Üniversite birimlerinin performansları değerlendirildi

Sakarya Üniversitesi’nde Performans Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda üniversite birimlerinin 2015 yılı performansları değerlendirildi ve 2016 yılı hedefleri konuşuldu. Eğitim-araştırma, projeler ve araştırma görevlisi alımı konuları olmak üzere üç başlıkta sunumların yapıldığı toplantıda bu konulara ilişkin gerçekleşen değerler de ele alındı.

Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı’na başvuru yapan Sakarya Üniversitesi’ni değerlendirme üzere, gelecek hafta EUA’dan bir ekibin üniversiteyi ziyaret edeceğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, ekipte 4 üniversite rektörünün ve 1 öğrenci temsilcisinin bulunacağını, ziyaretin kendileri açısında oldukça önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda eğitim, araştırma, akreditasyon, yayınlar, proje, patent gibi konularda fakülte bazında sunumların gerçekleştirileceğini kaydeden Elmas, eğitim öğretimin öğrenciye yetkinlik kazanacak biçimde olması gerektiğinin altını çizdi. Elmas, şunları söyledi: “Akreditasyon konusunda mantık ve zihniyet dönüşümü önemli. Kurumlarımızdaki akreditasyon süreci de hızla devam ediyor. Mühendislik, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nden sonra Teknoloji ve Fen Edebiyat Fakülteleri de akredite oldu. Her adımda, her akreditasyon çalışmasında ve her ziyarette kurumu ileriye taşıyacak noktaları öğreniyoruz.”

Performanslar verileri açıklandı

Konuşmanın ardından ise fakülte dekanlarının ve yüksekokul müdürlerinin sunumlarına geçildi.

Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Yumuşak, lisans ve lisansüstü öğrenci sayılarında önemli mesafe aldıklarını belirterek, “Bölümlerimiz, yabancı uyruklu lisans ve lisansüstü öğrencilerde başarı düzeyini oldukça artırdı. Bizim için önemli sayıda öğrenci, onur ve yüksek onur belgesi almaya hak kazandı. Yaptığımız görüşmelerde bu öğrencilerin bilinçli ve istekli olarak bölümlerini seçtiğini fark ettik. Bu bizim için sevindirici bir gelişme. Ar-ge çalışması konusunda özel sektörle ilişkilerimiz yüksek. Projeler konusunda eğitim sürecinde mesafe kat ettik” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Karahan, sunumunda bu yıl Haziran ayına kadar 3 bölümle akreditasyona başvuracaklarını belirterek, “Uluslararası yükseköğretim programlarını geliştirmeye yönelik olarak YÖK’ten gelen yazı sonucunda çift dili diploma programlarına ilişkin hazırlık sürecine başladık. Almanya’da bir üniversiteyle yaptığımız görüşme sonucunda Ekim ayı içinde protokol hazırlayacağız” dedi. Akademik yayın sayılarında da hedeflerini fazlasıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Karahan, şu bilgileri verdi: “Öğrencilerimizin dünya çapında başarıları var. Özel eğitim bölümünün yaptıkları topluma hizmet projeleriyle ilgili aldıkları ödüller var. Öğrencilerimizin düzenlediği konferanslar var. Öğrenci kulüplerimizin düzenlediği 2015 yılı içerisinde yaklaşık 39 faaliyet var.”

Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Filiz Ertuğral, üniversitelerde öğrenci niteliğini artırma başlığı altındaki farklı puan türlerinde başarı oranlarının hedeflerini yüzde 100 olarak gerçekleştirdiklerini aktardı. Doç. Dr. Filiz Ertuğral, “Süreç ve mekanlarda bilişim teknolojilerinin etkin kullanılmasını sağlamak ve yaygınlaştırmak başlığında ders notunun sisteme aktarılması ve engelli öğrencilere uygun olarak ders materyallerinin hazırlanması başlıklarının yüzde 100 sağladığımız görülmekte” ifadelerini kullandı.

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kalabalık, öğretim memnuniyet durumlarının oldukça iyi olduğunu ifade ederek, “Topluma yönelik faaliyetler konusunda yaklaşık 500 kişiye eğitim verdik. Eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tuğba Ayas Önol, ders notu ve ödev konularının SABİS’te paylaşılması noktasında hedeflerinin üzerine çıktıklarını belirterek, “Yurtdışına çıkan öğretim elemanı konusunda fakültemiz açısından iyi bir rakamdayız. Tarama ve indekslerde makale yayınları açısında oldukça iyiyiz. Ulusal ve uluslararası düzeyde sergilere katılım düzeyimiz de oldukça yüksek” diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, eğitim-öğretim kalitesi ve bilimsel aktiviteler konusunda Türkiye’de önde görünen bir fakülte olduklarını söyledi. Prof. Dr. Günay, “80 ilahiyat fakültesi arasında 6’ncı sıradan öğrenci alıyoruz. Coğrafyadan kaynaklanan nedenlerle bunu korumayı hedefliyoruz. Disiplinlerarası çalışmalar konusunda da iyi gözüküyoruz. Fakülte olarak hemen hemen her alanla işbirliği yapıyoruz. Bilimsel ve toplumsal platformlarda hocalarımız aktif olarak yer alıyorlar. Fakülte dergimiz ULAKBİM’de bulunmaktadır. Uluslararası öğrenci hareketliliğimiz de yüksek durumda” şeklinde konuştu.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytekin İşman, İletişim Fakültesi’nin gelişmekte olan bir fakülte olduğunu belirterek, “Akademik personel başına düşen öğrenci sayımız 37. Eğitim öğretim açısında öğrenci memnuniyetimiz yüksek. Gazeteciler Cemiyeti ve yerel basın ile güçlü ilişkilerimiz var. Ulusal alanda da ilişkilerimizde iyi durumdayız” dedi.

İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, Erasmus değişim programından gelen ve giden öğrenci sayılarının geçen yıla göre daha iyi durumda olduğunu söyledi. Prof. Dr. Can, çalışan memnuniyet anketlerinden de bahsederek, genel olarak memnuniyet durumlarının olumlu olduğunu ifade etti.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Al, güçlü yönlerinin ders notu paylaşımı olduğunu, engelli öğrencilere yönelik faaliyetlerinin bulunduğunu anlattı. Al, “Kapasite sınavlarında hedefimizi tutturduğumuz gözüküyor. Yurt dışına gönderilen öğretim üyesi sayısında ve nitelikli yayınlar konusunda da başarılı olduğumuz gözüküyor. Sosyal sorumluluk projelerinde özellikle Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün bu alandaki faaliyetleri oldukça yaygın. Meskenlerin, mekânların yerleştirilmesi konusunda da iyiyiz” ifadelerini kullandı.

Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Süleyman Can Kurnaz, geçen yıl öğrenci alım sistemlerini değiştirdiklerini, iki bölüme merkezi yerleştirme sınavı ile öğrenci aldıklarını anlattı. Kurnaz, “Öğrencilerimiz bu bölüme Türkçe-Matematik puan türüyle yaklaşık yaklaşık 300 puan ile giriyor. Kendimizin seçtiği öğrencileri alırken de yeni bir model geliştirdik, bunun da geri dönüşlerini alıyoruz” diye konuştu.

Teknoloji Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, yürümekte olan 34 tane TÜBİTAK projelerinin bulunduğunu, sektörle birlikte yürüyen farklı projeleri olduğunu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Fiziki alt yapı olarak laboratuvar ve sosyal alanlarımız olumlu. Kadromuzun genç ve dinamik bir kadro olması gelişime, değişime, dönüşüme açık, uyumlu bir ekip olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, yabancı uyruklu öğrenciler konusunda öğrenci asistanları aracılığıyla eksik alanlarda kendilerini takviye edecek çalışmalar yaptıklarını aktardı. Prof. Dr. Orhan Torkul, “8 bölümümüz kendilerine yakın diğer üniversitelerden bölümlerden karşılaştırma yaptılar. Bazı eksik noktaların dışında genel olarak iyi durumda olduğumuzu gördük. Mühendislik Fakültesi olarak toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek yangın ve afet konularında çalışma başlattık” dedi.

Sağlık yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevim Altınkaynak, ulusal ve uluslararası makale sayısında, atıflarda ve topluma yönelik hizmet süreci konularında hedeflerinin üzerinde olduklarını söyledi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir de 2015 yılında önemli düzenlemeler yaptıklarını, teknolojik altyapıyı geliştirdiklerini, bilgisayar destekli sınav sistemi getirdiklerini, kütüphane ve simülasyon sistemlerini güncellediklerini ifade ederek, öğrenci memnuniyet anketlerinin oldukça yüksek çıktığını aktardı.

Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Hatice Selen Tekin, süreç ve mekânlarda bilişim teknolojilerinin etkin kullanılmasını sağlamak ve yaygınlaştırmak konusunda çok iyi durumda olduklarını belirterek, “SABİS’te yapılan yeni düzenlemeler de bu konuda bizim işimize çok yaradı” dedi.

Bir sonraki toplantıda Enstitü ile Meslek Yüksekokulları müdürleri tarafından yapılacak değerlendirmelerin görüşüleceği öğrenildi.

Üniversite birimlerinin performansları değerlendirildi
Üniversite birimlerinin performansları değerlendirildi
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
24a8bfad195ce052534bf6a0ec52936c@