Ücret ve komisyon düzenlemesi yürürlükte

BDDK Yönetmeliği Resmi Gazete\'de yayımlandı. Bankalar, aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi  kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve  hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyecek. Yeni bir  ürün veya hizmet grubunun belirlenmesi veya yeni bir ücret kaleminin  oluşturulabilmesi için BDDK\'dan izin alınması gerekecek.

Bankalar, aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyecek.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) \'Finansal  Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği\'  Resmi Gazete\'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Yönetmelikle bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve  kart çıkaran kuruluşlar tarafından finansal tüketicilere sunulan ürün veya  hizmetlere ilişkin olarak faiz veya kar payı dışında alınacak her türlü ücret,  komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
 
Kuruluşlar tarafından ücretlendirilebilecek ürün veya hizmetler 20  kalemde sınıflandırılırken, bu sınıflandırmanın işlemlerin finansal niteliklerine  göre ayrımı, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve  Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği tarafından BDDK\'nın  uygun görüşü alınarak yapılacak.
 
Sınıflandırmada yer almayan, yeni bir ürün veya hizmet grubunun  belirlenmesi veya yeni bir ücret kaleminin oluşturulabilmesi için ilgili kuruluş  tarafından BDDK\'dan izin alınması gerekecek. BDDK, gerekli gördüğü hallerde 20  kalemi kapsayan listeyi değiştirebilecek.
 
Ücret değişiklikleri için onay gerekecek
 
Bir takvim yılı içinde ücretlerde, Türkiye İstatistik Kurumunca bir  önceki yıl sonu itibariyle açıklanan yıllık tüketici fiyatları endeksi artış  oranının 1,2 katı ve üzerinde artış yapılabilmesi için finansal tüketiciden onay  alınması, bunun altında artış öngören değişikliklerin ise finansal tüketiciye en  az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı yoluyla veya kaydı  tutulan telefon vasıtasıyla bildirilmesi zorunlu olacak.
 
Bildirim üzerine finansal tüketicinin, kendisine bildirim yapıldığı  tarihten itibaren 15 gün sonrasına kadar ürünün veya hizmetin kullanımından  vazgeçme hakkı bulunacak. Bu hakkın kullanılması halinde uygulanacak ücret  artışının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilave ücret alınamayacak.
 
Tüketici ve konut finansmanı kredilerine ilişkin ücretler
 
Finansal tüketicilere kullandırılacak krediler için kredi ihtiyacının  karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin  yönetilmesi amacıyla alınan tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem  fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti  gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret alınamayacak.
 
Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde 5\'ini  geçemeyecek. BDDK, gerekli gördüğü hallerde bu sınırı artırmaya ve azaltmaya  yetkili olacak.
 
Taşınır ve taşınmazlara ilişkin rehin, ipotek ve ekspertiz  işlemlerinde yalnızca 3. kişilere ödenen ücretler alınabilecek.
 
Konut finansmanı sözleşmelerinde faiz oranı veya kar payının sabit  olarak belirlenmesi halinde, krediyi tahsis eden kuruluş nezdinde sözleşmede yer  verilmek suretiyle, bir veya birden fazla taksit ödemesinin vadesinden önce  yapılması ile kredinin faiz oranı veya kar payında finansal tüketici lehine  mutabık kalınarak değişiklik yapılması hallerinde, ilgili kanunda yer alan erken  ödeme tazminatı haricinde hiçbir ücret alınamayacak. Tahsil edilebilecek erken  ödeme tazminatı ise yapılacak faiz veya kar payı indirimi tutarını aşamayacak.
 
Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi  kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil  edilemeyecek.
 
Banka ve kredi kartı ücretleri
 
Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında  ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak.
 
Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı  başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi halinde, bu başvuruya istinaden yıllık  üyelik ücreti olan kredi kartı verilemeyecek.
 
Finansal tüketicinin kredi kartı iptal talepleri, ilgili kredi  kartıyla ilişkilendirilen herhangi bir borç bakiyesi bulunduğu gerekçe  gösterilerek reddedilemeyecek. Bu şekilde iptal edilen kredi kartlarının borç  geri ödeme dönemlerinde yıllık üyelik ücreti tahsil edilemeyecek. Sanal kredi  kartlarından yıllık üyelik ücreti alınamayacak.
 
Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi  kartları hareketsiz kart kabul edilecek ve bu kartlara hareketsiz kaldığı  müddetçe yıllık üyelik ücreti yansıtılamayacak.
 
Hareketsiz kartlarda tahsil edilemeyen kredi kartı yıllık üyelik  ücretleri, tahakkuk tarihinden itibaren en fazla son 12 aylık dönem için sonradan  tahsil edilmek üzere bekletilebilecek. Bu dönem zarfında yıllık üyelik  ücretlerinin tahsili için icra takibi yapılamayacak.
 
Para transfer işlemleri
 
Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşun işlem alanlarından  herhangi birini kullanmak suretiyle kendi hesabına para yatırması ile hesabın  bulunduğu şubeden finansal tüketici adına 3. kişilerin para yatırması  işlemlerinden ücret alınamayacak.
 
Düzenli veya rutin işlem saatleri dışında yapılan para transferleri,  banka ve kredi kartı veya ön ödemeli kartlardan yapılan para transfer işlemleri  ile özel nitelikli işlemlerin ücretleri, finansal tüketici ile banka arasında  düzenlenen sözleşme ile belirlenecek.
 
Mevduat ve katılım fonu işlemleri
 
Hesap işletim ücreti, finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı  olmaksızın müşteri bazında ilgili kuruluşun belirlediği dönemlerde tahakkuk ve  tahsil edilebilecek. Hesabın yıl içerisinde kapatılması halinde, hesabın açık  olduğu döneme tekabül eden ücret alınabilecek. Hesap açma ve kapama işlemleri ile  hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamayacak.
 
Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hiçbir hesabı hareket  görmeyen finansal tüketicilerden bu süre zarfında hesap işletim ücreti  alınamayacak.
 
ATM kullanımı ve kiralık kasa hizmeti
 
Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM\'lerden kendi  hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından  belirlenen limit dahilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret talep  edilemeyecek.
 
Başka kuruluş ATM\'si vasıtası ile gerçekleştirilen işlemlerden  alınabilecek ücret, diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutar dikkate alınarak  finansal tüketici ile ilgili kuruluş arasında düzenlenen sözleşme çerçevesinde  belirlenecek veya işlem anında finansal tüketicinin onayı alınarak tahsil  edilebilecek.
10 yıl önce
ücret
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
12ff2823ef1d9c11e37e7f79b39c83d7@