Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, New Holland ve Case markalarıyla üretim yapan Türk Traktör\'ün 4 ana modelinin Türkiye\'de üretildiğini vurgulayarak, "Yüzde 30\'u Amerika\'ya olmak üzere Ankara\'dan dünyanın 90 ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.

Koç Holding bünyesindeki Türk Traktör\'ün Sakarya\'daki fabrikasının da temeli törenle atıldı.

Dünyanın 90 ülkesine ihracat

Erenler İçesi\'nde düzenlenen Türk Traktör Fabrikası\'nın temel atma töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 60 yıla yakın bir süredir ülkenin tarım sektörünün hizmetinde, modern tarımın gelişmesi için üretim yaptıklarını söyledi. New Holland ve Case markalarıyla üretim yapan Türk Traktör\'ün 4 ana modelinin Türkiye\'de üretildiğini kaydeden Koç; "Yüzde 30\'u Amerika\'ya olmak üzere Ankara\'dan dünyanın 90 ülkesine ihracat gerçekleştirmektedir. Ankara fabrikasında motordan şanzımana, ön arka akslara kadar yüzde 90\'lara varan yerlilik oranımız ile gerçek Türk traktörünü üretiyoruz. Erenler fabrikamız tamamlandığı zaman başlangıç olarak sadece traktör montajına odaklanırken Ankara firmamız motor ve aktarma organları imalatına odaklanarak bugünkünden daha önemli bir işletme merkezi haline gelecek. Hem ülkemize modern, verimli, az yakıt tüketen ve daha çevreci ürünler kazandırmak hem de ihracat pazarlarımızdaki rekabetçiliğimizi devam ettirmek için traktörlerimizde kullandığımız yerli motoru yeni ihtiyaçlar paralelinde yeniden tasarlama projesine başladık. Bu proje 2014\'de devreye girdiğinde ürünlerimiz dünya çapında en güzel teknolojiyle donanmış olacak" dedi.

Çift vardiyada 1400 kişi çalışacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise temeli atılan fabrikanın Türk ekonomisini ilgilendiren önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Fabrikanın, traktör sektöründe yeni teşvik sistemiyle beraber ortaya çıkan avantajların en iyi şekilde yatırımcı tarafından kullanıldığının önemli bir göstergesi olduğunu kaydeden Çağlayan, şunları dedi; "Geçen yıl ülkemizde 35 farklı markada 50 bin 318 adet traktör satıldı. Türk Traktör bunların 25 bin 597\'sini üretmiş. Sektörde yüzde 50\'den fazla tek başına paya sahip. Temelini atacağımız bu fabrika Türk traktörüne, Türk tarım sektörüne ve ihracatımıza son derece önemli katkılar verecek. Çift vardiyada 50 bin traktör üretilecek olması Türkiye\'nin bu konuda ki iddiasını çok önemli bir şekilde ortaya koyacak. Burada istihdam edilecek olan insan sayısı ki bizim açımızdan son derece önemli, çift vardiyada bin 400 kişinin çalışacak olması bir kere hükümetimiz açısından son derece takdire şayan bir gelişme.

"Türkiye krizi fırsata çevirdi"

Avrupa\'daki krizin 4. yılının geride kaldığını, 5. yıla girildiğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Dört yıllık geçmiş olan kriz döneminde Avrupa Birliği\'nde krizin en büyük maliyetini maalesef çalışan kesim üstlendi. Geçtiğimiz 4 yılda Avrupa 4 milyon insanın işsiz kalmış olduğu bir dönemi yaşarken Türkiye krizin adeta fırsata çevrildiği önemli bir ülke oldu. Avrupa\'da 4 milyon insanının işsiz kaldığı ortamda, Türkiye geçtiğimiz 4 yılda şükürler olsun 5 milyon insanını istihdam etti. Türkiye bu küresel krizde gerçekten rakiplerinden sıyrılmış, önemli bir alt yapı olgunluğuna erişmiştir. İşsizlik ortalamamız bugün AB ve Euro bölgesi ortalamasının çok daha altında bir seyir izlemektedir. Bunu da yeterli görmüyoruz."

2012\'de 325 milyon dolarlık ihracat

2011\'de 125 milyon dolarlık dış ticaret açığı veren traktör sektörünün 2012 yılında 65 milyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla yoluna devam ettiğini belirten Çağlayan, "Traktör sektörünün gerek istihdamda, gerek üretimde, gerek yan sanayisiyle beraber sağlamış olduğu katma değeri dış ticaret rakamlarında çok net görüyoruz. 2011 yılında Türkiye 345 milyon dolarlık traktör ithal eden bir ülkeydi. Buna karşılık 220 milyon dolar bir ihracat yaptık. 2012 yılında adeta sihirli bir değnek değmişcesine Türk Traktör sektörü, bu yapıyı tam tersine çevirdi. 2012 yılında Türk Traktör sektörü, yurt dışına 325 milyon dolarlık traktör ihracatı gerçekleştirdi. Bir önceki yılda yapmış olduğu ithalatın neredeyse tamamına yakınını Türk Traktör sektörümüz ihracat olarak gerçekleştirdi. Buna karşılıkta ithalatımızda 2011 yılındaki ihracat rakamına yakın bir seviyede 260 milyon dolar olarak gerçekleştirdi. Yani 2011\'de sektör 125 milyon dolarlık dış ticaret açığı verirken 2012 yılında aynı sektöre bakıyorsunuz 65 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Bu sektöre katkı sağlayanları teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve diğer protokol üyeleri, temel atma törenini gerçekleştirdi.

Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı
Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı
Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı
Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı
Türk Traktör Fabrikası'nın temeli atıldı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Standrat and Poors’un çifte standart uygulayan bir kuruluş olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, kurumun Türkiye’nin puanını yükseltmesini İsrail’in Türkiye’den özür dilemesine benzeterek, “Sonunda Standart and Poors da gerçekleri görerek puanımız yükseltti. Bu bizim için önemli değil Türkiye’nin notu daha yüksek olmalıydı. Macaristan’la Hırvatistan’la bir tutamazsınız. Bu not hak ettiğimiz bir not değil” dedi.

Süpriz olmadı

Bakan Çağlayan, Standart and Poors’un Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesini şöyle değerlendirdi: “Kredilendirme ve derecelendirme kuruluşları artık gerçekleri görüyor. Türkiye’ye yıllarca cimri davranıldı. Gerçeği görmeye başladılar. Satndart and Poors bir değerlendirme yaptı. Şunu ifade etmek istiyorum bu kuruluş çifte standart yapan bir kuruluş. Standart and Poors'un notumuzu yükseltmesi önemli değil. Bu bizim için sürpriz olmadı. Bu hak ettiğimiz bir yükselme de değil."

Dünyanın en büyük 17. ihracatçısı

Türkiye'nin bugün Avrupa’nın 23 ülkesinden daha iyi durumda olduğunu anlatan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Türkiye, Avrupa’nın 21 ülkesini geride bırakmış bir ülke. Her alanda olumlu gelişeceksiniz, yatırımlara devam edeceksiniz her türlü sıkıntıya kafa tutarak, ihracatınızı artıracaksınız. Bu da yetmiyormuş gibi hizmet sektörünüz dünyanın en büyük 17. ihracatçısı konumuna gelecek. Türkiye daha yüksek bir not hak ediyor. Türkiye’yi Macaristan’la Hırvatistan’la aynı tutamazsınız. Satandart and Poors en kısa sürede tekrar bu durumu gözden geçirmeli ve notu daha da yükseltmeli. Bu aynı İsrail’in Türkiye’den üç yıl sonra özür dilemesine benziyor."
11 yıl önce
Hidrolik Sistemler, Traktör Kepçe İmalatıHidrolik Sistemler, Traktör Kepçe İmalatı
Traktör Satış, Servis, Yedek ParçaTraktör Satış, Servis, Yedek Parça
Steyr traktör
Çit Fabrikası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
71213a581eaa6523ed850d41dcbef038@