Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, tütün ürünlerinin her yıl dünyada 4 milyon insanın ölümüne neden olduğunu söyledi.
Açık, mevcut durumun değişmemesi durumunda 2020 yılında tütün kullanımı nedeniyle yılda 10 milyon insanın öleceğini kaydetti.
Sağlık Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen Sağlık Haftası etkinlikleri çerçevesinde "Sigara'nın epidemiyolojisi, sağlığa zararları, bırakmaya yardım hizmetleri ve tütün kontrollü yaşam" konulu panel düzenlendi.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Açık, sigarayla mücadele kapsamında Üniversite Hastanesi'nde Sigarayı Bırakma Polikliniği açtıklarını belirterek, sigarayı bırakmak isteyenlerin bu polikliniğe gitmelerini istedi.
Tütün ürünlerinin her yıl tüm dünyada 4 milyon insanın ölümüne neden olduğunu belirten Prof. Dr. Açık, mevcut durum değişmez ise 2020 yılında tütünün, yılda 10 milyon insanın ölümüne neden olabileceğini belirtti.
Açık, sigara içenlerin kendi yaşam sürelerini uzatmak ve yaşam kalitelerini artırmak için alabilecekleri en önemli önlemin sigarayı bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.
Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Güllü Yeşil, sigara içen 1 milyar 250 milyon kişinin bir günde 11 bini, bir yıl içerisinde ise toplam 4 milyonunun sigara içtiği için öldüğünü vurguladı.
Her yıl bin 500 dolayında 0-5 yaş grubu bebek ve çocuğun anneleri ve babaları tarafından yanlarında sigara içildiği için öldüğünü dile getiren Yeşil, "Dünyada her yıl 4 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu sayı önümüzdeki 20 yılda 10 milyona ulaşacaktır. Dünyada 1.3 milyar sigara içen bulunmaktadır. Türkiye'de sigara kullanımı son 20 yılda yüzde 80 oranında artmıştır. Bunun en büyük nedeni, uluslararası tütün şirketlerinin gelişmekte olan ülkelere uyguladıkları yeni pazar oluşturma stratejileri" dedi.