Ertiryaki, yaptığı yazılı açıklamada, TÜVASAŞ'ın 2008 yılını son derece verimli geçirdiğini ve 2009 yılı programına da başladığını dile getiren Ertiryaki, bu yıl içinde gerçekleştirilecek üretim faaliyetlerinin önceki yılların çok üzerine çıkacağını ifade etti. Ertiryaki, "Yolcu vagonu üretimine ilişkin faaliyetler, uzun soluklu çalışmalar gerektirir. Projelendirmeden üretim aşamasına ve teslimatına kadar geçen süre birkaç yılı alabilmektedir. Bu bağlamda TÜVASAŞ'ın yürüttüğü projeler ufukta özelliştirme ya da benzeri bir iddianın olmadığını göstermektedir. Projelendirilmekte olan pek çok çalışma üretim aşamasına gelmiştir. Bu da önümüzdeki süreçte TÜVASAŞ'ın çok daha hareketli günler geçireceğini göstermektedir." dedi.
TÜVASAŞ'ın TCDD'ye bağlı ortaklık olarak faaliyet gösterdiğini, TÜVASAŞ'ın tesislerinin mülkiyeti ve tüm tasarruf yetkisinin TCDD'ye ait olduğunu ifade eden Ertiryaki açıklamasında şu göreşlere yer verdi: "TÜVASAŞ kamu kurumu yasal kimliğine sahip olup, son yıllarda özel sektör mantığıyla üretim ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermişitir. Bunun neticesinde de üretim miktarı, performans ve verimlilik açısından en yüksek değerlere ulaşmıştır. TÜVASAŞ, yolcu vagonu üretiminde sadece Türkiye'de değil komşu ülkeleri olan Suriye, İran, Irak, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde de benzeri olmayan, en son teknolojileri kullanan çağdaş bir sanayi kuruluşudur. Bağlı ortağı olduğumuz TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'nın ve Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'ın her söylemlerinde ifade ettikleri gibi; TÜVASAŞ, iç ve dış pazarda gerek ortak üretimlerde ve gerekse münferit olarak yapacağı işlerde faaliyetlerine devam edecektir."
TÜVASAŞ VE EUROTEM İŞBİRLİĞİ
Ertiryaki, TCDD'nin de ortak olduğu, yüksek teknolojili raylı taşıtların üretileceği ve yerli üretimin yüzde 35 pay alacağı EUROTEM şirketinin Sakarya'da faaliyet göstermesinin, başta Sakarya olmak üzere tüm ülke için önemli bir ekonomik katkı sağladığını vurguladı. Ertiryaki, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Aynı zamanda bu işbirliği Teknoloji transferi ile bilgi-birikimi artışını, ithal edilmeyecek her taşıt ile de yerli sanayinin gelişmesi, istihdam artışı ve döviz tasarrufunu sağlayacaktır.TÜVASAŞ, EUROTEM'in büyük hissedarı HYUNDAI/ROTEM firması ile ortak üretimi hedefleyen işbirliği ve ilişkilerini teknoloji transferi üzerinde sürdürmektedir. Bu kapsamda 2006 yılı sonunda başlayan HYUNDAI/ROTEM firması ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin metro ve hafif raylı taşıt araçları imalatı şirketimiz ve EUROTEM tesislerinde tamamlanmak üzeredir. Bunun yanında, TCDD için 32 diziden oluşan 96 araçlık Elektrikli Tren Set İhalesini TÜVASAŞ'ın da alt yüklenici olarak yer aldığı ROTEM/MITSUI konsorsiyumu kazanmıştır. Bu projeyle ilgili çalışmalara başlanmıştır."
TÜVASAŞ'ın TCDD'nin şehirlerarası hatlarda kullanacağı Dizel Tren Setlerinin (DMU) üretimi ile ilgili HYUNDAI/ROTEM firması ile sözleşme imzaladığını hatırlatan Ertiryaki, bu proje kapsamında 12 adedi 3'er araç, 12 adedi ise 4'er araçtan oluşan setler olmak üzere toplam 84 aracın TÜVASAŞ tesislerinde üretimi için çalışmaların başladığını söyledi. Ertiryaki, "Önümüzdeki süreçte, öncesinde de olduğu gibi, TÜVASAŞ ve EUROTEM arasındaki işbirliği, ticaret hukukuna uygun olarak yapılan sözleşmeler çerçevesinde gerçekleşecektir. TÜVASAŞ ve EUROTEM ayrı ticari kimliği olan, aynı sektörde faaliyet gösteren iki firma olarak piyasa şartlarının gerektirdiği şekilde işbirliğini sürdürecektir. 2009'da ve sonraki yıllarda TÜVASAŞ, hız kesmeden bölgesi ve ülkesi içinb üretim faaliyetlerini sürdürecektir." dedi.