Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Sakarya Şubesi, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimlere ilişkin çalışmalarını tamamladı.
Bu çalışma kapsamında, AK PARTİ, CHP, MHP, SP-BBP partilerinin Sakarya milletvekili adayları ve il başkanları ile partililerle görüşüldü.
Konu ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Tümsiad Sakarya Şubesi Başkanı Murat Kesik, TÜMSİAD, Türk Milletinin ve devletinin birlik beraberliği konusunda taraftır” dedi.
TÜMSİAD’ın hangi partiden gelirse gelsin Türkiye’ye ve Sakarya’ya fayda sağlayacağına inandığı projelere destek olacağına dikkat çeken Kesik şöyle devam etti:
“Bu çalışmaların düzenlenmesindeki temel amaç siyasetin en ulvi amacı olan Millete ve Devlete hizmet noktasında partilerin yerel bazda projelerini öğrenmek ve Sakarya seçmeninin dikkatine sunmaktır. Bu şekilde seçmenin daha bilinçli bir şekilde oy verebilmesi sürecine bir nebze de olsa katkımız olacaktır.
Seçimden sonraki dönemde ise TÜMSİAD, Halkın verdiği vekaleti alan vekil hangi partiden olursa olsun onlarla Türkiye için, Sakarya için ortak çalışmalar yapmayı planlamaktadır. Siyasi partiler dışında Sakarya da yer alan her kurumla Sakarya için işbirliği yollarını arıyoruz. Özellikle Sakarya da faaliyet gösteren STK’larla beraber başlatmış olduğumuz iş birliği süreci Sakarya’ya hizmet etmek için olumlu ve birleştirici bir platform örneği oluşturmuştur.
Seçim süreci gündemine ilişkin olarak TÜMSİAD için önemli gördüğümüz bazı hususları ifade etmek istiyoruz.Sakarya dan seçilecek milletvekillerinin öncelikli olarak partilerinin değil Sakarya’nın görüşlerinin parlamento ya iletilmesi konusunda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Seçilecek tüm milletvekillerimizin Sakarya odaklı siyaset yapmalarını arzu ediyoruz. Bu noktada hep birlikte olmaya, Sakarya’nın sorunlarını, problemlerini çözmede ortak akılla hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Şehrimizi hep birlikte ortak akılla yönetmeliyiz.
İleri demokrasi
Sakarya’da faaliyet gösteren işadamları ve Sakarya halkı partilerin genel merkezlerinin ülkeye yönelik ürettikleri genel politikaların dışında milletvekili adaylarının yerel düzeyde ne tür projelerinin olduğuyla ilgilenmektedirler. TÜMSİAD olarak ekonomik kalkınmanın demokrasiyi geliştireceğini düşünüyoruz. Ancak ileri demokrasi anlayışına geçemeyen ülkelerinde ekonomik olarak gelişemediklerini de görüyoruz. İleri demokrasi özgürlükler alanının olabildiğince genişlemesini gerektirir. Türkiye cumhuriyeti vatandaşları için özgürlüklerin kamusal alanı kamusal olmayan alanı gibi bir değerlendirmenin çağdışı olduğunu düşünüyoruz. Özgürlüklerin alanı insanların yaşadığı, ürettiği, nefes aldığı tüm alanlardır. Başkalarının özgürlüklerine zarar vermedikçe dileyen dileği gibi yaşayabilmelidir.
Daha ileri bir demokrasiye geçiş için yeni anayasa gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ancak yeni anayasanın olabildiğince geniş toplum kesimlerinin katılımıyla oluşturulmasının da çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Rekabetçi Sakarya
Ekonomi için güven ortamı ve istikrar son derece önemlidir. Bu açıdan siyasetin toplumsal çatışma yaratacak şekilde değil toplumsal birlik ve güveni sağlayacak bir anlayışla sürdürülmesi gerekir. Öncelikle Sakarya’nın Rekabet Gücünün Arttırılmasıyla ilgili yapılan Rekabetçi Sakarya projesini tekrar kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Bu tür çalışmaların Sakarya için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Aradan geçen zaman ve değişen çevre şartları da göz önünde bulundurularak Sakarya’nın hangi alanlarda ve nasıl büyüyeceğine ilişkin net bir hedef konulmalıdır. Bu tür çalışmalarla öncelikli büyüme alanlarının belirlenmesi ve kalkınma ajansı tarafından verilecek teşvik ve hibelerin bu alanlara (sektörlere) kanalize edilmesi kaynakların etkin kullanılması açısından doğru olacaktır. Yine devletin verdiği hibe ve destekler özelikle son yıllarda bir artış göstermiştir. Ancak devletin verdiği bu tür destekler farklı kurumlar vasıtasıyla verildiği için kendi içinde bir bürokrasi ve karmaşa oluşturmaktadır. Bu anlamda hibe ve desteklerin bir merkezden koordine edilmesi, anlaşılırlığının ve ulaşabilir liğinin kolaylaştırılması gerekmektedir.
İhtisas organize sanayi bölgelerinin kurulması ve bu yapı içinde sektörel iç ve dış ticaret şirketlerinin yapılandırılması ihracatı arttırma açısından son derece gereklidir. Tarım endüstrisinin stratejik bir alan olduğundan hareketle verimli tarım arazilerinin sanayileşme çabalarına kurban edilmemesi gerekmektedir. Yeni kurulacak fabrikaların tarım arazileri dışındaki alanlara kurulması konusunda takipçi olacağız. Şehrin hızla gelişen ve değişen yapısına uygun şehircilik ve imar faaliyetlerinin proaktif bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekmektedir.”
Seçim İzleme çalışması toplantısına Siyasi partilerin Milletvekili Adayları ve İl Başkanlarının yanı sıra TÜMSİAD Başkanı Murat Kesik, Şube Başkan Yardımcıları Ahmet Ölmez, Selahattin Bektaş, Nihat Baltaoğlu, Başkan Danışmanları Gökhan Gürler, Hasan Kıyak, Tümsiad Yönetim Kurulu, Genç Tümsiad Şube Başkanı Ahmet Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
TÜMSİAD Seçim izleme çalışmaları kapsamında AK Parti, CHP, MHP, SP-BBP Milletvekili Adaylarına; Ulaşım ile ilgili Sakarya’da yapılması planlanan yatırımlar, Adliye Sorunu, Kentsel dönüşüm, Sapanca gölünün durumu, Karasu Limanı ve Demir yolu Projesi, Sakarya\'da Sağlık Sorunları, Doğumevi Hastanesinin yetersizliği, Yoğun Bakım Ünitelerindeki yer sıkıntıları, Tarım arazilerinin sanayiye açılması konusu, Esnaf, Sanayici ve Tüccar için Sicil Affı çıkarılması, Sakarya’da yaşayan mültecilerin durumu, hakkında sorular yöneltildi.