Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen “Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü’ panelinde konuşan SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “İçmesuyuna yaptığımız yatırımlar, ürettiğimiz alternatif kaynaklarla evdeki musluklardan su içebileceğiniz nadir şehirlerden biriyiz. Ve bununla gurur duyuyoruz” ifadelerini kullanırken Prof. Dr. Meriç Albay ise, “SASKİ, Türkiye’de çağın gereklerini bu denli önemseyen, bilimi bu denli dikkate alarak su yönetimini gerçekleştiren en önemli kurumlardan biri” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü ve Genç Tema Topluluğu işbirliği ile düzenlenen ‘Birleşmiş Milletler Dünya Su Günü’ panelinde konuştu. Mevcut su kaynaklarının korunması konusunda su yönetimi konusunun önem arz ettiğini dile getiren Rüstem Keleş, “Hayatımızın devamlılığını sağlayan 3 ana faktör vardır. Bunlar su, gıda ve enerjidir. Dünyada 30 yıl önce ortaya çıkan siyasal hareketliliklere baktığımızda bu 3 faktörün çerçevesinde döndüğünü görürsünüz. Küresel ölçekte de askeri hareketlerin çoğunda bunlardan biri vardır. Bu faktörlerin arasında su her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir” diye konuştu.
Su yönetimi ciddi bir konu
Konuşmasında SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Su miktarının sabit olmasına rağmen talep her geçen gün artıyor. Nüfus artışıyla paralel olarak suya dair insan kaynaklı tehditlerde de ciddi bir artış söz konusu. Gıda güvenliğinin en önemli teminatının su olmasından dolayı gıda güvenliği de tehdit altında. Su yönetimiyle ilgili olarak bugün anladığımız kadarıyla topladığımız temiz sularla idare edemeyiz. Buna bağlı olarak çeşitli mühendisliklerden faydalanmak zorundayız. Bu anlamda Türkiye’de stratejik düzeyde önemli su yönetimi planlamalarının ve uygulamalarının yapıldığını söyleyebiliriz. SASKİ olarak su yönetimi konusunu üst düzey bir konu olarak ele alıyoruz ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
İçmesuyu konusunda nadir şehirlerden biriyiz
Dr. Rüstem Keleş, “Dünya genelinde çeşitli ortamlarda suyun önemine dair birçok konuşma yapılıyor. Ancak operasyonel anlamda bu konunun üzerinde yeteri kadar durulduğunu düşünmüyorum. Türkiye’de 30 su ve kanalizasyon idaresi var. Bu idareler olarak 7 milyar metreküplük bir su potansiyelinin yüzde 76’sını biz yönetiyoruz. Şu hususu özellikle belirtmek istiyorum. Kurum olarak sorumluluklarımızın farkındayız. Vatandaşlarımız musluklarına ulaştırdığımız içmesuyu dünya standartlarında ve dünyanın en kaliteli sularından biri. İçmesuyuna yaptığımız yatırımlar, ürettiğimiz alternatif kaynaklarla evdeki musluklardan su içebileceğiniz nadir şehirlerden biriyiz. Ve bununla gurur duyuyoruz” dedi.
Göl SASKİ koruması altında
Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay ise, “Bölgemizin en önemli içmesuyu kaynağı olan Sapanca Gölü birçok çevresel risklerin tehdidi altında. SASKİ ile birlikte Sapanca Gölü üzerinde zaman zaman araştırmalar ve su ile ilgili çeşitli testler gerçekleştiriyoruz. Son testlere baktığımızda Türkiye’deki birçok göl ile karşılaştırıldığında gerçek manada olumlu sonuçlar alıyoruz. SASKİ’nin yaptığı yatırımlar ve aldığı önlemlerle birçok kirletici kontrol altına alınmış durumda. Samimiyetle söyleyebilirim ki SASKİ, Türkiye’de çağın gereklerini bu denli önemseyen, bilimi bu denli dikkate alarak su yönetimini gerçekleştiren en önemli kurumlardan biri. Kendilerini bu konuda tebrik ediyorum. SASKİ, Sapanca Gölü’nü 24 saat izliyor ve olağan dışı bir durum hızlı bir şekilde kontrol altına alınıyor. Bu anlamda Türkiye’nin en temiz suyunu Sakarya içiyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.