Türkiye'nin İlk Ücretsiz Çalışmasını Başlattılar

Sakarya'da bulunan Empati kreş ve gündüz bakımevi Türkiye'de ilk defa ailelere ücretsiz gelişim takip sistemi başlattı.

Empati Kreş ve Gündüz Bakımevi çocukların gelişimini tesadüfe bırakmamak ve ailelerin çocukların gelişim özellikleri hakkında bilinçlendirmek ve bilgilendirmek adına Türkiye'de ilk defa ücretsiz gelişim takip çalışmaları başlattı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Psikolog Ahmet Kurt, ”Türkiye'de ilk defa Sakarya'da 0-24 ay arası bütün çocukların ailelerine her ay düzenli olarak randevu sistemiyle gelişim takip hizmeti ücretsiz olarak sağlayacağız. Son yıllarda gelişen teknoloji ile iyice çoğalan araştırmalar yaşamın ilk yıllarında kazanılan yaşamsal tecrübelerin bütün hayatımızı nasıl etkilediğini gösteriyor. Beyin gelişimi bir çocuğun genetik özellikleri (bunlara müdahele edemiyoruz) ile deneyimlerle kazanılmış özelliklerin arasında var olan karmaşık ilişkilerle gerçekleşir. Bilim adamları beyin gelişiminin en önemli kısmının ilk 6 yıl içinde gerçekleştiğini söylüyorlar. Okul öncesi dönem çocuk gelişimi dünyanın birçok ülkesinde devlet eliyle takibi yapılan ve insan hayatının en önemli gelişim evrelerini içeren çok kritik bir dönemdir. Bir bebek doğmadan önce beyin hücreleri ve nöronlar oluşur. Doğumda bir bebeğin beyni bir yetişkinin beyninin yüzde 25'i kadardır. Doğumda beynimizin işlevleri olan düşünme, anımsama, duygusal ve sosyal davranışlar gelişmemiştir. Doğumdan sonra nöronlar arası bağlantılar (synapses) oluşmaya başlar. İlk bir yıl içerisinde milyonlarca bağlantı oluşmuş olur” dedi.

2 yaşında bir bebeğin beynindeki bağlantıların bir yetişkin beynindekilerden iki kat daha fazla olduğunu söyleyen Kurt, şunları söyledi; “Dışarıdan uyarı almamış nöronlar diğer nöronlarla bağlantıya geçmezler. İlk bağlantılar şekillendiğinde, beyin bu mevcut bağlantıları geliştirmeye başlar. Çocukluk tecrübeleri beynin çalışan devrelerinde hangi hücrelerin kullanılacağında belirgindir. Uyarılmamış ve kullanılmayan hücreler elenirler. Yaşamın ilk 10 yılında iyi uyarılmış nöral bağlantılar büyürler, kuvvetlenirler, daha iyi organize olurlar. Çocukluk döneminin geçtiği yaşam ve çevre koşullarının beyin işlevselliğini olumlu veya olumsuz etkilediği, oyun oynamayan ve çok az dokunulan çocuklarda beyin gelişiminin akranlarından yüzde 20-30 daha az olduğu kanıtlanmıştır.”
15 yıl önce
Yerinde ücretsiz arıza tespit
Türkiye otobüs firmaları