Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), bu yıl eğitime başlayan uluslararası öğrenciler için bir tanışma yemeği düzenlendi.
SAÜ Personel Yemekhanesinde düzenlenen yemeğe AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan Okur, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan temsilciler, TÖMER eğitimcileri ve uluslararası öğrenciler katıldı.
Bu yıl Türkçe eğitimi olmayan 70 farklı ülkeden gelen 305 öğrenciye, Türkçe ve Türk kültürü eğitimine başladıklarını söyleyen Doç. Dr. Okur, “TÖMER olarak asli görevimiz olan uluslararası öğrencilerimize Türkçe öğretmenin yanı sıra, üniversite dışındaki yabancı yetişkinlere Türkçe öğretmek, yabancılara Türkçe öğretimi yapan kurumlara sertifika sınavları yapmak, yabancılara Türkçe öğretimi eğiticilerinin eğitimine yönelik sertifika programı düzenlemek, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Suriyeli mültecilerin öğretmenlerine yönelik eğitimler vermek, her yıl farklı bir ülkede ‘Uluslararası Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Kongresi’ düzenlemek gibi faaliyetleri de Üniversitemiz adına yapmaktayız. Ayrıca bu yıl, yine Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Üniversitemiz arasında yapılan protokol gereğince, ‘Önceliğimiz Türkçe’ sloganı yurtdışındaki -özellikle Batı Avrupa’daki yerleşik yurttaşlarımızın çocukları için Türkiye’de Türkçe öğretmeni yetiştirmek gibi projenin de yürütücülüğüne üstlendik. Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Türkiye’de bir ilk olacak olan “İki dillilere Türkçe ve Türk Kültürü Öğretimi” yüksek lisans programı açma girişimimiz oldu. Bu yıl itibariyle bu programa, bütün masrafları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından karşılanacak Avrupa’nın değişik ülkelerinden Avrupa’da doğmuş-büyümüş bütün eğitimlerini bu ülkelerde tamamlamış ve bu ülkelerin vatandaşı 17 üniversite mezunu soydaşımızı dahil ettik” şeklinde konuştu.
Öğrenciler adına konuşma yapan Karadağlı öğrenci Ksenija Brajovic, Türkiye’ye gelmeden önce çok kararsız olduğunu ama Sakarya Üniversitesi’ne geleli henüz 1 ay bile olmuşken gelme kararını almakla çok mutlu olduğunu dile getirdi. Geçen yıl Türkçe hazırlık alarak Türkçe öğrenen Hindistanlı A.İ. Chembirika Ebrahim de, Türkçe öğrenmeyi gözünde çok büyütse de şu anda çok etkili ve kullanacağı bir şekilde öğrendiğini, bunda da öğretmenleri başta olmak üzere, Türkçe konuşan ve kendisiyle çok ilgilenen arkadaşlarına teşekkürlerini iletti.
Bu yıl Türkiye’de ilk defa uygulanan Batı Avrupa’daki yurttaşlarımızın çocuklarına yönelik Türkçe öğretmeni yetiştirmek için açılan yüksek lisans programına gelen öğrenciler adına konuşan Nurhayat Akyüz, kendisinin Hollanda’da hukuk fakültesi mezunu olduğunu, aslında kendi alanıyla ilgili bir işinin de olduğunu ama eğitim konusunu önemsediği için böyle bir programa tereddüt etmeden geldiğini söyledi. Yurtdışında yaşayan Türkler için hukukçulara ihtiyaç olduğunu ama eğitimcilere daha çok ihtiyaç olduğunu düşündüğünden Sakarya Üniversitesindeki bu programı tercih ettiğini ifade etti.
SAÜ, uluslararası öğrencilerin en fazla olduğu üniversitelerden
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) adına konuşan Yurtdışı Vatandaşlar Dairesi Başkanı Şuayıp Turhan, “YTB olarak Türkiye genelinde 100 bine yakın uluslararası öğrenciyi Türkiye bursları ile destekliyoruz. Sakarya Üniversitesi, şuan misafir öğrencilerin en fazla sayıda olduğu üniversitelerin başında geliyor. Sakarya Üniversitesi’nin bu potansiyelinden dolayı Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan yurtdışındaki vatandaşlarımız için öğretmen yetiştirmeye yönelik açılacak yüksek lisans programına gelecek öğrencileri tam burslu olarak destekleyerek, bütün masraflarını da YTB tarafından karşılanacak” dedi.
Hedefimiz 5 bin uluslarası öğrenci
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas konuşmasında 2011 yılında ilk göreve geldiklerinde uluslararası öğrenci sayısının 200 civarında olduğunu, şu anda ise bu sayının yaklaşık 4 bine ulaştığını kaydetti. Önümüzdeki yıldaki hedeflerinin bu sayıyı 5 bin yapmak olduğunu bilerten Elmas, uluslararası öğrencilerin her zaman yanlarında olduklarını ve desteklediklerinin altını çizdi. Aynı şekilde, yurtdışındaki vatandaşlarımızın da kültürümüzden ve dilimizden kopmaması için Türkçe ve Türk kültürü öğrenmelerini önemsediklerini belirten Prof. Dr. Elmas, Avrupa’dan gelen soydaş öğretmen adaylarımızın da her zaman yanında olduklarını belirterek YTB ile zaten iyi ilişkiler içinde olduklarını bu ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi.
Sakarya için büyük bir zenginlik
AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Sakarya Üniversitesindeki 110 farklı ülkeden 4 bine yakın öğrencinin varlığının Sakarya şehri için de büyük bir zenginlik olduğunu söyleyerek, böylesine farklı ülkelerden farklı dillere ve renklere sahip öğrencilerle aynı ortamda olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.
Kendisinin de Türkiye’nin ilk TÖMER’lerinden biri olan Gazi Üniversitesi TÖMER’in kurucuları arasında yer aldığını belirten İsen, “Elbette 25 yıl önceki şartlarla şimdiki şartlar bir değildir. Fakat biz Gazi TÖMER’i ilk kurduğumuzda, o zamanlar bizden Türkçeyi ve Türk kültürünü öğrenen o öğrenciler, Türkiye’deki üniversite eğitimlerinden sonra ülkelerinde birer kültür elçimiz olmuşlardır. Bu kişilerden kendi ülkelerinde iyi bir yerlerde olan da var, Türkiye’de ülkelerinin büyükelçisi, konsolosu, diplomatları olarak görev yapan da var. Eminim ki buradaki bu öğrenciler de buradan aldıkları eğitimleri ile ülkemizin birer kültür elçileri olacaklar, çok iyi görevlere gelerek ülkemiz ile ülkelerinin çok iyi ilişkiler içinde olmasına katkı sağlayacaklardır” dedi.
Konuşmaların ardından, Rektör Elmas ve Sakarya Milletvekili İsen, öğrencilerle sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektirdiler.