Sakarya Türküsü\'nün şairi Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 30. yılında Sakarya Nehri üzerindeki tarihi Bayezid Köprüsü\'nde düzenlenen şiir akşamıyla anıldı.
Sakarya Valiliği\'nin düzenlediği "Vefatının 30. Yılında Necip Fazıl" etkinlikleri Üstadın anısına düzenlenen şiir okuma etkinliği ile sona erdi. Alifuatpaşa Beldesi\'nde Sakarya Nehri üzerindeki tarihi II. Bayezit Köprüsü\'nde gerçekleştirilen \'Necip Fazıl Şiir Akşamı\' etkinliğinde üstad, vefatının 30. yılında, 30 şiiri okunarak anıldı.
Programda konuşan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Orta Asya\'dan Anadolu\'ya geldikten sonra, bin yıl boyunca oluşturdukları kültür ve medeniyet atlasının dokunmasında, yüzlerce şair ve sanatçının yer aldığını söyledi. Mevlana\'dan Sezai Karakoç\'a, Yunus Emre\'den Necip Fazıl\'a kadar söz\'ün sultanlarının milletin duygu ve düşüncelerine tercüman olduğunu kaydeden Büyük; "Tasavvuf kültürle yetişmiş şairler, bu topraklara "ruh" vermiş sanatkarlardır. Üstad Necip Fazıl, hiç şüphesiz bu zincirin önemli halkalarından biridir. Şiirlerinde, "ruh"un sözcüğünü yapar. Nedir bu ruh? Şiiri, "mutlak hakikati" aramak olarak kabul eden Üstad, aynı zamanda bu büyülü söz sanatı için "Allah\'ı aramaktır" der. Hakikati bulunca da: \'Anladım işi; sanat Allah\'ı aramakmış. Marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış\' diye huzura erer. Hakikati aramayan şiire sırt dönerek bu sanatın gücünü kutsayanlara: "Alın sizin olsun şairlik", "Sana uymayan ölçü hayat olsa teperim" diyecek kadar da "hakikat" sevdalısı, Allah ve Peygamber aşığıdır" dedi.
Dava ve mücadele adamı
Necip Fazıl\'ın büyük dava ve mücadele adamı olduğunu anlatan Büyük, şunları kaydetti; "Hayatı boyunca inandığı davası için, bir neslin oluşması için, kendi ifadesi ile "ciğerlerinden kan çekerek" bunu gerçekleştirir. Bunu göze almak her faninin harcı değildir. İşte bundan sonradır ki, ismini Mimar Sinanların, Itri ve Dede Efendilerin, Fuzuli ve Şeyh Galiplerin hizasına yazdırır."
Necip Fazıl\'ı tanımak ve tanıtmak için bir takım faaliyetlerde bulunduklarını belirten Büyük; "En anlamlısı da, Yavuz Selim\'in babası olan Sultan Bayezid\'in yaptırdığı tarihi köprünün üstünde gerçekleştirdiğimiz bu şiir akşamıdır. İlkini düzenlediğimiz bu şiir akşamının, geleneksel hale gelmesini arzu ediyorum. Necip Fazıl\'ın Ankara\'dan İstanbul\'a trenle giderken Sakarya Nehri\'yle buluştuğu ve Sakarya Türküsü\'nü ilham alarak yazdığı muhtemel olan bu bölgenin özel ve ayrı anlamını kavramamız şu anda gördüğümüz manzara ile çok daha kolay olacaktır. Bugün bir neslin değil, nesillerin üstadını anıyoruz." diye konuştu.
Etkinlikte Cihat Zafer ve Süeda Çil, Necip Fazıl\'ın şiirlerini seslendirdi. Necip Fazıl Kısakürek\'in Sakarya Türküsü, kendi sesinden dinletildi.