Türkiye'de 10 Milyon Kişi Verem Mikrobu Taşıyor

Süreyyapaşa Hastanesi Klinik Şefi Doç. Dr. Turan Karagöz, Türkiye'de 10 milyon kişinin verem mikrobu taşıdığını belirterek, her yıl 30 bin kişinin vereme yakalandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Verem' konulu konferansta konuşan Karagöz, öğrencilere verem hastalığına neden olan Koch basili hakkında ve hastalıktan korunma yolları hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Hastalığa neden olan Koch basilinin 17 saatte bir çoğaldığını ve dış etkenlere karşı çok dayanıklı olduğunu vurgulayan Karagöz, bakterinin her türlü ortama rahatlıkla ayak uydurabildiğini ve çoğalmadan yıllarca uyuyabildiğini ifade etti. Basilin yavaş çoğalması hastalığın yavaş seyirli olmasını da beraberinde getirdiğini kaydeden Karagöz, şunları söyledi: "Hastalığa neden olan Koch basili 17 saatte bir çoğalır ve dış etkenlere karşı çok dayanıklıdır. Basilin yavaş çoğalması hastalığın yavaş seyirli olmasını da beraberinde getirir. Basil duvarının yapısının yüzde 60'ı bal mumu denilen yağ ile kaplıdır. Bunun özelliği de basili çok dayanıklı yapmasıdır. Soğukta ölmez, oksijenli, oksijensiz ve asitli ortamda yaşayabilir. Kısacası her türlü ortama rahatlıkla ayak uydurabilen bir basildir. Çoğalmadan yıllarca uyuyabilir. Koch basili dış etkenlere dayanıklıdır. Vücuda Koch basili girdiğinde direnç mekanizması basillerin büyük bir bölümünü imha eder. Basillerin imha edilemeyen kısmı uyku konumuna geçer. Vücutlarında basil taşıyan insanlar vücut dirençlerinin düşmesi nedeniyle ve basillerin birden çoğalmaya başlamasıyla tüberküloz oluyorlar."

Çiçek hastalığı gibi pek çok hastalığın ortadan kalkmış olmasına rağmen, veremin ilk günkü etkinliğini sürdürdüğüne anlatan Karagöz, "Stres, açlık, alkol bağımlılığı, yetersiz beslenme, kötü yaşam koşulları, HIV virüsü, diyabet, kortizon kullanımı ve kemoterapi nedeniyle vücudun direnci düşüyor ve uyumakta olan basiller çoğalmaya başlayarak tüberküloz hastalığını meydana getirmeye başlıyor.'' dedi.

Solunum yolları hastalığı olarak değerlendirilen veremin oldukça bulaşıcı bir hastalık türü olduğunu kaydeden Karagöz, Abdülmecit, 2. Mahmut ve Goethe gibi tarihi kişiliklerin verem nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyledi.


HASTALIK KONUŞMA VE ÖKSÜRMEYLE BULAŞABİLİYOR


Hastalığın konuşma ve öksürmeyle bulaşabildiğini belirten Karagöz, koğuşlar ve sınıflar gibi kapalı ortamlarda öksürük yoluyla atılan basillerin birçok masum insanın bu mikrobu almasına neden olduğunu dile getirdi.

Hastanın öksürüğünden çıkan bakterilerin üç saat boyunca havada asılı kaldığını söyleyen Karagöz, bakteriyi soluyan kişilerin enfekte olduğunu kaydetti. Tüberküloz hastalarının mevcut ilaçlarla yüzde 100 oranında iyileştirilebileceğini bildiren Karagöz, uzun süre öksürük ve balgam şikayeti olan kişilerin doktora başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Dünyada 2 milyar insan verem mikrobu taşıdığını anlatan Karagöz, Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirilen resmi rakamlara göre Türkiye'de her yıl 25 bin kişinin tüberküloz hastası olduğunu ifade etti. Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de her yıl bin kişiden 3'ü tüberküloz hastası olur. Biz resmi olmayan rakamları da dikkate alarak her yıl 30 bin kişinin tüberküloza yakalandığını öngörüyoruz. Tüberküloz basiliyle enfekte kişi sayısı da yaklaşık 10 milyondur. Türkiye'de 10 milyon kişi vücudunda verem mikrobu taşıyor ve her yıl 30 bin kişi vereme yakalanıyor." (

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
f6703576009028850f1da3c7bf974139@