Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...

17 Ağustos 1999'un ilk saatlerinde bundan tam 20 yıl önce yaşanan bu felaket sadece 45 saniye sürmesine rağmen Marmara Bölgesi'nde büyük bir yıkıma yol açtı. Cok sayıda can ve mal kaybına neden olan bu deprem Richter ölçeğine göre 7,5 büyüklüğündeydi. Etkilediği alan, büyüklüğü ve sebep olduğu can ve mal kaybı açısından 17 Ağustos depremi son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olmasına rağmen Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova başta olmak üzere civar il ve ilçelerde de deprem büyük ölçüde hissedildi, çok sayıda can ve mal kaybı yaşandı.

Resmi bilgilere göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 17.480, yaralı sayısı 23.781, sakat kalan vatandaşlarımızın sayısı 505, hasar alan ev sayısı 285.211, hasar alan işyeri sayısı 42.902 olmasına rağmen resmi olmayan bilgilere göre 50.000'e yakın kişi hayatını kaybettiği, 100.000'e de yakın kişinin de yaralandığı tahmin edilmektedir. Depremin ardından depremden etkilenen vatandaşlar için yaklaşık 45 bin prefabrik konut yapıldı, 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar bu prefabrik ve çadırlarda barınmak zorunda kaldı.

Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelen bu deprem ülke ekonomisini de büyük ölçüde etkiledi.

Deprem nedeniyle pek çok yerde elektrikler kesildi, telefon hatları hasar gördü. O gece tam bir kaos yaşanan deprem bölgelerinde binaların altında kalanlara ilk olarak depremin şokunu atlatan vatandaşlar müdahale etmiş daha sonrasında ise ülkenin yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra birçok ülkeden de Türkiye'ye yardım gelmiştir. Japonya, Yunanistan, KKTC, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Azerbaycan, Bangladeş, Kıbrıs Rum Kesimi, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Almanya, İtalya, Pakistan, Ürdün, Fransa, Rusya, İngiltere, Mısır, Gürcistan, Macaristan, Malezya, Finlandiya bu ülkelerden bazılarıdır.

Her yıl ülkenin çeşitli yerlerinde binlerce kişi tarafından anma törenleri ve etkinlikler düzenlenen bu günde Sakarya Belediyesi tarafından da her yıl olduğu gibi anma programı yapılacaktır. Tüm halkın davet edildiği bu programa AFAD, Kızılay, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir İtfaiye ekipleri olmak üzere pek çok kurum tarafından katılım sağlanacaktır. Ettkinlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanında düzenlenecektir. 16 Ağustos Cuma yani bu aksam 21.30' da düzenlenecek program, 17 Ağustos depreminin gerçekleştiği saat olan 03.02' ye kadar devam edecektir.

Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...
Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...
Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...
Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...
Tüm Türkiye'nin yasa boğulduğu felaket...
5 yıl önce
türkiye otobüs taşımacılığı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
9932bfe80c57bf1e8bafa1ed8ec8f36b@