Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği kabul edildi.
Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine, grubunda en fazla oyu alarak seçildi. Türkiye, 192 ülkenin oy kullandığı 1. tur seçimlerde gerekli olan üçte iki çoğunluk olan 128 oyun çok üzerinde, 151 oyla BMGK üyesi oldu.
Aynı grupta Avusturya da 132 oy alarak seçilmiş oldu. İzlanda ise gerekli olan 128 oyun altında kalarak 87 oyla elendi. Diğer bölgesel gruplarda ise Afrika bölgesinden Uganda (tek aday), Latin Amerika ve Karayibler bölgesinden Meksika (tek aday) ve Asya grubunda Japonya (İran'ı geride bırakarak) BMGK'nin 2009-2010 dönemi üyesi oldu. Türkiye, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren BMGK'nin yeni üyesi olarak görev yapacak.Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını 21 Temmuz 2003 tarihinde açıklamıştı.
BM Güvenlik Konseyinde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu.
Cumhurbaşkanı Gül'den Tebrik
Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla Hükümet'e ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına başarının elde edilmesindeki çalışmalarından ötürü takdir ve tebriklerini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 2009-2010 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'le telefonla görüşerek memnuniyetlerini belirtti. Abdullah Gül, ayrıca Hükümet'e ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına bu başarının elde edilmesindeki çalışmalarından ötürü takdir ve tebriklerini ifade etti.