Güllüoğlu, Türk Kızılayı\'nın yurtiçi ve dışında başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.
Filistin, Somali, Irak, Pakistan ve Bangladeş\'te yardım faaliyetlerine devam ettiklerini vurgulayan Güllüoğlu, "Bu ülkeler, eğer bir saldırı ve kriz ya da özel bir ziyaret varsa gündeme geliyor ama böyle bir şey yoksa ne yazık ki Türkiye halkının gündeminde olmuyor. Halbuki oradaki yüz binlerce insanın ihtiyacı halihazırda devam ediyor" diye konuştu.
Güllüoğlu, Irak\'taki saldırılardan sonra Musul ve Sincar\'dan başka şehirlere giden binlerce insanın bulunduğuna işaret ederek, bu insanlara yönelik faaliyetlerinin yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi.
- "Düzenli bağışlar çok önemli"
Özellikle Türkmenlerin Türklerden çok yardım beklediğini vurgulayan Güllüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bağışlar gündemle çok alakalı. Eğer bu konular gündem değilse bağışlar da ona göre devam ediyor. Yine Gazze\'de ramazan dönemindeki saldırılar, Türkiye\'nin yoğun şekilde gündemindeydi. Bizim orada sağlık, eğitim ve başka birçok alanda projelerimiz var. Bu projelere sağladığımız fonlar, bu dönemde sağlanan fonlarla ancak karşılanabiliyor. Fonlar bitti mi ne yazık ki projeler de zora giriyor. O yüzden Gazze\'ye, Filistin\'e, Somali\'ye ya da Bangladeş\'e sürdürülebilir, düzenli bağışlar çok önemli.
Yine Somali için hayırsever halkımız 2011 yılında 100 milyon lira nakit, 50 milyon lira da ayni bağış yapmıştı ama 4 yıldır yüzlerce Somalili projelerimiz için çalışıyor. Özellikle Mogadişu ve Somali\'ye yardımlarımızı ulaştırdık, ulaştırmaya da devam ediyoruz ama bu bağışların sürdürülebilir olması, bizler için çok kıymetli. Aksi halde \'hazıra dağ dayanmaz\' derler, bu para gittikçe azalıyor."
Güllüoğlu, Bangladeş\'in de fakir ülkeler sıralamasında önde yer aldığına işaret ederek, yoğun nüfus olmasına rağmen Myanmar\'dan da insanların bu ülkeye göç ettiğini söyledi.
"Afrika\'nın birçok ülkesinden daha kötü durumdalar" diyen Güllüoğlu, "Bir taraftan yoğun yağmur alan bir yer, çamurun içindeler, evleri yok, barakalarda kalıyorlar. Hakikaten çok zor durumda barınıyorlar. O yüzden bu ülkelere yönelik bağışları devam ettirmek gerekiyor" ifadesini kullandı.
Güllüoğlu, sivil toplum kuruluşu olmalarından dolayı gelen bağışlarla faaliyetlere devam ettiklerini belirterek, "Bağışlar azalınca ne yazık ki faaliyetlerimiz sekteye uğruyor. O yüzden uluslararası konulardaki faaliyetleri devam ettirmek için bağışçıların desteğine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
- "Suriyelilere yardım devam edecek"
Suriye\'den Türkiye\'ye 1,7 milyon insanın geldiğine işaret eden Güllüoğlu, bunlara yönelik halihazırda 23 kampta faaliyetlerin sürdüğünü anlattı.
Güllüoğlu, kamp dışında çok yoğun Suriyelinin bulunduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:
"Türk Kızılayı\'nın bu konuda yaptığı faaliyetler 3 grupta. Bir tanesi kamp içindeki faaliyetler. Bu konuda hem Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı\'yla hem de UNİCEF\'le yaptığımız faaliyetler var. İkincisi şehirlerdeki Suriyelilere yönelik gerek şubelerimiz gerekse uluslararası fonlarla yaptığımız faaliyetler bulunuyor. Üçüncüsü ise dünyanın neresinden olursa olsun Türkiye üzerinden Suriye\'ye gidecek yardımlar Türk Kızılayı eliyle gidiyor. Bu, bir taraftan tarafsızlığı korumak hem de giden yardımların güvenilirliğinin sağlanması anlamında yapılıyor. Giden yardımların ne olduğunu biliyoruz ve bunlar da emanet olarak Türk Kızılayı\'na veriliyor. Biz de karşı taraftaki güvenli alıcılara teslim ediyoruz. Tabii kriz orada daha ne kadar devam edecek? Bilmiyoruz. En zor şeylerden bir tanesi, bu belirsizlik. Bu, afetten daha zor olan şeydir."
Suriye\'deki krizin gittikçe derinleştiğini kaydeden Güllüoğlu, "Bizlerin de faaliyetleri devam edecek ama bütün kurumlar bu anlamda zorlanıyor. Uluslararası destek talep ediliyor ama ilgi açıkçası çok fazla değil. Türk milleti sahip çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Suriyelilerin bu durumdan memnun olduklarını, yaşamlarını bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren Güllüoğlu, "Türk Kızılayı olarak imkanlar ölçüsünde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Daha fazla uluslararası fonun Suriyelilere ulaşmasını sağlamaya gayret ediyoruz. Gerek BM nezdinde gerek Avrupa Birliği (AB) gerekse başka kurumlar nezdinde bu insanların ihtiyaçlarını dile getirip o fonların daha fazla buraya gelmesini istiyoruz" diye konuştu.