015 yılında ihracatın desteklenerek özellikle lüks tüketim sayılan ithal ürünlere yönelimin azaltılmasıyla tüketici güven endeksinde daha da iyileşme görülebilecek" dedi.
Berk, tüketici güven endeksinin aralıkta önceki aya göre yüzde 1,3 azalarak 67,7 olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı.
Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yayımlanan raporda dikkat çekici tespitlerin yer aldığına işaret eden Berk, şunları dile getirdi:
"Rapora göre, kasımda 68,7 olan endeksin aralıkta 67,7\'ye gerilemesine ve tüketici güven endeksinin 1,3 azalmasına rağmen, hane halkı maddi durum beklentisi endeksinin geçen aya göre yüzde 0,3 artması, küçük de olsa olumlu işaret. Bu, 2015 yılında hane gelir gider dengesinin daha da bozulmayacağına inananların arttığını gösteriyor. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hane halkı maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklanıyor."
Kasımda 24,7 olan tasarruf etme ihtimali endeksinin aralıkta 23\'e gerilediğine işaret eden Berk, "Bu düşüşü halk arasında \'Torba Yasa\' diye adlandırılan 6552 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında milyonlarca kişinin geçmişten gelen borçlarını ödeme planı da etkiliyor" diye konuştu.
- "İthal ürünlere yönelim azaltılmalı"
Berk, Türkiye\'nin ithalatının ihracatından fazla olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Piyasadaki maliyet ve satış fiyatları artışına neden olduğu için dövizdeki kur artışının makul noktalarda tutulması, piyasaya da olumlu yönde yansımış, birkaç ürün dışında önemli fiyat artışı olmamıştır. Petrol fiyatlarında düşüşün pompaya kısmen yansıtılması da iç piyasayı olumlu etkileyerek potansiyel fiyat artışlarını önlemiştir. 2015 yılında ihracatın desteklenerek özellikle lüks tüketim sayılan ithal ürünlere yönelimin azaltılmasıyla tüketici güven endeksinde daha da iyileşme görülebilecek."