Ulaştırmada Verimlilik

Türk-İş Mali Sekreteri ve Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de lastik satanlar, benzin satanlar, araç işiyle uğraşanların demiryolları ve raylı taşıtların gelişmesine imkân vermediğini ileri sürdü.

Ergün Atalay, "Ulaştırmada verimlilik; kent ulaşımında raylı sistemler" konulu bir panelde konuştu. Milli Prodüktivite Merkezi ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından düzenlenen panel, SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında söz alan SATSO Başkanı Erol Öztürk, demiryollarının kent yaşamındaki önemine değinerek şehirde artan ulaşım sorununun demiryollarıyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Rıza Güven de, Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin TCDD'nin Adapazarı-Haydarpaşa tren seferlerini yoğun bir şekilde kullandığını ifade ederek, demiryollarının gelişmesi için üniversite olarak ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bildirdi. 1. Organize Sanayi Bölgesi'nden yeni yerleşim bölgesine 17 kilometrelik raylı sistem kurulması için gerekli kamulaştırmanın yapıldığını anlatan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, bunun için 47 milyon dolar gerektiğini söyledi. Duran ayrıca, hızlı trenin faaliyete geçmesinden sonra demiryolu hattı kiralamak için ilgili bakanlığa teklif sunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ankara'dan İstanbul'a gidecek hızlı trenin Arifiye'de durup durmayacağını bilmiyoruz. Ancak biz bu hattı kiralamak istiyoruz. Biz gerekli kaynağı bulup tren temin ederiz. Bu sayede Sakarya'dan İstanbul'a günde yaklaşık 80 bin kişi taşınır 45 dakikaya. O zaman Sakaryalıların E-5 Karayolu'nu kullanmasına gerek yok."  

RAYLI SİSTEME GEÇİN 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, şehirde raylı sistem kurarken yaşadıkları zorlukları anlatarak, "Ancak Eskişehirli tramvayı sevdi. Çevre semtlerdeki vatandaşlar da tramvay istiyor. Aziz dostum Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'a tavsiyem raylı sisteme geçsin" ifadelerini kullandı.
<span style="font-size: 10pt; font-family: Arial"><font face="arial,helvetica,sans-serif">Sakarya &Uuml;niversitesi Rekt&ouml;r Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Rıza G&uuml;ven de, Sakarya &Uuml;niversitesi &ouml;ğrencilerinin TCDD'nin Adapazarı-Haydarpaşa tren seferlerini yoğun bir şekilde kullandığını ifade ederek, demiryollarının gelişmesi i&ccedil;in &uuml;niversite olarak ellerinden gelen &ccedil;abayı g&ouml;stereceklerini bildirdi. 1. Organize Sanayi B&ouml;lgesi'nden yeni yerleşim b&ouml;lgesine 17 kilometrelik raylı sistem kurulması i&ccedil;in gerekli kamulaştırmanın yapıldığını anlatan Sakarya B&uuml;y&uuml;kşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, bunun i&ccedil;in 47 milyon </font></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial"><font face="arial,helvetica,sans-serif">dolar gerektiğini s&ouml;yledi. Duran ayrıca, hızlı trenin faaliyete ge&ccedil;mesinden sonra demiryolu hattı kiralamak i&ccedil;in ilgili bakanlığa teklif sunduğunu belirterek ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;Ankara'dan İstanbul'a gidecek hızlı trenin Arifiye'de durup durmayacağını bilmiyoruz. Ancak biz bu hattı kiralamak istiyoruz. Biz gerekli kaynağı bulup tren temin ederiz. Bu sayede Sakarya'dan İstanbul'a g&uuml;nde yaklaşık 80 bin kişi taşınır 45 dakikaya. O zaman Sakaryalıların E-5 Karayolu'nu kullanmasına gerek yok.&quot;<span>&nbsp;&nbsp; </span></font><br /><br /></font></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial"><font face="arial,helvetica,sans-serif"><strong>RAYLI SİSTEME GE&Ccedil;İN</strong><span>&nbsp; </span><br /><br /></font></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial"><font face="arial,helvetica,sans-serif">Eskişehir B&uuml;y&uuml;kşehir Belediye Başkanı Yılmaz B&uuml;y&uuml;kerşen de, şehirde raylı sistem kurarken yaşadıkları zorlukları anlatarak, &quot;Ancak Eskişehirli tramvayı sevdi. &Ccedil;evre semtlerdeki vatandaşlar da tramvay istiyor. Aziz dostum Sakarya B&uuml;y&uuml;kşehir Belediye Başkanı Aziz Duran'a tavsiyem raylı sisteme ge&ccedil;sin&quot; ifadelerini kullandı.</font></span>
Türk-İş Mali Sekreteri ve Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Atalay ise Sakarya'nın düz arazi yapısıyla raylı sisteme uygun olduğunu belirterek Başkan Aziz Duran'dan bugün bu konuda müjde beklediğini söyledi. Atalay, bayramlarda çok sayıda insanın trafik kazasında hayatını kaybettiğini ve maddi zarar meydana geldiğini ifade ederek, "Bu kader falan değil. Bu ihmal. Bu yollarla mevcut araçları taşıyamazsınız" dedi.  

Demiryollarında son dönemlerde olumluya gidiş olduğunu anlatan Atalay, şöyle konuştu: "Konya-Ankara arasında ray döşenmek üzere. Eskişehir-Ankara hızlı tren hattının 29 Ekim'de açılmasını arzu ettim. Maalesef nasip olmadı. Zannediyorum kısa bir süre sonra Ankara'dan-Eskişehir'e bir saat 25 dakikaya gidilebilecek. Bu benim için ve demiryolcular için çok önemli." Atalay, Türkiye'de lastik satanlar, benzin satanlar, araç işiyle uğraşanların demiryolarının raylı taşıtların gelişmesine imkân vermediğini ileri sürdü.

MPM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eroğlu başkanlığındaki panelde, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmet Duman, Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı Prof.Dr. Mustafa Karaşahin, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız, İzmir A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, Sakarya Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Hakan Güler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Arif Emecan, ulaştırmada verimlilik, kent ulaşımında raylı sistemler konusunu ele aldılar. 
<span style="font-size: 10pt; font-family: Arial">T&uuml;rk-İş Mali Sekreteri ve Milli Prod&uuml;ktivite Merkezi Y&ouml;netim Kurulu Başkanı Erg&uuml;n Atalay ise Sakarya'nın d&uuml;z arazi yapısıyla raylı sisteme uygun olduğunu belirterek Başkan Aziz Duran'dan bug&uuml;n bu konuda m&uuml;jde beklediğini s&ouml;yledi. Atalay, bayramlarda &ccedil;ok sayıda insanın trafik kazasında hayatını kaybettiğini ve maddi zarar meydana geldiğini ifade ederek,<font color="#333399"> &quot;Bu kader falan değil. Bu ihmal. Bu yollarla mevcut ara&ccedil;ları taşıyamazsınız&quot; </font>dedi.<span>&nbsp;&nbsp; </span><br /><br /></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial">Demiryollarında son d&ouml;nemlerde olumluya gidiş olduğunu anlatan Atalay, ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;Konya-Ankara arasında ray d&ouml;şenmek &uuml;zere. Eskişehir-Ankara hızlı tren hattının 29 Ekim'de a&ccedil;ılmasını arzu ettim. Maalesef nasip olmadı. Zannediyorum kısa bir s&uuml;re sonra Ankara'dan-Eskişehir'e bir saat 25 dakikaya gidilebilecek. Bu benim i&ccedil;in ve demiryolcular i&ccedil;in &ccedil;ok &ouml;nemli.&quot;</font>&nbsp;</span><font face="arial,helvetica,sans-serif"><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial">Atalay, T&uuml;rkiye'de lastik satanlar, benzin satanlar, ara&ccedil; işiyle uğraşanların demiryolarının raylı taşıtların gelişmesine imk&acirc;n vermediğini ileri s&uuml;rd&uuml;. <br /><br /></span><span style="font-size: 10pt; font-family: Arial">MPM Y&ouml;netim Kurulu &Uuml;yesi Prof. Dr. Mehmet Eroğlu başkanlığındaki panelde, TCDD Genel M&uuml;d&uuml;r Yardımcısı İsmet Duman, Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı Prof.Dr. Mustafa Karaşahin, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel M&uuml;d&uuml;r&uuml; &Ouml;mer Yıldız, İzmir A.Ş. Genel M&uuml;d&uuml;r&uuml; S&ouml;nmez Alev, Sakarya &Uuml;niversitesi'nden Yard. Do&ccedil;. Dr. Hakan G&uuml;ler, Kayseri B&uuml;y&uuml;kşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Dairesi Başkanı Arif Emecan, ulaştırmada verimlilik, kent ulaşımında raylı sistemler konusunu ele aldılar.<span>&nbsp; </span></span></font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ea53c47f9e24c71d19ea4694b2958029@