Türk bilim insanları, Osmaniye\'nin Yarpuz bölgesinde yaptıkları araştırmalar sonucu yeni bir bitki türü buldu. Türkiye\'ye özgü olan çiçekli bitkiye \'Gladiolus Osmaniyensis\' adı verildi.
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Mehmet Sağıroğlu ve Nevşehir Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gençay Akgül, tarafından yürütülen bir araştırma sonucu yeni bir bitki türü tespit edildi.
"Gladiolus Osmaniyensis"
Buldukları yeni türün süsengiller ailesinden \'Gladiolus\' cinsine ait olduğunu ifade eden Mehmet Sağıroğlu, çiçekli bitkinin Anadolu\'da kılıç otu olarak bilindiğini söyledi. \'Gladiolus Osmaniyensis\' adını verdikleri bitkinin neslinin tükenmek üzere olduğunu kaydeden Sağıroğlu; "Aşırı otlatma ve söküm bu bitkiyi tehdit ediyor. Korunması gereken bir bitki. Her iklim koşulunda yetişmiyor. Tohumdan ziyade sert soğanları ile çoğaltılıyor. Bu bitkinin dünyada yaklaşık 260 türü bulunuyor. Türkiye\'de ise 9 türü daha var. Bulduğumuz bitkiyi diğer türlerinden ayırt etmek zor. Onu diğer türlerinden çiçek özellikleri ayırıyor" dedi.
Az masrafla kolay üretiliyor
Süsengiller türleri dünyada daha çok Afrika\'da geleneksel halk ilacı olarak kullanıldığını anlatan Sağıroğlu, şunları söyledi; "Kabızlık, ishal ve romatizmal ağrılar için sıkça kullanılıyor. Bazı türleri el ile temasta cildi tahriş ediyor. Alerjik reaksiyonlara yol açıyor. O yüzden rastgele ve bilinçsizce kullanımın yapılmaması gerekiyor. Özellikle İngiltere\'de bazı türlerinin soğanımsı (corm) yapıları lapa yapımında sıkça kullanılıyor. Ayrıca üretimi yapılan süs bitkilerindendir. Günümüzde kesme çiçekçilikte en fazla üretimi yapılan bitkilerden biridir. Az masrafla kolay üretilebilmektedir. Kırmızı, mor çiçekleri, çiçekli kalma süresinin uzunluğu gibi sebeplerle tercih edilen bir bitkidir.
Sağıroğlu, 12 bine yakın bitki türü ile Türkiye\'nin dünyanın zengin floristik yapıya sahip ülkelerinden biri olduğunu vurguladı.