Türk Bilim Adamları 3 Yeni Böcek Türü Buldu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Canbulat, 3 yeni böcek türünü tanımlayarak, dünya literatürüne kazandırdıklarını söyledi. Canbulat, yeni bulunan böceklerin biyolojik mücadelede kullanılacak faydalı böcekler arasında olduğunu bildirdi.

Canbulat, yaptığı açıklamada, bitkiler üzerindeki zararlı böceklerle beslenen ve faydalı olarak bilinen Neuroptera (sinir kanatlılar) takımına ait böcekler üzerinde çalışmalar yaptığını belirtti. Faydalı böcek türlerinin biyolojik mücadelenin temelini oluşturduğunu kaydeden Canbulat, bitkilere zarar veren türleri yiyerek beslenen sinirkanatlı grubundaki böceklerin çoğaltılarak doğaya salınması durumunda tarım ilacı kullanılmasına gerek kalmayacağını ifade etti. Zararlı böceklerle tarımsal ilaç kullanmadan mücadele yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Canbulat, "Biyolojik mücadele özellikle organik tarımın önem kazandığı ülkemizde çiftçilerimizin en büyük faydacılarından birisi olacak. Faydalı ve zararlı canlı türleri üzerinde bilim adamlarının yapacakları çalışmalar ülkemiz ekonomisi için büyük katkılar sağlayacak." dedi.

Türkiye'nin biyoçeşitliliği üzerinde çalışmalar yaptığını anlatan Canbulat, Batı Karadeniz Bölgesi'nin Neuroptera takımı faunası ve ekolojisinin araştırılmasına yönelik Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen proje yürüttüklerini kaydetti. 2 yıl süren proje çalışmasında Düzce'den Sinop'a kadar 45 bin kilometre yol katederek 545 lokalitede 82 türe ait 7 bin böcek örneği topladıklarını söyleyen Canbulat, ayrıca projede Batı Karadeniz bölgesinde tarım alanlarında hangi türlerin çoğaltılarak biyolojik mücadelede kullanılabilineceğini belirlediklerini anlattı. Araştırmaları sırasında Türkiye için 4 yeni kayıt olan böcek türü daha bulduklarını dile getiren Canbulat, şunları söyledi: "Projede en önemlisi ülkemiz biyoçeşitliliğine dünyanın diğer ülkelerinde bilinen 4 tane (Hemerobiidae ve Coniopterygidae familyasına dahil) yeni böcek türü ilave ettik. Bu ülkemizin biyoçeşitliği açısından çok önemli. Ayrıca projede Batı Karadeniz bölgesinde yer alan illere göre böcek populasyon yoğunluklarını ortaya çıkardık. Ekolojik olarak hangi böcek hangi bitki üzerinde yaşıyor, hangi yükseltiler arasında ve hangi aylarda yoğunluk gösteriyorlar bunu belirledik. Çalışmanın yapıldığı illerde biyolojik mücadeleye başladığında hangi türlerin çoğaltılarak biyolojik mücadelede kullanılabilineceğini belirledik. Bununla ilgili datalar oluşturduk."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">T&uuml;rkiye'nin biyo&ccedil;eşitliliği &uuml;zerinde &ccedil;alışmalar yaptığını anlatan Canbulat, Batı Karadeniz B&ouml;lgesi'nin Neuroptera takımı faunası ve ekolojisinin araştırılmasına y&ouml;nelik T&uuml;rkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (T&Uuml;BİTAK) tarafından desteklenen proje y&uuml;r&uuml;tt&uuml;klerini kaydetti. 2 yıl s&uuml;ren proje &ccedil;alışmasında D&uuml;zce'den Sinop'a kadar 45 bin kilometre yol katederek 545 lokalitede 82 t&uuml;re ait 7 bin b&ouml;cek &ouml;rneği topladıklarını s&ouml;yleyen Canbulat, ayrıca projede Batı Karadeniz b&ouml;lgesinde tarım alanlarında hangi t&uuml;rlerin &ccedil;oğaltılarak biyolojik m&uuml;cadelede kullanılabilineceğini belirlediklerini anlattı. Araştırmaları sırasında T&uuml;rkiye i&ccedil;in 4 yeni kayıt olan b&ouml;cek t&uuml;r&uuml; daha bulduklarını dile getiren Canbulat, şunları s&ouml;yledi: <font color="#333399">&quot;Projede en &ouml;nemlisi &uuml;lkemiz biyo&ccedil;eşitliliğine d&uuml;nyanın </font><font color="#000000">diğer &uuml;lkelerinde bilinen 4 tane (Hemerobiidae ve Coniopterygidae familyasına dahil) yeni b&ouml;cek t&uuml;r&uuml; ilave ettik. Bu &uuml;lkemizin biyo&ccedil;eşitliği a&ccedil;ısından &ccedil;ok &ouml;nemli. Ayrıca projede Batı Karadeniz b&ouml;lgesinde yer alan illere g&ouml;re b&ouml;cek populasyon yoğunluklarını ortaya &ccedil;ıkardık. Ekolojik olarak hangi b&ouml;cek hangi bitki &uuml;zerinde yaşıyor, hangi y&uuml;kseltiler arasında ve hangi aylarda yoğunluk g&ouml;steriyorlar bunu belirledik. &Ccedil;alışmanın yapıldığı illerde biyolojik m&uuml;cadeleye başladığında hangi t&uuml;rlerin &ccedil;oğaltılarak biyolojik m&uuml;cadelede kullanılabilineceğini belirledik. Bununla ilgili datalar oluşturduk.&quot; </font></font></p>

Tamamladıkları projeyi TÜBİTAK'a sunduklarını belirten Canbulat, projenin 90 bin YTL'ye malolduğunu dile getirdi. Önceki yıllarda yaptıkları araştırmalar sonucunda üç yeni böcek türünü tanımlayarak dünya biyoçeşitliliğine kazandırdıklarını bildiren Canbulat, dünya literatürüne kazandırdıkları 3 türün biyolojik mücadelede kullanılacak türler olduğunu vurguladı. Canbulat, "Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Suat Kıyak ile "Konya'nın Hadim ilçesi Gevne vadisinde bulduğumuz böcek türüne Nineta gevnensis, Hadim ilçesinde bulduğumuz böcek türüne ise Dichochrysa hadimensis ismini verdik. Bursa Uludağ Üniversitesi'nden emekli olan Prof. Dr. Bahattin Kovancı hocamızın kendi topladığı örnekleri incelerken yeni bir tür olduğunu tespit ettiğimiz böceğe ise Nothochrysa turcicus (Türkiye'nin böceği) anlamına gelen isim verdik. Bu çalışmaları uluslararası bilimsel dergilerde yayınlayarak bilime kazandırdık." diye konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Tamamladıkları projeyi T&Uuml;BİTAK'a sunduklarını belirten Canbulat, projenin 90 bin YTL'ye malolduğunu dile getirdi. &Ouml;nceki yıllarda yaptıkları araştırmalar sonucunda &uuml;&ccedil; yeni b&ouml;cek t&uuml;r&uuml;n&uuml; tanımlayarak d&uuml;nya biyo&ccedil;eşitliliğine kazandırdıklarını bildiren Canbulat, d&uuml;nya literat&uuml;r&uuml;ne kazandırdıkları 3 t&uuml;r&uuml;n biyolojik m&uuml;cadelede kullanılacak t&uuml;rler olduğunu vurguladı. Canbulat, <font color="#333399">&quot;Gazi &Uuml;niversitesinden Prof. Dr. Suat Kıyak ile &quot;Konya'nın Hadim il&ccedil;esi Gevne vadisinde bulduğumuz b&ouml;cek t&uuml;r&uuml;ne Nineta gevnensis, Hadim il&ccedil;esinde bulduğumuz b&ouml;cek t&uuml;r&uuml;ne ise Dichochrysa hadimensis ismini verdik. Bursa Uludağ &Uuml;niversitesi'nden emekli olan Prof. Dr. Bahattin Kovancı hocamızın kendi topladığı &ouml;rnekleri incelerken yeni bir t&uuml;r olduğunu tespit ettiğimiz b&ouml;ceğe ise Nothochrysa turcicus (T&uuml;rkiye'nin b&ouml;ceği) anlamına gelen isim verdik. Bu &ccedil;alışmaları uluslararası bilimsel dergilerde yayınlayarak bilime kazandırdık.&quot;</font> diye konuştu.</font></p>
16 yıl önce
Yeni lastik satışı
Yeni kumanda