Türkiye'nin Trüf Mantarı potansiyeli araştırılıyor

ABD’li akademisyenler Türkiye’nin Trüf Mantarı potansiyelini belirleyerek eylem planı hazırlamak üzere Sakarya’da incelemelere başladılar.

Amerika Birleşik Devletleri Oregon Üniversitesinden Prof. Dr. James Trappe, Prof. Dr. Michell Castellano ile Muğla Üniversitesinden Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ve Adapazarı Orman İşletme Müdür Yardımcısı Serdar Kabakçı, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğünden Mustafa Sait Selçuk, Türkiye’nin Trüf mantarı potansiyelini belirleyip, Trüf Mantarı Eylem Planını hazırlamak için Sapanca Orman İşletme Şefliği Ormanlarında incelemelerde bulundular.

Meşelik alanlarda 5 ile 20 santimetre toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu mantar türü olan trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Dünyada trüf mantarının yüzde 45\'ini Fransa, yüzde 35\'ini İspanya, yüzde 20\'sini ise İtalya sağlıyor. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan Siyah Trüf İtalyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi olan Trüf’ün Türkiye’deki potansiyeli araştırılarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

70 kadar çeşidi olduğu söylenen trüf mantarı; pek çok yerde yetişse de en değerli ve lezzetlileri, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi  Avrupa ülkelerinde üretiliyor ve sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlıyor.
Türkiye'nin Trüf Mantarı potansiyeli araştırılıyor
Türkiye'nin Trüf Mantarı potansiyeli araştırılıyor
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
676d1daad75debf4516c605b085073c9@