Sakarya Makedonya ve Tüm Göçmenler Derneği tarafından, Serdivan Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşen “Birlik, beraberlik ve Dayanışma Gecesi” renkli görüntülere sahne oldu.
Yoğun katılımlı gece
Sakarya Makedonya ve Tüm Göçmenler Derneği; çok sayıda protokol ve ailenin katılımıyla Serdivan Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirdiği “Birlik, beraberlik ve Dayanışma Gecesi’yle 2015’e veda ederken “2016”ya ‘merhaba’ dedi. Dernek Başkanı Zeki Sürer ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Kadın ve Gençlik Kolları ile Dernek Organizasyon Başkanı İsmail Balaban ile Yöneticilerden Necmi Er ve Levent Erişir’in ev sahipliğini yaptığı geceye; Sakarya Vali Yardımcısı Akın yılmaz, Serdivan Kaymakamı Ramazan Şahin, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Büyükşehir belediye Başkan Vekili Ali Kasım Aksoy, AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Osman Çelik, MHP Serdivan İlçe Başkanı Semra Balaban, Aile ve Sosyala Politikalar Sakarya İl Müdürü Mutlu Işıksu, Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu eski Başkanı Muzaffer Güneş, Sakarya Öz Balkan Göçmenleri Dayanışma Derneği Başkanı Sezgin Sütiçer, Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili İbrahim Koşutan ve Hilmi Çakmak, Sakarya Kırçovalılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seyidin Eminler, Sakarya Gençlik Merkezi Müdürü Ali İhsan Çokan, Makedonya’nın ilk Türk Belediye Başkanı Ziya Gönülcü, Derneği Onursal Başkanı Şerafettin Güllü’de katıldı.
5.000.000 Osmanlı vatandaşı göç etti
Gecenin açılış konuşmasını yapan Sakarya Makedonya ve Tüm Göçmenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sürer; bu tip gecelerin Rumelililer arasında birlik ve beraberliğe vesile olduğunu belirtirken, katılan tüm misafirlere teşekkür etti. Geceye konuşmasıyla ayrı bir renk katan Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Galip Çağ, aslen bir Adapazarı’lı Rumeli’li olduğunu belirterek, misafirlere “Rumelilik nedir ve siz kimsiniz?” sorularını sordu. Göç olgusunun Türk tarihinin en mühim ve hüzünlü olgusu olduğunu anlatan Çağ, Kırım Harbinden bu yana 5.000.000 Osmanlı vatandaşının Anadolu topraklarına göç ettiğini ve bir şekilde bu göçten etkilendiğini vurguladı. Çağ, bu manada misafiri olduğu derneğin ve salonda hazır bulunanların bu insanları temsil ettiğini anlattı. Yakın tarihin en mühim katliam ve soykırımı olan Srebrenitsa Katliamı'na da değininen Çağ, Bosna ve Kosova'da yaşananların dahi tek başına göçü kaçınılmaz kıldığını bugün Bosna Savaşı'ndan kaçan Boşnak Müslümanların 100'ü aşan ülkede mülteci durumuna düştüğünü ifade etti.
Müzik, oyun ve plaket
Gece; Ses Sanatçısı Halil Eser’in söylediği töresel türküler ve Rumeli Halk Oyunları Folklor Ekibi gösterileriyle devam ederek, geç saate kadar sürdü. Gecede ayrıca katkılarından dolayı; Balkan Petrol Ziya Gönülcü, Özgülllü Süt Ürünleri Şerafettin Güllü, Oraen Onur Kansu, Şengözler İnşaat Semih Şengöz, Kervan Süt Bilal Sabit, Ada Menekçe Necmi Er, Vardar İnşaat Şaban Vardar, Hocalar Gıda İhsan Hocalar, Mercanlar Kundura Necati Mercan, Balaban İş Güvenliği Dr. Hasan Balaban, Ensar Yemekçilik Ayhan Demir, Adıyaman Çiğ Köfte Mehmet Emin ile Semt Lokantası İbrahim Koşutan’a birer teşekkür ğlaketi takdim edildi.