Türkiye İçin Kritik Seçim Bugün

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğindeki boş iki koltuk bugün sahibini bulacak. Türkiye, Avusturya ve İzlanda ile yarışıyor.

Türkiye aylardır BM Güvenlik Konseyi'nde geçici iki yeni üyeden biri olmak için uğraşıyor. Bunun için 50 milyon dolarlık bütçe oluşturuldu. Bütçenin 20 milyon doları BM'ye aidat borcu olduğu için oy kullanma haklarını kaybeden yoksul ülkelere ayrıldı. Üyeliğe hak kazanmak için 128 oy gerekiyor. Türkiye bu oyları kaptırmamak için Avusturya ve İzlanda ile yarışıyor.

Peki Ankara Üyelikte Neden Bu Kadar Israrlı?

- Güvenlik Konseyi BM'nin en güçlü organı
- Örgütün diğer organları sadece tavsiye kararı alabiliyor
- Güvenlik Konseyi'nin karar ve yaptırımlarıysa tüm üye ülkeler için bağlayıcı

Konsey'in 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan güç dengelerine göre belirlenen 5 daimi üyesi var. Bunlar ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin. 10 koltuk ise geçici üyelere ayrılmış durumda. İşte Türkiye şu an için boş olan 2 koltuktan birine oturmak istiyor.

Bunun ardında yatan sebep Ankara'nın tüm uluslararası örgütlerde daha görünür olmak istemesi. Türkiye eğer üye olabilirse Kıbrıs, Irak ve Kafkasya gibi kritik konularda kendi tezlerini doğrudan anlatabilecek.

Tam 47 Yıl Önce Üye Olunmuştu

Türkiye daha önce 1951- 1952 ve 1954-1955 yıllarında konsey üyeliğine seçildi. Son olaraksa tam 47 yıl önce yani 1961'de üye oldu.

O dönemden sonra Kıbrıs meselesi yüzünden konseyle ilişkileri sıkıntılı oldu. Güvenlik Konseyi üyeliği gerektiğinde katı pozisyon almayı gerektiriyor. Yani Türkiye gerektiğinde İran, Ortadoğu veya Rusya-Gürcistan meselelerinde net bir tavır ortaya koymak zorunda.

Bölgesel Arabuluculuk Rolüyle Çelişecek Mi?

Bu tavrın Türkiye'nin son dönemde soyunduğu bölgesel arabuluculuk rolüyle çelişip çelişmeyeceği kafalarda soru işareti oluşturuyor.

Türkiye, son haftayı New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, lobi faaliyetiyle tamamladı. Babacan, Türkiye'nin seçilmesi halinde İran konusunda önemli rol oynayacağını söyledi.

BM'nin 192 Üyesi Var

192 üyeli BM, en üst icra kurumu olan Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyelikler için bugün sandık başına gidiyor.

Asya, Afrika ve Latin Amerika'nın tek adaylarla gittiği seçimde gözler ve en büyük çekişme Avrupa grubunda yaşanıyor. Avrupa'ya 2 yıllığına verilecek 2 koltuk için Türkiye, Avusturya ve İzlanda arasında kıran kırana bir rekabet var.

Ekonomik kriz öncesine kadar İzlanda'nın bir üyeliği kazanmasına garanti gözüyle bakılıyordu. CNN TÜRK'e bilgi veren kaynaklar, krizin İzlanda'nın algısında daha da sempati yaratmış olabileceğinin altını çiziyor.

Türkiye Üyelerin Hepsiyle Teker Teker Görüştü

Türkiye, üyelerin hepsiyle tek tek görüşmeler yürüttü ve Güvenlik Konseyi'ne katabileceklerini anlattı. Özellikle Ortadoğu ve Kafkasya süreçlerinde oynadığı rolun ve Kıbrıs ve Ermenistan ile yürütülen görüşmelerin altını çizdi.

Kritik oylama öncesi New York'ta Reuters'e konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve İran arasındaki müzakere süreciyle ilgili olarak "Taraflar çok belirgin bir rol vermeden orada olmamızı istiyor. İki tarafın da hassasiyetlerini anlayabilecek durumdayız" dedi.

Oylamanın Türkiye saatiyle 17.30 sularında başlaması ve en fazla üç tur devam etmesi bekleniyor.

CNNTÜRK

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
8ad990451354b0eab380810bffab4b02@