Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Geleceği Yönetenler’ isimli etkinliğe, Uludağ Sözlük ve İnci Sözlük kurucuları konuşmacı olarak katıldı.
Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu (EMK) tarafından düzenlenen ‘Geleceği Yönetenler’ isimli konferansa Uludağ Sözlük’ün kurucusu İsmail Alpen ve İnci Sözlük’ün kurucusu Serkan İnci konuk oldu.
Yazılım konusunun önemine değinen Uludağ Sözlük kurucusu İsmail Alpen, yazılımın herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi. Uzun yıllar yazılımla ilgilendiğini ifade eden Alpen, “Yazılım herkese çok yakındır ama kimse girmek istemez. Ben yaptığım her şeyi yazılımla yaptım. Yazılımı bir çamurlu su olarak düşünün. O suya girmeniz gerekiyor ve elinizi kirletmeniz gerekiyor. Ama herkes kenarından dolaşmayı tercih ediyor” diye konuştu.
Üniversite kişisel gelişime katkı sağlıyor
Üniversitede öğrenim görülen bölüm ile çalışılan işin her zaman aynı olması gerekmediğine dikkat çeken Alpen, kendisinin de Tekstil Mühendisliğinden mezun olduğunu ancak mesleğinin her zaman yazılım olduğunu söyledi. Üniversite eğitiminin önemine değinen Alpen, “Ama 10 yıl sonra mezun olmuş olsam da üniversite mezunu olmanın çok önemli olduğu düşünüyorum. Üniversite mezunu olmak kişisel gelişimin en önemli basamağıdır. Fakat asıl zorluk okuduğunuz bölüm değildir. Burada asıl nokta zorlukların bir bütün olması ve insanın aştığı her bir zorluğun gelişimine sağladığı katkılar olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Rakipleriniz küreselleşiyor
Bireyler olarak küresel çapta bir yarışın içerinde bulunulduğu ifade eden İnci Sözlük kurucusu Serkan İnci, “Düzey artık Türkiye’de mücadele değil global mücadele olmuşken ve siz şuan da endüstri mühendisiyken öğrenmeniz gereken solidworks ya da autocad’i öğrenmiyorsanız sizin rakibiniz Van’da Ankara’da mezun olmuş insan değil, Hollanda’da Amerika’da Hindistan’da bütün hayatını bu işe adamış gençlerdir” şeklinde konuştu.
Yüzde 80 İsrail’e Bağımlıyız
Geleceğin mesleklerine kapalı olduğumuzu belirten İnci, “Bir şeyler değişiyor, yazılım, teknoloji ilerliyor. Sizin şuan 40 yaşında olan adamdan bir farkınız olması lazım. Bu fark nedir? Muhasebecilik, yolda araba sürmek, taşımacılık aynı sistemse değişen ne? Değişen bilgisayar. Sen yazılımı bilmek zorundasın. Türkiye’nin en büyük açığı siber güvenlik. Siber güvenlikte yüzde 80 İsrail’e bağlı durumdayız” ifadelerini kullandı.
Fikirlerini Üretime Geçirin
Fikirleriniz üretime geçirmenin en önemli adım olduğunu ifade eden İnci, “Şuan çok popüler olan Ethereum isimli bir dijital para birimi var ve değeri 50 milyar dolar. Bunu yapan ise Kanada da 22 yaşında Vitalik Buterin isimli bir kişi. Sizinle aynı yaşta olan bir insan sadece yazılımla ülkesine ve kendisine bu değeri katabiliyorsa, bu adam bunu çıkardıysa ve sizin bu trendlerden haberiniz dahi yoksa bir farkınız yok demektir” şeklinde konuştu.