Türkiye, Dünya Süt Üretimi Sıralamasında 16. Ülke

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Ali Ülker, Türkiye'nin yıllık süt üretiminde dünya süt üretimi sıralamasında 16. büyük süt üreticisi durumunda olduğunu söyledi.  

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) düzenlenen AB Sürecinde Türkiye Süt Endüstrisi ve Bölgesel Kalkınma Çalıştayı'nda konuşan Ülker, süt sektörünün içinde bulunduğu durum ve sektörün yaşadığı sıkıntıları anlattı.  

Ülker, kısa adı ASÜD olan Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği'nin kuruluşunun ardından 59 üyesiyle 3 milyon ton kurumsal kapasiteyi tek bir çatı altında temsil ettiğini söyledi. Ülker, gıda güvenliğinden taviz vermeksizin tüm üreticilerle sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak amacıyla yola çıktıklarını, kurum olarak en temel önceliklerinin süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması ve ülkenin ihracat yapabilir konuma taşınması olduğunu söyledi.

Ambalaj En Vazgeçilmez Önceliğimizdir

Sürdürülebilir gıda güvenliğinin ambalajlı gıdadan geçtiğini belirten Ülker, şöyle konuştu: "Sağlıklı toplumun ilk şartı sağlıklı bireylerdir. Sağlığın ilk şartı da yeterli, dengeli, sağlıklı ve kaliteli beslenmedir. Dernek olarak bu yolculukta kaliteye ve sağlığa önem verdiğimiz için ambalaj en vazgeçilmez önceliğimizdir. Ülkemizde süt sektörünün en temel sorunu, üzülerek söylüyorum kayıt dışılıktır. Kayıt dışını engellemek için ambalajlı üretime önem veriyoruz."

Ambalajlı üretimin kayıtlı üretim demek olduğunu anlatan Ülker, sözlerine şöyle devam etti: "Süt ve süt ürünleri sektöründe yaşanan tüm sorunlara rağmen sevindirici olan sektöre yönelik yapılan yeni yatırımlardır. Süt sanayicilerimiz modern, sağlıklı ve hijyenik işletmeler kurup yönetme kapasitelerini uluslararası düzeyde de ortaya koymuşlardır."  

Türkiye'de inceleme yapan AB uzmanlarının sektör hakkında hazırladıkları raporda endüstriyel üretim yapan işletmelerde hijyenden kaynaklanan bir sıkıntı olmadığının altını çizdiklerini belirten Ülker, şunları söyledi: "Bu alanda son bir gelişme olarak Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu öncülüğünde hazırlanan 'Süt ve Süt Ürünleri Sektörü İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi' ile ilgili çalışmalar bitti. Söz konusu rehber Bakanlık onayından hemen sonra ASÜD tarafından bastırılarak sektörümüzün hizmetine sunulacağını müjdelemek istiyorum.''  

TÜRKİYE SÜT İHRACATI YAPABİLMELİ 

Ülker, Türkiye'nin her alandaki gelişiminin sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşıldığı gün gerçekleştirilmiş olacağına inandıklarını belirtti.   

Türkiye'de önemli oranda süt ve süt ürünleri üretimi yapıldığını belirten Ülker, şöyle konuştu:
"Tarım Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de toplam yıllık süt üretimi 12 milyon ton ve bu miktar 642 milyon ton olan dünya süt üretimi sıralamasında Türkiye'yi 16. büyük süt üreticisi haline getirmektedir. Üzülerek ifade etmeliyim ki 12 milyon ton üretimin sadece yüzde 40'ı süt sanayisindeki modern tesislere gitmekte ve kayıtlı işlenmektedir. Geriye kalan yüzde 60'lık kesim  sadece ekonomik açıdan değil aynı zamanda hijyen denetimsiz ürünü temsil etmektedir. Oysa AB'de oran yüzde 95 gibi çok yüksek bir rakama karşılık gelmektedir. ASÜD olarak sosyal sorumluluk olarak kabul ettiğimiz bu sorunun çözümünde Türkiye'nin süt ihracatı yapabilir duruma gelmesini önemli bir çözüm ve çıkış noktası olarak görüyoruz.''

Süt sektörünün sorunlarının giderilmesinde ilk adımın uluslararası düzeydeki kuruluşlara üye olmaktan geçtiğini ifade eden Ülker, kurum olarak 58 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sütçülük Federasyonu'na (IDF) yeni üye kabul edildiklerini söyledi.  
<font size="2"><font face="Arial"><strong>T&Uuml;RKİYE S&Uuml;T İHRACATI YAPABİLMELİ&nbsp;<br /></strong><br />&Uuml;lker, T&uuml;rkiye'nin her alandaki gelişiminin s&uuml;rd&uuml;r&uuml;lebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşıldığı g&uuml;n ger&ccedil;ekleştirilmiş olacağına inandıklarını belirtti.&nbsp;&nbsp;&nbsp;<br /><br />T&uuml;rkiye'de &ouml;nemli oranda s&uuml;t ve s&uuml;t &uuml;r&uuml;nleri &uuml;retimi yapıldığını belirten &Uuml;lker, ş&ouml;yle konuştu: </font></font><font face="Arial"><font size="2" color="#333399">&quot;Tarım Bakanlığı verilerine g&ouml;re, T&uuml;rkiye'de toplam yıllık s&uuml;t &uuml;retimi 12 milyon ton ve bu miktar 642 milyon ton olan d&uuml;nya s&uuml;t &uuml;retimi sıralamasında T&uuml;rkiye'yi 16. b&uuml;y&uuml;k s&uuml;t &uuml;reticisi haline getirmektedir. &Uuml;z&uuml;lerek ifade etmeliyim ki 12 milyon ton &uuml;retimin sadece y&uuml;zde 40'ı s&uuml;t sanayisindeki modern tesislere gitmekte ve kayıtlı işlenmektedir. Geriye kalan y&uuml;zde 60'lık kesim&nbsp; sadece ekonomik a&ccedil;ıdan değil aynı zamanda hijyen denetimsiz &uuml;r&uuml;n&uuml; temsil etmektedir. Oysa AB'de oran y&uuml;zde 95 gibi &ccedil;ok y&uuml;ksek bir rakama karşılık gelmektedir. AS&Uuml;D olarak sosyal sorumluluk olarak kabul ettiğimiz bu sorunun &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml;nde T&uuml;rkiye'nin s&uuml;t ihracatı yapabilir duruma gelmesini &ouml;nemli bir &ccedil;&ouml;z&uuml;m ve &ccedil;ıkış noktası olarak g&ouml;r&uuml;yoruz.''<br /></font><br /></font><font face="Arial" size="2">S&uuml;t sekt&ouml;r&uuml;n&uuml;n sorunlarının giderilmesinde ilk adımın uluslararası d&uuml;zeydeki kuruluşlara &uuml;ye olmaktan ge&ccedil;tiğini ifade eden &Uuml;lker, kurum olarak 58 &uuml;lkenin &uuml;ye olduğu Uluslararası S&uuml;t&ccedil;&uuml;l&uuml;k Federasyonu'na (IDF) yeni &uuml;ye kabul edildiklerini s&ouml;yledi.&nbsp;&nbsp;</font>
DÜNYA SÜT LİGİ'NE ÇIKTIK

21 ve 24 Eylül tarihleri arasında Almanya'da düzenlenen Dünya Sütçülük Zirvesi öncesinde IDF Genel Kuru'nda ASÜD'ün üyeliğinin resmen duyurulduğunu anlatan Ülker, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye ASÜD'ün IDF'ye üye olmasıyla Dünya Süt Ligi'ne çıkmıştır. Önümüzdeki dönemlerde ülkemizde de Dünya Sütçülük Zirvesi yapılması konusunda IDF yetkilileriyle mutabakata varılmıştır. Bundan sonraki dönemde dernek olarak IDF etkinlikleri ve komisyon toplantılarına katılarak Türk sütünün dünyaya ihraç edilmesi sürecini başlatacağız. İlkini 12 Ağustos 2009'da Konya'da düzenlediğimiz bundan sonra da devam edeceğimiz çalıştaylarımızda artık sorunları değil hep beraber çözümleri konuşalım istiyoruz." 

Konuşmaların ardından AB Sürecinde Türkiye Süt Endüstrisi ve Bölgesel Kalkınma Çalıştayı başladı. Çalıştayın oturum Başkanlığını SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç yaptı. Üyeler ise Rekabet Kurumu Rekabet Uzmanı Zeynep Maden, TÜGEM Büyükbaş Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar ile Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Nevzat Artık'tan oluştu. 
<font size="2"><font face="Arial"><strong>D&Uuml;NYA S&Uuml;T LİGİ'NE &Ccedil;IKTIK</strong><br /><br />21 ve 24 Eyl&uuml;l tarihleri arasında Almanya'da d&uuml;zenlenen D&uuml;nya S&uuml;t&ccedil;&uuml;l&uuml;k Zirvesi &ouml;ncesinde IDF Genel Kuru'nda AS&Uuml;D'&uuml;n &uuml;yeliğinin resmen duyurulduğunu anlatan &Uuml;lker, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: <font color="#333399">&quot;T&uuml;rkiye AS&Uuml;D'&uuml;n IDF'ye &uuml;ye olmasıyla D&uuml;nya S&uuml;t Ligi'ne &ccedil;ıkmıştır. &Ouml;n&uuml;m&uuml;zdeki d&ouml;nemlerde &uuml;lkemizde de D&uuml;nya S&uuml;t&ccedil;&uuml;l&uuml;k Zirvesi yapılması konusunda IDF yetkilileriyle mutabakata varılmıştır. Bundan sonraki d&ouml;nemde dernek olarak IDF etkinlikleri ve komisyon toplantılarına katılarak T&uuml;rk s&uuml;t&uuml;n&uuml;n d&uuml;nyaya ihra&ccedil; edilmesi s&uuml;recini başlatacağız. İlkini 12 Ağustos 2009'da Konya'da d&uuml;zenlediğimiz bundan sonra da devam edeceğimiz &ccedil;alıştaylarımızda artık sorunları değil hep beraber &ccedil;&ouml;z&uuml;mleri konuşalım istiyoruz.&quot;&nbsp;</font><br /><br />Konuşmaların ardından AB S&uuml;recinde T&uuml;rkiye S&uuml;t End&uuml;strisi ve B&ouml;lgesel Kalkınma &Ccedil;alıştayı başladı. &Ccedil;alıştayın oturum Başkanlığını SATSO Meclis Başkanı Engin &Ouml;zko&ccedil; yaptı. &Uuml;yeler ise Rekabet Kurumu Rekabet Uzmanı Zeynep Maden, T&Uuml;GEM B&uuml;y&uuml;kbaş K&uuml;&ccedil;&uuml;kbaş Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Sakarya Tarım İl M&uuml;d&uuml;r&uuml; Abdurrahman &Ccedil;akar ile Ankara &Uuml;niversitesi Gıda M&uuml;hendisliği B&ouml;l&uuml;m&uuml; &Ouml;ğretim &Uuml;yesi Prof Dr. Nevzat Artık'tan oluştu.&nbsp; </font></font>
15 yıl önce
Kaynak Suyu ÜretimiKaynak Suyu Üretimi
Oto Servis Ekipman Makinaları, Üretimi, Tamiri, BakımıOto Servis Ekipman Makinaları, Üretimi, Tamiri, Bakımı
Yumurta üretimi
türkiye bdm dil kursları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
f6d1ef9a8f6ddab283e7cc3d54afb0e1@