TÜMSİAD'ta enerji fırsatları konuşuldu

Yenilenebilir enerji fırsatları toplantısı Biosun katı atık A.Ş Genel Müdürü Osman Türkmen’in sunumuyla TÜMSİAD konferans salonunda gerçekleşti. Toplantıda, enerji sektöründe yer alan firma temsilcilerine Kentsel atıktan elektik ve ısı üretimi, tavuk atıklarından organik gübre üretimi konusunda bilgi verildi.

Toplantıya TÜMSİAD Başkanı Murat Kesik, Başkan Yardımcıları Ahmet Ölmez, Selahattin Bektaş, Yönetim Kurulu üyeleri Taha Dişli, Naim Yener, İsa Aydoğan, Hakan Sarıoğlu, Medet Muti, Genç Tümsiad Başkanı Ahmet Yılmaz ve enerji sektöründen üyeler katıldı.

Biosun A.Ş., genel müdürü Osman Türkmen toplantı sunumunda yaptığı konuşmada; ülkemizin yılda milyonlarca lira ödeyerek ihraç ettiği kimyasal gübrelerin yerini %100 Türk üretimi olan doğal, kimyasal içermeyen, çevre dostu, insan ve bitki sağlığını tehdit etmeyen ve çok daha düşük maliyetlere üretilen gübrenin alması için TÜMSİAD Sakarya Şubesi ile başladıkları çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Şuan proje ve tanıtım aşamasında olan bu sistemin ülkemizi yılda milyonlarca lira ödeyerek aldığı gübre yükünden kurtarmasının söz konusu olduğuna da dikkat çeken Türkmen, “Üretilen gübre doğal ve Türk malı olacak hem de geri dönüşüm sektöründe çok önemli bir adım olacak.” dedi.

Türkmen şöyle devam etti: “Tavuk kümesi çiftliklerinde 43 günde meydana gelen gübrenin ve bu zaman zarfında ölen tavukların tekrardan doğaya gübre olarak geri dönüşümü kapsayan tamamen yerli bir sistem. Bu sistemde üretilen doğal gübre piyasada bulunan kimyasal gübreye oranla çok daha doğal, en önemli özelliklerinden biride insan ve canlı sağlığını kesinlikle tehdit etmemektedir. Üretilen bu doğal gübrede; %3.9 doğal azot, %1.5 fosfat, %3.5 potasyum kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan gübreler ağır metaller içermekte, insan ve canlı sağlığını tehdit etmekte ve çok pis kokulara sebep olmaktadır fakat yenilenebilir geri dönüşümlü bu doğal gübre kesinlikle ağır kimyasallar içermemekte aksine normal şartlarda gübrelere uygulanan ağır metal oranlarının çok daha altında değer taşımakta ve kesinlikle kötü kokmamaktadır. Üretim aşamasında kullanılan bitki özleriyle güzel kokmakta ve uygulama aşamasında kullanıcıyı rahatsız etmemektedir. İnek ve tavuk dışkısında doğal azot bulunmaktadır bu neden le bu sistemde üretilen gübrede doğal azot mevcuttur. Gübre toprağa uygulandığında su ile temas etmesi halinde diğer gübrelere oranla daha fazla toprağa temas etmektedir. Bu gübre üretim sisteminde ölü tavuklarda kullanılabilmekte ve gübre 125 derecenin üstünde proses edilmektedir. Bu sistemde saatte 1,5 ton günde 15 ton yılda ise 4500 ton gübre üretilebilmektedir’’ dedi.
TÜMSİAD'ta enerji fırsatları konuşuldu
TÜMSİAD'ta enerji fırsatları konuşuldu
TÜMSİAD'ta enerji fırsatları konuşuldu
10 yıl önce
Bina enerji kimlik belgesi
enerji nakil hatları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
9a587ccd35ef4dedbaea786e51358271@