Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi tarafından 'İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmek Akif Ersoy'u Anma Günü' programı gerçekleştirildi.
Adapazarı Kültür Merkezi'ndeki programa Vali Hüseyin Atak'ın yanı sıra il protokolü katıldı. İl Kültür Müdürü Hüseyin Yorulmaz, programda yaptığı konuşmada, "Mehmet Akif Ersoy, milleti ve vatanı için, doğum sancıları çeken bir büyük sanatkardır. İstiklal Marşı olmak üzere, bütün şiirlerinde haykırış ve çığlık var. Akif, haykırışlarını, bir camide ya da Anadolu'nun bir köşesinden de duyurdu. İşte yeni Türkiye Cumhuriyeti çekilen bu sancılardan sonra doğmuş, o devletin marşını da Mehmet Akif Ersoy yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy davası olan derdi olan bir sanatkârdır. Bunu bütün şiirlerinden görmek mümkün. O aynı zamanda doğruluk ve karakter abidesidir. İstiklal Marşı'nı yazdığı için teklif edilen servet değerindeki parayı almayacak kadar fedakardır. Her kişinin yapamayacağı şeyi yapan er kişi Mehmet Akif Ersoy, sanatını milletinin davasının emrine vermiştir'' dedi.
O Şiir Bir Daha Yazılamaz
Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İstiklal Marşı, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nda göstermiş olduğu kahramanlığın sembolüdür. Milletine mal olmuş gözüyle baktığı İstiklal Marşı'nı milli şairimiz Safahatı'na bile almamıştır. Ersoy, bir konuşmasında marşımız için o günler ne samimi ne heyecan verici günlerdir. O şiir milletin o günkü heyecanının ifadesidir. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz, onu bende yazamam. Onu yazmak için, o günleri görmek o günleri yaşamak lazımdır. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Benim milletime karşı en büyük hediyem budur demiştir. Mehmet Akif Ersoy işte bir milletin varlıkla yokluk arasında olduğu bir günde yazdığı marşıyla sembolize olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman askerlerimizin cephede, kazandığı zaferlerin sevincini adeta marşla şiire geçmiştir. Bir sevincin tezahürüdür.''
Program öğrencilerin gösterisiyle sona verdi.