"Türkiye'de yeni ufuklar açıldı"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Osmanlı Bizim Neyimiz Olur?” konferansında konuşan Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı, “Türkiye, özellikle son on yılda yeni ufuklara açıldı, yeni bakış açıları kazandı. İlgi ve tahayyül coğrafyamız genişledi. Eski ulus devlet dili kendimizi Ortadoğu, Balkanlar, Amerika, İsrail, İran karşısında ifade etmeye yetmiyor. Artık, yepyeni bir dil oluşuyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kasım Kültür Sanat Etkinlikler kapsamında “Osmanlı Bizim Neyimiz Olur?” konferansı düzenlendi. Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Zabıta Dairesi Başkanı Yusuf Türkhan, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Türker Vardar, akademisyenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

"Tarih, her gün karşımıza çıkıyor"

Tarihin tanımını yaparak konuşmasına başlayan İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı, “Tarih, her gün karşımıza çıkıyor. Tarih eşittir geçmiş diye bir şey yok. Geçmişte olanlar bir kere oldu ve onlar orada duruyor. Tarihçinin yaptığı bir inşa çalışması. Geçmişten aldığı bilgileri, tarih usulüne göre damıtıyor ve bir makale, kitap haline getiriyor. Aslında hepimiz tarihçiyiz. Dünü bugüne, yarını düne bağlamadan yaşayamayız. Şahsa mahsus bir geçmiş bilinci olmadan yaşayamayız. Çünkü geçmiş içimizde sürekli akar. Biz bugün bir şeyler düşünürken, anlatırken; sadece bugünde değil, geçmiş ve gelecekle beraber yaşıyoruz. Sadece bugünün içinde yaşamıyoruz. Geçmişle sürekli bir diyalog içinde yaşıyoruz. Bu sebeple tarih, insanın önleyemediği bir düşünce formudur” diye konuştu.

"İlim dünyasına baktığımızda, her disiplin tarihe ihtiyaç duyar"

Her disiplinin tarihe ihtiyaç duyduğunu da ifade eden Abdülhamit Kırmızı, “İlim dünyasına baktığımızda, her disiplin tarihe ihtiyaç duyar. Tarih, kaydedilebilir ve hatırlanan geçmiştir. Her geçmiş, tarih değildir. Dünü, bugünü ve yarını birbirinden ayırmak imkansız. Tarih bilincinin nasıl olması gerektiği ile ilgili 3 ilke söylemek istiyorum. Birincisi, farklılık. Geçmişte olanla aramızda bir mesafe var. Uzak bir ülke olarak görmeliyiz geçmişi. Böyle yapmadığımız, farklılık bilinci olmadığı zaman, geçmiştekilerin bizim gibi düşündüğünü, davrandığını sanıyoruz. Geçmişi o dönemin özellikleri içerisinde değerlendirmemiz gerekiyor. İkincisi ise, kontekst. Yani, mutlaka her olayı yerine oturtmamız, bağlamını gözetmemiz gerekiyor. Üçüncüsü ise, süreç. Olan olayı bir süreç içerisinde değerlendirmemiz, olaylar arasında bir ilişki kurmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

"İlgi ve tahayyül coğrafyamız genişledi"

Türkiye’de son on yılda önemli bir değişimin yaşandığını belirterek konuşmasını sonlandıran Kırmızı, “Türkiye, özellikle son on yılda yeni ufuklara açıldı, yeni bakış açıları kazandı. İlgi ve tahayyül coğrafyamız genişledi. Eski ulus devlet dili kendimizi Ortadoğu, Balkanlar, Amerika, İsrail, İran karşısında ifade etmeye yetmiyor. Artık, yepyeni bir dil oluşuyor. Eski siyaset dili bize yeterli imkan ifadeleri sunmadığı için kullandığımız kaynaklardan, kırkambarlardan birisi de Osmanlı ile ilgili ifade, değer ve olaylar oluyor” dedi. Programın ardından Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, Abdülhamit Kırmızı’ya konuşmasından dolayı teşekkür ederek, çiçek takdim etti.
"Türkiye'de yeni ufuklar açıldı"
"Türkiye'de yeni ufuklar açıldı"
"Türkiye'de yeni ufuklar açıldı"
"Türkiye'de yeni ufuklar açıldı"
11 yıl önce
Yeni nesil kalorifer kazanları
türkiye hızlı kargo servisleri